Als er één schaap over de dam is volgen er meer?

De Australische premier Tony Abbott heeft de afschaffing van alle subsidies op windmolens aangekondigd. Dat is een revolutionaire stap. Voor zover mij bekend is Australië daarmee het eerste land dat zich bevrijdt uit de ban van de klimaathype, waarin de inzet van windenergie om de vermeende door de mens veroorzaakte opwarming tegen te gaan, een grote rol speelt.

Onder de titel, ‘Aussie PM Tony Abbott Cancels All Government Wind Farm Subsidies’, schreef Simon Kent voor Breitbart:

Australia has slammed the door shut on any new government-funded investment in renewable energy schemes as Prime Minister Tony Abbott extends his “war on wind power”.

In doing so Mr Abbott has sent a clear message to the mendicant green renewable energy sector that there will be no more cheap state–supplied financing for its projects.

Fairfax Media reports Mr Abbott’s conservative coalition government has ordered the taxpayer-funded $10 billion Clean Energy Finance Corporation (CEFC) to immediately cease any new investments in wind power projects. Treasurer Joe Hockey and Finance Minister Mathias Cormann issued the so-called green bank with a directive to change its investment strategy.

The funding ban is just the latest salvo in the government’s attacks on the renewable energy sector which also includes small–scale solar projects.

Mr Hockey started the Abbott government’s campaign against wind farms in 2014 when he told Sydney radio host Alan Jones he found the massive turbines “utterly offensive”. Prime Minister Abbott reignited the debate last month, telling Jones he finds turbines “visually awful”. He said he wanted to reduce the growth rate of the sector as much as possible.

The decision will please anti-wind government members but wind industry insiders, who declined to comment on the record, told Fairfax Media the decision is a “big blow”. One said that while it will not sink the industry altogether, it will make things harder.

Head of Australia at Bloomberg New Energy Finance Kobad Bhavnagri said the decision would have a “significant” impact on the industry. ….

“It’s right and proper that we’re having an inquiry into the health impacts of these things.”

Lees verder hier.

In het artikel wordt vooral gewezen op de esthetische bezwaren van Abbott tegen windmolens en de gevolgen voor de menselijke gezondheid, in het bijzonder wat betreft laagfrequent geluid. De belangrijkste bezwaren tegen windenergie zijn echter van economische aard. Windmolens draaien op subsidie. Ze zijn duur, de stroomproductie is aanbod–gestuurd en niet afgestemd op de vraag. Door het intermitterende karakter van de productie is 100% backup nodig van fossiel–gestookte elektriciteitscentrales om de fluctuaties op te vangen. Dit gaat gepaard met efficiencyverliezen in de rest van het elektriciteitssysteem, waardoor er per saldo geen of nauwelijks besparing is van fossiele energie en derhalve evenmin van CO2–uitstoot.

Het is derhalve verstandig en moedig dat Abbott een einde maakt aan deze megageldverspilling. Gehoopt mag worden dat nu dit schaap over de dam is er meer zullen volgen.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.