Screen Shot 2015-04-17 at 11.04.33
Nederland haalt het 14 procent dure energie-doel van het Energieakkoord in 2020 niet met SDE+-subsidies als belangrijkste beleidsinstrument. Dit komt door tegenvallend rendement van ‘duurzame’ energiebronnen die deze miljardensubsidies vangen. Dat stelt een nieuw rapport van de Algemene Rekenkamer Wanneer Henk Kamp kiest om dit doel met SDE+subsidies af te dwingen zou -bovenop de geplande 60 miljard euro nog zeker 12,8 miljard euro extra subsidie nodig zijn. Dat geld gaat naar bouwbedrijven, de milieubeweging en subsidiemiljonairs. Met ‘het klimaat’ als excuus worden we zo nog eens 2-3 maal ABN Amro door de overheid genaaid.

De Rekenkamer bevestigt daarmee de kosten die Climategate.nl al voorrekende voor het Energieakkoord, dat volgens ons tussedn de 50 en 100 miljard euro zou komen te liggen. De grootste staatsuitgave in de geschiedenis van Nederland zonder enige milieuwinst, voor slechts 1 procent van de totale energievoorziening.

Verhoging subsidiebudget sde+
Om de beleidsdoelen voor 2020 en 2023 tóch met de sde+ te bereiken, is veel extra geld nodig. De minister van ez zou dan tot 2023 € 12,8 miljard aan extra subsidiever- plichtingen moeten aangaan voor windparken op zee. Dit is 22% meer dan in het hui- dige beleid over de periode 2011-2023, waarmee naar verwachting in totaal voor € 58,9 miljard aan verplichtingen gemoeid is.

  • De Algemene Rekenkamer schreef in 2007 nog dat het subsidiëren van ‘duurzaam’ de minst doelmatige manier van klimaatbeleid is, dus de meest kostbare vorm van CO2-emissievermijding. Dat rapport is nu van internet verdwenen. Ook nu beschrijven ze andere manieren om CO2-emissies doelmatiger te halen dan via subsidies. Zoals via besparing van energie. Het advies is dus: wanneer Kamp gelooft dat hij de Nederlandse bevolking via de energierekening verder kan uitzuigen, dan kan hij de SDE+ophogen

De krant waarvan Ed Nijpels hoofdredacteur is, het Financieele Dagblad jubelt vervolgens hoe optimistisch de Rekenkamer zou zijn over die groene subsidies. Hebben wij het zelfde rapport gelezen jongens? Wat een ontzettende minkukels van journalisten werken daar bij het Financieele Dagblad. Met het establishment hoererende mislukkelingen met een groen bord voor de kop.

Dat het rendement van ‘duurzaam’ tegenvalt is niet verwonderlijk. De overheid en belanghebbenden schatten de opbrengst op voorhand altijd expres te hoog in, zodat ze het project makkelijker doorduwen. We zien dat ook bij de windfarm in de Noordzee, Gemini, waar Van Oord en het gefleste Econcern in nieuw jasje Typhoon Capital de opbrengst opblazen met een factor 1,5-2.

Onder Pieter Winsemius werd Natuurmonumenten reclamezuil voor de loterijen

Dankzij de Nationale Postcode Loterij krijgt iedere Postcode er 1000 euro lastenverzwaring over de energierekening bij per jaar

Stichting Poen: er wordt nog journalistiek bedreven door Quote
Wie, o wie, durft te beweren dat Nederland een democratie is? Maar er wordt nog journalistiek bedreven: lees het uitstekende artikel van Sander Schimmelpenninck ‘Stichting Poen’ in Quote, hoe Postcode Loterij-man Boudewijn Poelmann (persoonlijk vermogen minimaal 80 miljoen euro) met zijn miljoenen een soort schaduwminister is. Dankzij Poelmann’s miljoenen kreeg de milieubeweging haar macht, en werd ook het Energieakkoord doorgeduwd. We zien dat zowel Poelmann als de milieubeweging geld verdienen met het zelfde sentiment: angst

Poelmann: ‘We exploiteren een basisemotie en die heet angst. Angst dat de buren wel winnen en jij niet. Angst is de sterkste emotie die een mens heeft. Dat heb ik niet verzonnen, dat blijkt uit onderzoek. En in ons model zit, naast hebzucht, een angstfactor. Dat kan ik niet ontkennen.”