Kanteling van het klimaatdebat?
Net Zero Watch heeft de pragmatische inbreng van Tony Blair in het klimaatdebat verwelkomd.
Met toenemende publieke bezorgdheid en politieke verdeeldheid over de stijgende kosten van de Net Zero-agenda, heeft de voormalige premier gewaarschuwd dat het niet de moeite waard was om consumenten nog hogere kosten op te leggen.
Sir Tony Blair waarschuwde tegen het vragen van het publiek om “enorm veel” te doen om de klimaatverandering aan te pakken, en zei dat het eenzijdige beleid van Groot-Brittannië geen echte impact heeft in het licht van de stijgende CO2-uitstoot van China.
In een recent interview zei hij:
Vraag ons niet om enorm veel te doen als eerlijk gezegd, wat we ook doen in Groot-Brittannië niet echt van invloed zal zijn op de klimaatverandering.
Tony Blair erkende ook wat Net Zero Watch al jaren betoogt: de unilaterale decarbonisatiedoelstellingen van Groot-Brittannië hebben geen zin als de grootste economieën ter wereld geen even bindende limieten aanvaarden.
Terwijl hij volhield dat klimaatverandering “de grootste wereldwijde uitdaging” was en dat “Groot-Brittannië zijn rol zou moeten spelen”, waarschuwde hij:
“Een jaar stijging van de Chinese uitstoot zou de totale jaarlijkse uitstoot van Groot-Brittannië overtreffen.”
De voormalige premier stelt terecht dat het VK nu een kleine uitstoot van broeikasgassen heeft, wat geen significante invloed heeft op de wereldwijde emissies, omdat de grootste uitstoters ter wereld niet van plan zijn bindende limieten vast te stellen.
De waarschuwing van Sir Tony herinnert er tijdig aan dat de Net Zero-plannen van Groot-Brittannië gevaarlijk duur zijn en zullen resulteren in een pijnlijke verlaging van de levensstandaard voor iedereen behalve de rijksten. Ze bedreigen Groot-Brittannië nu met economische achteruitgang, maatschappelijke instabiliteit en het uiteindelijk mislukken van de inspanningen om de economie kooldioxide-arm te maken.
In plaats van een extreem kostbaar beleid, dat zowel onbetaalbaar als onaantrekkelijk is voor de armere landen, pleit Tony Blair ervoor dat Groot-Brittannië zich moet concentreren op het helpen van ontwikkelingslanden om over te stappen op alternatieve energietechnologieën.
Net Zero Watch verwelkomt de tussenkomst van Blair en hoopt dat zijn pragmatische aanpak de deur zal openen voor een nieuw debat dat te lang ernstig onevenwichtig, irrationeel alarmerend en deprimerend intolerant is geweest.
***
***
Winston Churchill: de ideologische V voor victory tegen Duitsland!
Tony Blair: de pragmatische V voor Victory tegen het Alarmisme?
leonardo
Het geeft pas echt blijk van pragmatisme als je de invloed van CO2 door pro en contra op zijn merites wilt en durft te laten beoordelen. Niet wanneer je uit angst voor gezichtsverlies vast houdt aan gekochte “wetenschap” of bedrieglijke consensus.
Het klimaat bevindt zich op onbekend terrein
Extreem weer De weersextremen en afwijkende natuurfenomenen stapelen zich op. Glijdt de wereld, om met VN-baas Guterres te spreken, „het tijdperk van wereldwijd koken” in?
Laura Bergshoef
28 juli 2023
Het ene na het andere klimaatrecord sneuvelde de afgelopen weken. De heetste dag ooit gemeten, de warmste junimaand ging voorbij, juli wordt de heetste maand ooit. Oceanen zijn bijzonder warm en zee-ijs op de Zuidpool groeit veel te langzaam terug. „Het tijdperk van de opwarming van de aarde is voorbij; het tijdperk van wereldwijd koken is aangebroken”, zei António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, donderdag.
Heeft hij gelijk? Hapert de grote klimaatmachine? Zijn al deze extremen rechtstreeks terug te voeren op klimaatverandering?
Al jaren waarschuwen klimaatwetenschappers dat door de opwarming van de aarde kansen op extremen toenemen. „Toch zagen we de afgelopen weken dingen die niemand zag aankomen”, zegt Roderik van de Wal, klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht. „Dat is zorgwekkend. Het betekent dat we ook niet precies weten wat ons volgend jaar te wachten staat. Daarmee bevindt het klimaat zich op onbekend terrein.”
