RZ11Grun7

Herhaaldelijk verzuimde Henk Kamp al het complete boodschappenlijstje van het Energieakkoord te tonen, dat ons volgens de Algemene Rekenkamer alvast 73 miljard euro kost tot 2023. Dat gaat dan ook om betalingsverplichtingen in SDE+subsidies, die je later alsnog moet inleveren door contractuele verplichtingen. En wat je met geen parlementaire enquete kan terugdraaien, zonder contractbreuk.

Het wegmoffelen van die kosten, heeft een politiek doel: bij openheid van zaken zou geen mens bij gezond verstand er nog mee instemmen. Tenzij economische zelfmoord het doel van de operatie is. De Duitse variant van het Energieakkoord, Energiewende zal bij uitrol volgens plan de Duitsers per jaar 4000 euro koopkracht per hoofd kosten tot 2050. 

Dat stelt een Duitse ingenieur Klaus Maier, vast die met het zelfde probleem kampte als bij Kamp: de politiek en milieubeweging moffelen steeds de kosten van hun groene plannen weg. De meeste ingenieurs bij instituten werkzaam, zijn bang voor hun baan en zeggen niets. Echte overzichten moeten daarom van onafhankelijke ingenieurs komen, bij ons deed Climategate.nl-huisingenieur Theo Wolters dat voor het Energieakkoord.

  • – aan Duitse SDE-subsidies (EEG-Umlage) is de Duitse staat tot 2014 al voor 250 miljard euro aan contractuele verplichtingen aangegaan, dat loopt op tot 800 miljard in 2025 bij uitrol volgens planning
  • – er komen kosten bij van bijna 5000 kilometer extra hoogspanningsleiding
  • – er komen nog kosten bij van 2-300.000 kilometer transportleiding met laagspanning
  • – er komen kosten bij voor opslagcapaciteit, want hoe krijg je een stabiele en continue energievoorziening als  ’80 procent’ wisselvallige wind/zonnestroom (theoretisch praktijk-maximum bij Energiewende heet 68 procent) de basislast moet vervangen? Die opslag geeft ook nog eens verdere rendementsverliezen.
  • – er moeten backup-installaties onrendabel mee blijven draaien
Nog 5000 kilometer hoogspanningsleiding er bij

Nog 5000 kilometer hoogspanningsleiding er bij

De totale kosten komen dan op 4000 miljard euro tot 2050. Dat is 4000 000 000 000 euro. Milieuridders roepen dan dat de overheid daarmee duizenden banen schept. Maar die duizenden ambtenaren, wat dragen die bij aan een vitale economie? En hoeveel banen kost het, doordat je geld uit de echte economie rooft om dat aan een beperkte subsidie-elite uit te keren? Hoeveel banen KOST het Energieakkoord van Henk Kamp, wanneer wij alvast 500-1000 euro per jaar aan koopkracht gaan inleveren dankzij het Energieakkoord?

Zijn de Duitsers allemaal gek geworden?
Als zelfs BMW de productie van haar auto’s voor de Chinese markt naar de Verenigde Staten wil verplaatsen, dan gaan de Beierse radertjes wel werken. Volgens ingewijden, notabene een minister stond de Energiewende al vorig jaar op het begin van de helling:

Andrea Andromidas erinnert an einen Ausspruch von Sigmar Gabriel, der als Bundeswirtschafts- und Umweltminister am 17. April 2014 in Kassel in einem Anfall von Offenheit Folgendes sagte: „Die Wahrheit ist, dass die Energiewende kurz vor dem Scheitern steht. Die Wahrheit ist, dass wir auf allen Feldern die Komplexität der Energiewende unterschätzt haben. Für die meisten anderen Länder in Europa sind wir sowieso Bekloppte.“ Der Andromidas-Beitrag mit der Überschrift „Energiewende einmal bekloppt, immer bekloppt?“ endet mit dieser Feststellung:

„Es gibt nur einen Ausweg: Damit aufhören, bekloppt zu sein.“