Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Europese Commissie begint een onderzoek naar Chinese leveranciers van windmolens, meldt RTLZ. Brussel vermoedt dat Chinese producenten te goedkoop hun windmolens aanbieden in Europa en dat dit mogelijk is door ongeoorloofde staatssteun. Dat maakte Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager gisteren bekend. Het onderzoek spitst zich toe op de bouw van windmolenparken in Spanje, Griekenland, Frankrijk, Roemenië en Bulgarije.

De Europese Commissie is bang dat Europese producenten van windmolens de markt uit worden gewerkt als het aanbod van goedkope Chinese windmolens verder groeit. Dat gebeurde eerder al met zonnepanelen. Daardoor spelen Europese producenten van zonnepanelen inmiddels een bijrol. In Nederland wordt 90 procent van de zonnepanelen geïmporteerd uit China. In Brussel is het vermoeden dat de prijzen van Chinese panelen kunstmatig laag worden gehouden om zo marktaandeel te veroveren buiten China.

Volgens de Europese brancheorganisatie van de windindustrie WindEurope bieden de Chinezen windmolens aan die tot de helft goedkoper zijn dan een vergelijkbaar Europees model.

De commissie is ook al een onderzoek begonnen naar elektrische auto’s uit China. Die zijn vaak goedkoper dan auto’s die in Europa worden gemaakt en Brussel denkt dat meespeelt dat Chinese fabrikanten staatssteun krijgen. Volgens de Europese transportorganisatie Transport & Environment groeit het marktaandeel van de Chinese producenten op de Europese markt voor elektrische auto’s dit jaar tot 25 procent.

Goedkope Chinese auto’s maken Europeanen werkloos

Europese windmolenproducenten zoals Siemens Gamesa, Nordex  en Vestas hebben het zwaar. Siemens Gamesa boekte vorig jaar een verlies van bijna 5 miljard euro en verwacht ook dit jaar 2 miljard euro te verliezen. Nordex maakte in 2023 een verlies van bijna 300 miljoen euro en Vestas boekte een bescheiden winst na een miljardenverlies het jaar ervoor. Dit ondanks de grote vraag naar windenergie in Europa.

China is al sinds 2020 de grootste producent ter wereld van windmolens. De helft van de geïnstalleerde windmolens is in China gemaakt. Brussel wil niet dat China in cruciale sectoren zoals de energie, automarkt en chipindustrie dominant wordt. Als de uitkomsten van het onderzoek erom vragen, kan de Europese Commissie besluiten een diepgravend onderzoek te doen naar Chinese windmolenproducenten.

***

Bron hier.

***