Het blijft daarnaast lastig om alle extremen van de afgelopen weken volledig toe te schrijven aan klimaatverandering. „De oceanen en de atmosfeer zijn zó complex en zó veel dingen spelen een rol”, zegt Maurice van Tiggelen, ook klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht. Op de achtergrond speelt bijvoorbeeld nog El Niño. Die brengt vanuit de Stille Oceaan periodiek extra warmte in de lucht en zorgt op die manier voor een tijdelijke extra opwarming van de aarde, nog bovenop de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Maar: „El Niño lijkt pas net op gang te komen”, zegt KNMI-klimaatwetenschapper Dewi Le Bars. „Normaal duurt het een paar maanden voor je de wereldwijde impact van El Niño voelt.”
Noord-Atlantische oceaan veel warmer dan normaal
Klimaatwetenschapper Van Tiggelen benadrukt: „Het kost behoorlijk veel tijd om te onderzoeken in hoeverre de individuele extremen nu toevallig samenkomen of het gevolg zijn van klimaatverandering.”
Wél weten klimaatwetenschappers nu al zeker: die extremen zouden onwaarschijnlijker of zelfs „vrijwel onmogelijk” zijn geweest als mensen de aarde niet hadden opgewarmd.
Het huidige, extreem trage teruggroeien van zee-ijs op het nu winterse Antarctica, bijvoorbeeld, zou in een wereld zonder klimaatverandering slechts ongeveer eens per 7,5 miljoen jaar gebeuren, berekenden onderzoekers van het National Snow and Ice Data Center. Het zee-ijs herstelt veel langzamer dan normaal: zo’n 10 procent. Het oppervlak aan zee-ijs was begin deze maand al ruim 2,5 miljoen vierkante kilometer kleiner dan normaal. Oftewel: zestig keer het oppervlak van Nederland minder is tot nu toe aan ijs teruggegroeid.
„Ook de verzengende temperaturen die geregistreerd werden in de Verenigde Staten, Mexico en Zuid-Europa zouden bijna onmogelijk zijn geweest in een wereld zonder klimaatverandering”, zegt KNMI-klimaatwetenschapper Izidine Pinto. Op maandag 3 juli was de gemiddelde temperatuur op aarde 17,01 graden Celsius, een record. De drie daaropvolgende dagen werd dat record alweer dagelijks verbroken. Sinds 6 juli ligt het op 17,23 graden Celsius. Juli is zelfs op weg om als warmste maand ooit gemeten de boeken in te gaan.
Mexico, de VS, India, Zuid-Europa en Noord-Afrika zuchten onder hittegolven. Het leidde tot lange, intense branden met verkoolde bossen en dode dieren als gevolg en duizenden mensen die vluchtten.
Dobbelstenen
Op sommige plekken was de Noord-Atlantische oceaan vijf graden Celsius warmer dan normaal in deze periode. Dat is extreem veel, want variaties in watertemperatuur zijn veel kleiner dan die in de lucht. „Ook warmere oceanen zijn in een wereld met klimaatverandering veel vanzelfsprekender dan in een wereld zonder”, zegt Dewi Le Bars.
Hoewel wetenschappers dus weten dat klimaatverandering extremen met zich meebrengt, en dat de kans op extremen veel hoger is in een wereld waarin de mens de aarde opwarmt, blijft het een lastige puzzel om iedere afzonderlijke gebeurtenis toe te schrijven aan klimaatverandering. Willem Jan van de Berg, klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, illustreert dat met dobbelstenen. „Stel je hebt twee dobbelstenen, en je verandert de ogen: in plaats van één tot zes gaan ze nu van twee tot zeven. Nu is de kans dat je twaalf gooit, groter dan eerst. Maar stel, je gooit een paar keer achter elkaar twaalf, dan is het nog steeds lastig om te bewijzen dat dit door de verandering komt, omdat dit voor de verandering ook al mogelijk was.”
Zee-ijs herstelt zo’n 10 procent minder dan gemiddeld
„En om alle individuele extremen alleen toe te schrijven aan klimaatverandering”, vult Van de Wal aan, „moeten we die ook terugzien in onze klimaatmodellen. Maar dat is niet zo.”
Al denkt Van de Wal dat dát eerder ligt aan de beperkingen van de huidige klimaatmodellen. „Met onze modellen kunnen we heel goed kijken naar gemiddelden, naar hoe de gemiddelde temperatuur op aarde toeneemt als gevolg van een toename in CO2 in de lucht. Regionale afwijkingen van dat gemiddelde lukt ook nog wel. Maar klimaatverandering uit zich in extremen, en die zijn vaak het gevolg van tijdelijke veranderingen in bewegingen. En dat is lastig te berekenen. Hoe de wind precies waait, hoe water precies stroomt. De meeste klimaatmodellen werken met resoluties van honderd kilometer, dat is niet gedetailleerd genoeg.”
