1 van de strengere winters die optrad door het Al Gore effect: hoe meer klimaatdemo's, hoe kouder...

1 van de strengere winters die optrad door het Al Gore effect: hoe meer klimaatdemo’s, hoe kouder…

Ik noem ze wel eens spottend het Planbureau voor de Bureaucratische Leefomgeving (PBL). Omdat ik medewerkers beschouw als cheerleaders van de ministeriële en Europese beleidstrein, die rapportjes van wetenschappelijk bedenkelijk allooi produceren als rails en bielzen waarover deze trein voortdendert met groene wagons vol overregulering. IN 2012 alweer is een onafhankelijke auditcommissie op bezoek geweest, die al opmerkte dat externe toetsing van de wetenschappelijke kwaliteit bij het PBL ontbrak. Maar ook positief nieuws, wat betreft de dialoog met publiek en wetenschap.  Climatedialogue, de dit jaar afgeronde spinoff van Climategate.nl van Marcel en Theo wordt door de internationale auditcommissie geroemd als positief voorbeeld hoe het ook kan:

The Committee was impressed by PBL’s thoughtful and well-considered mix of roles at the science-policy interface. The way PBL is positioned and functions at the science-policy interface is setting an international benchmark.

en

Society report provides conceptual foundations for such efforts. Implementation of these ideas can be seen in various other reports, for example the Nature Outlook 2010-2040, the Ex-Durante Evaluation of the Spatial Planning Act and Roads from Rio+20, and in the recent launch of www.climatedialogue.org.

En dat moet je het PBL toch maar meegeven. Toen Climategate.nl werd opgericht nadat Climategate uitbrak nodigde Leo Meijer ons toch maar mooi even uit. Ze waren niet bang voor dialoog. Nu de rest nog…