RZ14windmolen2 (1)
Nee dit is geen gezwets, maar een Britse regeling: molenaars krijgen niet alleen subsidies om WEL stroom te leveren, maar ook subsidie om GEEN stroom te leveren als het waait wanneer er geen vraag is. Reeds 100 miljoen Britse ponden is er afgelopen 5 jaar betaald om ze STIL te zetten, zo meldt de Telegraph. Gebeurt dat in Nederland ook? Hier betalen gas- en kolencentrale-uitbaters een BOETE op de onbalansmarkt aan Tennet als ze teveel stroom leveren, terwijl windmolenaars maximale SDE+-subsidies krijgen als ze zoveel mogelijk ongevraagde stroom leveren zodat de stroomprijs keldert. Bij lage stroomprijzen vult de overheid maximaal aan tot een bedrag van 15ct per kWh.

Zo, en wie net als ik het gezeur over windmolens een klein beetje moe is en zich liever verwondert over de schoonheid van de natuur. Hier is mijn foto van een steenarend in een herfstbos.

RZ14arendjacht4