Van Tiggelen: „Om te testen of onze modellen kloppen, vergelijken we ze met metingen. Maar voor zee-ijs hebben we pas betrouwbare data sinds 1980, van satellieten.” Le Bars geeft Antarctica als voorbeeld: „Niemand begrijpt helemaal wat daar nu gebeurt met het zee-ijs, hoewel duidelijk is dat klimaatverandering leidt tot afname daarvan. We zagen de hoeveelheid ijs eerst juist ieder jaar toenemen. Tot 2016, toen nam het oppervlak plots af.” Van Tiggelen: „Het lukt nog niet om mee te nemen in onze modellen.”
Negatieve spiralen
Of alle individuele klimaatfenomenen nu wel of niet aan klimaatverandering worden toegeschreven, vaststaat dat zij op hun beurt het klimaat weer beïnvloeden. Neem het zee-ijs. Dat weerkaatst zonlicht, en koelt zo de aarde. Als er minder ijs ligt, wordt minder licht weerkaatst en zal de wereld dus nog sneller opwarmen. Van de Berg: „En planten verdampen water uit de bodem, wat een verkoelend effect heeft op de lucht. Als het lang heel heet en droog is, verdwijnt vocht uit de bodem en verdwijnt dus ook dat verkoelende effect.”
Toch is het niet zo dat we niets aan de extremen en negatieve spiralen kunnen doen. Le Bars: „Zodra we stoppen met het uitstoten van alle broeikasgassen, kan de wereldwijde temperatuur stabiliseren. Niet binnen enkele maanden, maar wel in de komende decennia.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/28/het-klimaat-bevindt-zich-op-onbekend-terrein-a4170814
Niet het klimaat bevindt zich op onbekend terrein, maar de wetenschappers komen er achter dat hun hele modellerij nog in de kinderschoenen staat.
Zo ook enkele voorbeelden afgelopen tijd. Ik keek naar de satellietbeelden en voorspelde juist een halve dag later. Het KNMI keek naar hun model en dat klopte niet en ineens kwam men met code geel en oranje een paar uur voordat het noodweer toesloeg. Ofwel, de realiteit uit het oog verloren.
De zomerstorm van 1983.
Het KNMI zag het weer niet aankomen; alleen de weerman uit Den Helder zag het.
Het heeft er de schijn van dat de alarmisten uit Utrecht allemaal uit het zelfde zichzelf bevestigende nest komen. Zou Detlev van Vuuren daarachter zitten?
Adapteren en de modellen nog eens goed tegen het licht houden lijkt me verstandig.
Je kunt natuurlijk ook stoppen met het gebruik van fossiele brandstof en op die manier de mensheid nog sneller laten verhongeren. Dat helpt vast ook. Nog slimmer is het om de enorme sommen geld die nu in de wapenindustie/militair industrieel complex te stoppen om de mensheid versneld aan haar eind te helpen, in te zetten om te adapteren.
Natrekken waar activistische wetenschappers en politici hun geld hebben belegd, verschaft misschien ook enig inzicht.
https://www.youtube.com/watch?v=baWC7lcwMrg
Hoezo allemaal records gebroken? Er werd VOORSPELD dat er records gebroken zouden worden, maar de uiteindelijke temperaturen weken nauwelijks af van normaal. Stiekem werden nog oppervlaktetemperaturen genoemd i.p.v. luchttemperaturen om nog wat alarmerender te klinken, maar het mocht niet baten voor de maximum temperaturen. 40 graden is voor Spanje of Griekenland heel normaal in de zomer.
over te stappen op alternatieve energietechnologieë
In feite gaat het co2 verhaal nog steeds op.
Het is niet leer leven met dat het een graad warmer is.
EaB?? gekaapt?
dit heb ik geschreven aan net zero naar aanleiding van dit bericht . Excuus voor mijn slechte engels .
dear net zero’s
I do not believe a word Tony Blair says about net zero .
Earlier in his career he has proven not to be reliable , is he , when he said Irak had chemical weapons, which they definitely not had.
Nevertheless he started a bloody war and became responsible for the total ruining of the Middle East and thousands of lives.
That was all for oil.
Tony blair is misleading the world in his position as a member of the elite , in which al Gore – the Pablo Escobar of green energy- participates .
They’ re all misleading us, just to diverse from their devilisch work.
Tony blair should not be celebrated but put in jail for the rest of his life. like all his friends. On the charge of ”crimes against to Humanity ‘’
Greetings from Holland .
Bert Pijnse van der Aa
geen reactie ontvangen.
Bert.
Er zal ook geen antwoord komen. Zijn adviseurs hebben hem blijkbaar het advies gegeven om weer in de belangstelling te komen.
