Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Na de maatschappelijke ophef over Vandebron gaat nu ook energieleverancier Budget Energie extra kosten rekenen voor het terugleveren van zonnestroom. Schadenfreude voor de klimaatrealist: klanten met zonnepanelen en een variabel contract zijn daardoor vanaf 1 maart duurder uit. Voor nieuwe klanten gaan de extra kosten direct in. Hieperdepiep!

Op die manier probeert de energieboer, naar eigen zeggen, ook de druk op het stroomnet te beperken. Het bedrijf wil ook dat mensen energie gaan verbruiken wanneer de meeste groene stroom wordt opgewekt. Daarom gaat het gratis stroom aanbieden op lente- en zomermiddagen in het weekend. Dat geldt van april tot en met augustus, tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Het is helaas niet voor de mensen die al klant zijn, maar geldt alleen voor mensen die een nieuw eenjarig contract afsluiten.

‘Er is een systeemverandering nodig’, meldt de stroomverkoper. Men is er zelf ook achter gekomen: ‘We moeten slimmer omgaan met vraag en aanbod. Daarmee voorkomen we een vertraging in de energietransitie.’

In de lente en de zomer wekken zonnepanelen op zonnige middagen inmiddels soms zoveel op dat het elektriciteitsnet het maar moeilijk aan kan. Doordat veel mensen op hun werk zijn is het verbruik van huishoudens op dat moment juist laag.

AD: Gratis groene stroom in de zomerweekends, maar heb je zonnepanelen dan moet je betalen.

Volgens directeur Caroline Princen is dit allemaal ‘echt eerlijker’. Het bedrijf maakt volgens de NOS in de berichtgeving niet bekend hoe hoog de terugleverkosten voor zonnepaneelhouders worden. Maar het stelt wel onomwonden: ‘zonnepanelen blijven lonen.’ Hoera!

Zonne-energie blijft een feest voor de portemonnee.

***

Bron o.a. hier.

***