Screen Shot 2015-04-17 at 08.55.25

Het MSC-keurmerk voegt NIETS toe aan reeds gereguleerde visserijen in Nederland die bestanden rond MSY bevissen (vrijwel alle). Ook ASC voegt NIETS toe, onze aquacultuur is de schoonste ter wereld. Terwijl juist in ontwikkelingslanden een duurzamer aquacultuur nodig is, maar daar bevindt minder dan 10 procent van de ASC-gecertificeerde aquacultuur zich. Terwijl ASC met het excuus van ontwikkelingshulp miljoenen euro’s staatssteun kreeg van het Miniserie van Buitenlandse Zaken.

Dat toont de presentatie in Scheveningen op 9 april van het MSC/ASC-kartel. ASC faalt daar juist OMDAT daar milieumaatregelen het hardste nodig zijn, maar niet van de grond komen. Oftewel: ASC VERduurzaamt niet, het parasiteert op reeds genomen maatregelen. Dat is bij MSC eveneens het geval, en ook bij het FSC-label voor bos. Dat voegt in Nederland bijvoorbeeld ook niets toe sinds de invoering van de boswet in 1961.

Screen Shot 2015-04-17 at 08.54.46

Oprichter ASC kreeg 125 miljoen euro staatssteun van 2011 tot 2015
Een klein clubje slaagt er in zich met agressieve marketing als de enige standaard op te dringen aan de vismarkt, dankzij 2 miljoen euro van de Postcodeloterij. Aan het opdringen van het MSC-label aan visserijen werden al tonnen tot miljoenen euro’s visserijsubsidies gespendeerd. Het ASC-label werd daarnaast met omvangrijke staatsteun in de markt gezet , dankzij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie gaf van de periode 2011 tot 2015 liefst 125 miljoen euro aan IDH Sustainable Trade. IDH is samen met het Wereld Natuur Fonds de oprichter van het ASC-label. Hoeveel zij daarvan kregen moeten we nog uitzoeken.

Waar wij al aantoonden dat het opdringen van MSC/ASC aan de markt een overtreding kan zijn van het consumentenrecht. Er zijn vele andere normen en standaarden, en wie is het Wereld Natuur Fonds/Stichting de Noordzee om voor de consument te bepalen wat ‘duurzaam’ mag heten?

Screen Shot 2015-04-17 at 08.55.59Je ziet dat de afzet van ASC vooral in Nederland zich concentreert, wat niet verwonderlijk is met alle subsidie en loterijmiljoenen en agressieve marketing waarmee MSC/ASC wordt opgedrongen. Met overigens pure chantage, retailers dreigen onder druk van WNF geen vis meer in te kopen als er geen MSC/ASC op staat. Die pressie is te zien aan de verkoop: men dwingt het in Nederlandse supermarkten af, maar in meer visgezinde landen als Frankrijk zonder loterijgelden heeft ASC niets te vertellen.

Het is 1 grote WNF/Stichting de Noordzee-inteelt, het MSC/ASC-kartel. Zo is Esther Luiten nu reclamevrouwtje bij ASC, maar dat was ze eerder bij Stichting de Noordzee. De VISwijver van Good Fish Foundation kwam eerder tot stand onder Stichting de Noordzee dankzij jarenlange omvangrijke staatssteun aan deze club. En Stichting de Noordzee heeft als voorzitter weer de oud-directeur Nederland van Greenpeace.

Voorkeurspositie: milieuclubs verkondigen noodtoestand, MSC van die clubs biedt ‘oplossing’ 
De reden is dat enkele lieden in vooral Nederland bij alles carte blanche krijgen zodra zichzelf als ‘het Goede Doel’ weten te profileren, en te pas en te onpas ‘duurzaam’ roepen. Zoals oprichter van beide labels het Wereld Natuur Fonds. Dat slaat met zusterorganisaties Greenpeace en Stichting de Noordzee groot alarm over ‘overbevissing’ in media, om dan een markt voor ‘verduurzaming’ af te dwingen volgens eigen criteria.

Terwijl MSC gewoon een COMMERCIEEL BEDRIJF is dat 70 procent van haar inkomsten haalt uit de exploitatie van logo-licenties, en een directeur die 2,3 ton euro verdient Dat mag nu onder de vlag van ‘onderwijs’ kinderen indoctrineren met het MSC-label.

Omdat onze mainstreammedia volledig zijn ingekapseld door overheid en NGO’s stelt geen enkel van die journo’s hier vragen over. Nee, dit is ‘duurzaam’ , ‘het goede doel’. Er is naast mij nog 1 dissident, de schrijver van de eerste VISwijzer, Wouter Klootwijk die ook stelt:

  • MSC voegt niets toe voor onze visserij, behalve lastenverzwaringen en er wordt geen haring meer door verkocht.

MSC is Al Capone van de visserij
Je kan MSC vergelijken met Al Capone die protectiegeld afdwingt bij winkeliers, nadat eerst zijn handlangers (WNF/Greenpeace/Stichting de Noordzee) je imago aan stukken slaan. In ruil voor lastenverzwaringen en een MSC-labeltje als lamsbloed aan de deur, zullen ze jouw voortaan met rust laten. Als je gedwee doet wat deze ‘idealisten’ je opdragen.