gabriel-piketty
Ik hamer er steeds op dat Nederlandse politiek er niet toe doet al was het omdat we gewoon geen Willem van Oranjes (en nee onze koning net als zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder geen biologische nazaat) en Michiel de Ruyters meer hebben die het aandurven om van klein zijn je kracht te maken. Nee we volgen slaafs Duitsland met een scheef ook naar de Angelsaksische wereld. In dat verband is het leuk wat in Duitsland gebeurde toen Piketty daar zijn boekvertaling kwam promoten, nadat hij eerder in de tweede kamer had gesproken. Waarom in Duitsland wel een Greenpeace actie daarbij en bij ons niet?

greenpeace-kolen

Doet er niet toe: er was in Duitsland een Greenpeace actie. Over de hoop kolen voor de deur van het ministerie van EZ zei Gabriel dat hij enerzijds de arme conciërge kent die de boel moet opruimen, maar dat hij anderzijds blij was met de steenkool want: “Daar kun je niet genoeg van hebben”. Hoe was het zover gekomen? In de zaal stond bij het vragenrondje een Greenpeace activiste op die wilde weten of Zweden inderdaad Vattenfall wil dwingen de Duitse bruinkoolcentrales te laten verkopen. Gabriel’s antwoord was gevat: “Als Vattenval eerst bijvoorbeeld in Nederland rampzalige investeringen doet moeten ze nu niet komen uithuilen over hun situatie. En als ze alleen de bruinkool willen verkopen dan dwingen we ze ook bijvoorbeeld hun waterkracht en netwerk in Duitsland te verkopen om aantrekkelijk genoeg te zijn voor een koper. ” Als Greenpeace van mening was dat na de kerncentrales ook de kolencentrales zouden moeten sluiten dan was dat “pure volksverlakkerij” aldus Gabriel. “Zo bespaar je geen ton uitstoot van CO2”. Heerlijk allemaal. Lees het zelf op tagesspiegel.de.  En Spiegel Online meldt gelijktijdig dat Gabriels ministerie op ramkoers ligt met het milieuministerie. Zie hier. Henk Kamp: kom op…. hier heb je speelruimte gekregen. Vul die ruimte…. maar schaam je dat under your watch Nuon van prachtbedrijf tot duur-zame farce is verworden.