Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Energieleverancier Vandebron handelt niet onrechtmatig door de kosten die het bedrijf maakt voor terugleveren van de energieopbrengst van zonnepanelen aan haar klanten door te berekenen. Dat maakt De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend.

Navraag bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) leert dat het op grond van de huidige Elektriciteitswet is toegestaan om kosten die veroorzaakt worden door teruglevering van zonnepanelen bij eigenaren van zonnepanelen in rekening te brengen.

Vandebron maakte deze week bekend dat klanten met zonnepanelen te maken krijgen met een nieuwe prijscomponent op hun energierekening: vaste terugleveringskosten. Die bedragen, afhankelijk van hoeveel zonne-energie teruggeleverd wordt, 48 tot 552 euro per jaar.

Parool: ‘De vervuiler betaalt’ gaat ook gelden voor mensen met veel zonnepanelen.’

Vandebron wil de kosten die het bedrijf maakt doorberekenen aan klanten van zonnepanelen omdat voor het terugleveren van energie van die panelen is geïnvesteerd, maar bij lagere opbrengt moet de energiemarkt terugvallen op gas- en kolencentrales om aan de stijgende vraag van energie te voldoen. Deze kosten worden nu in principe gedragen door Vandebron, maar wil deze niet aan alle klanten doorberekenen, omdat het dan volgens de energieleverancier niet eerlijk is dat ook huishoudens zonder panelen moeten bijdragen aan die kosten.

Tjitte Mastenbroek van de ACM:

‘De ACM vindt het belangrijk dat het bedrijf consumenten wel duidelijk voorlicht over hoe deze extra opslag werkt, zodat klanten bewust kunnen kiezen of ze een contract met een dergelijke opslag willen aangaan. De opslag is niet toegestaan in het zogenaamd modelcontract, het ‘standaardcontract’ dat alle leveranciers verplicht zijn aan te bieden.’

Het kost handenvol geld om de groene stroom te verwerken.

Mastenbroek benadrukt de term ‘heffing’, die veel media gebruiken, ongelukkig te vinden.

‘Dat is verwarrend, want officieel is een heffing een bedrag dat je aan de overheid moet betalen. Hier gaat het niet om een betaling aan de overheid maar aan de leverancier. Het is daarom goed om over een ‘opslag’ of ‘extra betaling’ of iets dergelijks te spreken en niet over een heffing.’

***

Bronnen hier en hier.

***