RZ14cropzeehond

Alweer bijna tien jaar pleit ik voor de oogst van Waddenzeehondenbont. Nu er 8-10.000 ‘gewone’ zeehonden zijn en een exploderend aantal grijze zeehonden, en we weten hoeveel vis die beesten wegvreten (7 maal meer dan discards garnalenvisserij) kunnen we eindelijk de daad bij het woord voegen. Ik wil wanten van Waddenzeehondenbont, of een mooie muts. Het idee kwam weer tot leven omdat door de combinatie van windkracht 8 en hoogwater vele grijze zeehond-pups hun heil zochten op het vaste (ei)land, nu zandplaten als Noorderhaaks onderliepen. De zeehondpups lagen gewoon op het havenhoofd van de jachthaven van West Terschelling tussen de badgasten, en leken zich nergens aan te storen terwijl moeders op afstand in het water toekeken.

RZ14Zeehond3 (1)RZ14Zeehond7RZ14ZeehonddijkRZ14Zeehond4RZ14Waddenzee

De onderste foto is Noorderhaaks waar de zeehonden normaliter liggen. Nu is het bevallingstijd bij grijze zeehonden. Terecht ook ‘kegelrob’ genoemd. De mannetjes zijn enorme zee-olifant achtige beesten. Je snapt dat deze zee-rottweilers zich vergrijpen aan bruinvissen.

RZ14Zeehond6RZ14Zeehond2