CMIP5-90-models-global-Tsfc-vs-obs-thru-2013In de verstandelijke beperking toont zich de meester…Veel mensen die zich met het klimaatdebat bemoeien kennen de essentie niet, puntje 1 van mijn 4 punten spraakverwarring bij milieu. Het wetenschappelijk debat gaat over 1 hoofdvraag: hoe gevoelig is het klimaat voor verdubbeling van CO2, niet wel/geen klimaatverandering…

Deze via Wattsupwiththat verkregen grafiek toont hoe de meeste modellen van een veel gevoeliger klimaat uitgingen, dan de temperatuursets nu laten zien, reeds ook behandeld door onze Theo en Marcel. Ik toon het omdat in de alarmosphere weer pogingen werden ondernomen om het achterblijven van opwarming bij modellen in de doofpot te stoppen.

In de skeptosphere circuleren weer berichten over ‘de pauze’ in de opwarming. In het slechtste geval is dat een uit zijn verband gerukt citaat van Phil Jones tegen de BBC na Climategate, die verklaarde dat er sinds 1996 geen statistisch significante opwarming is. Dat betekent niet, dat het gemiddeld in afgelopen decade niet warmer is dan in de jaren ’90.  Andermaal kan iedereen met het schuiven van referentiepuntjes wel zijn punt maken. De satellietdata die Roy Spencer en John Christy onder handen nemen tonen een opwarming van 0,14 graden per decade sinds 1979. Dat kan ik ook niet helpen..

Mensen van het genre ‘journalist’/milieuactivist die het debat niet (willen) begrijpen zeggen vaak ‘jij gelooft niet dat er klimaatverandering is’, je bent ‘ontkenner’, verwarringstichter en zelfs in de jungle van Borneo scheen een Hivos-subsidiewerker bij het horen van mijn naam te roepen ‘ooh, dat is die klimaatscepticus’….Wanneer je metingen boven meningen waardeert, dan moet je wel een slecht mens zijn…Dus stelletje klimaatontkennende criminelen van Climategate.nl, kom maar met uw commentaar. Hier nog de satellietdata van Spencer..

0,14 graden opwarming per decade gemiddeld sinds begin satelllietmetingen

0,14 graden opwarming per decade gemiddeld sinds begin satellietmetingen