Thuisbatterij. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De thuisbatterij is niet rendabel nu de consument nog 100% mag salderen, stelt Vastgoedmentor.

Bij een stroomprijs van 30 cent per kWh is de terugverdientijd tussen de twaalf en twintig jaar, als de salderingsregeling is afgebouwd. Bij deze stroomprijs is de thuisbatterij nooit rendabel aangezien de levensduur van de batterij tussen de tien en vijftien jaar is. Alle gewone prijsschommelingen in acht genomen berekent Vastgoedmentor dat de terugverdientijd tussen de tien en vijftien jaar kan duren.

Gaat de stroomprijs fors omhoog, bijvoorbeeld naar 50 cent per kWh, dan is er een terugverdientijd van zeven tot twaalf jaar.

Vastgoedmentor: ‘Niets is zeker in Nederland, de overheid kan altijd nog een ander besluit nemen.’

De afbouw van de salderingsregeling moet vanaf 2025 beginnen, maar de 1e leverancier rekent nu al extra kosten voor de terug levering van stroom. Mogelijk, zo stellen voorstanders van de thuisbatterij, kan in de toekomst de thuisbatterij een uitkomst zijn voor consumenten.

De thuisbatterij is een recente uitvinding, die nog volop in ontwikkeling is. Het systeem kost een paar duizend euro, terwijl de consument er vooralsnog geen subsidie voor krijgt. De opslagcapaciteit varieert van 2 tot 12 kilowattuur (kWh), maar komt meestal om en nabij de 6 kWh uit. In de zomer is dat meestal te weinig om uw overtollige energie op te slaan, in de winter juist te veel. Bovendien kan de opgeslagen energie maar korte tijd worden bewaard.

Anno 2023 loopt het grote publiek nog niet warm voor de thuisbatterij.

De aanschaf van de thuisbatterij is niet een investering die ooit gegarandeerd zichzelf terugverdient, in tegenstelling tot zonnepanelen. Daar komt bij dat de huidige generatie thuisbatterijen niet van milieuvriendelijk materiaal zijn gemaakt. Eerder stelde Prof. Han Slootweg van de Technische Universiteit Twente over de buurtbatterij, nog weer een stap verder, dat de burgers er weinig voordeel van hebben:

‘Alsof je een moestuin hebt, je groentes over het hek aan de groenteboer afgeeft en ze vervolgens van hem met btw erop moet terugkopen.’

***

Voor de heldere uitleg van Vastgoedmentor, zie hier.

Bronnen hier en hier.

***