Ja denk ik ook, de man is een globalist pur sang, die staat 110% achter agenda 2030, hij doet dit volgens mij ook alleen om weer in de picture te komen.
Als je eenmaal door hebt hoe de bevolking weer een loer wordt gedraaid door de media en de politiek zie je het overal terug, dit is een mooi voorbeeld, en het gros loopt er meteen weer mee weg.
bij Broese ligt een heel dik boek over Tony Blair , naast dat van (Michelle )Obama en alle ander coryfeën van de Westerse wereld.
Allemaal bestsellers.
Geheel in lijn met het verhaal van de film ‘ how art made the world ” , waarin ook WW bush , wordt genoemd waarmee hij samen het Midden Oosten in brand zette ……. voor macht over olie .
”De BBC serie ‘How art made the World’ maakt een reis door het fenomeen van de media vanaf de tijd dat King Darius ( 522 BC ) heerste over Perzië tot aan de inauguratie van WW Bush. Op de afbeelding Alexander de Grote ( 332 BC ) die voor het eerst zijn afbeelding op een munt liet slaan, zodat het volk wist wie hun leider was. ”
http://bureaulesswatts.nl/de-media/
Tony heeft te veel geblèrd en begint zijn keutel nu iets in te trekken.
Zie hem maar als een rat richting de sloepen.
Hij breekt misschien wel een lans voor al die transitie proletariers waar onze mooie planeet van vergeven is.
En zo goedkoop om de schuld van de klimaat onzin aan China op te hangen.
ook ik heb zo mijn twijfels, Johan,
maar je kunt niet al te kieskeurig zijn wat je “vrienden” betreft
als het helpt, helpt het
“je kunt niet al te kieskeurig zijn wat je “vrienden” betreft”
Klopt , echter met dit soort gemankeerde “vrienden” heb je geen vijanden meer nodig, om maar een cliché te gebruiken.
Het opzichtige draaien en liegen van dit type elite wordt geen strobreed in de weg gelegd, dit in tegenstelling tot het buiten de orde plaatsen van alles en iedereen die een vinger op deze zere plek probeert te leggen.
leonardo
Misschien is het wel een opmaat om samen met de VS de maakschuur China de wacht aan te zeggen om vervolgens het westerse militair industrieel complex nog een extra zetje te geven om sneller wapentuig aan te maken om de oorlog in Oekraïne zo lang gaande te houden dat de oude voorraden op zijn en nieuw wapentuig sneller kan worden ingezet en uitgetest.
Dat geeft de industrie in het VK dan opnieuw de boost om zich uit het economische moeras te trekken. Testen doe je tenslotte bij voorkeur in een ander land nadat je daar de tegenstellingen eerst hebt opgepookt.
Koste wat het kost. Niets is erger dan gezichtsverlies.
En van hem mogen de ontwikkelings landen het niet bestaande probleem oplossen. Die hoeven geen welvaart.
Precies Paul . Dát was de boodschap van het artikel. Lees ook het artikel van peter de waard vandaag over ‘ schulden ” met dat ene zinnetje .
Op de diagnose van wat het bloeden van de patient precies betekent zal ik maar niet nader ingaan, Bert.
Maar ik heb nog nooit zo’n kinderlijk naïef doekje voor het bloeden gezien.
@ hr Leonardo ,
dat is het vorige artikel . :-) U weet dat ik met u geen ruzie wil he .
Dat kan niet met pacifisten .
Er wordt overal zoveel gezegd dat je niet eens meer weet wat er gezegd word.
Daarom heet alles klimaatverandering.
Ik kreeg een pakketje bezorgd door DHL, klimaatneutraal bezorgd stond er op.
Ik was natuurlijk gelijk in de zevende hemel.
Haha, tegenwoordig staat het overal op, iedreen ̶w̶i̶l̶ moet scoren op de CO2 deugladder.
We zullen nog veel gekkere zaken gaan meemaken, straks sta je met de pan bij de slager om zonder verpakking mee te nemen.
AH, die veel te dure super, die had eerst allemaal losse spullen die je in zo’n gratis plastic zakje kon wegen en meenemen, nu die zakjes mochten niet meer, toen hebben ze het geprobeerd met herbruikbare zakjes, (die zakjes die je voor 60 cent moest kopen maar ook gewoon gratis kon pakken) al het eko gepeupel mieterde bij de kassa de spullen los op de band waarna de caissière alles moest wegen, dat was wel een gedoe, nu verpakken ze de spullen per stuk of per paar in plastic natuurlijk….
We zijn knettergek aan het worden!
Het word nog gekker, in Frankrijk gaat de kassabon weg dat kost te veel bomen.
Ze stoken ze liever op.
Na het plastic tasje stopt Frankrijk ook met het geven van de kassabon.
https://www.ad.nl/buitenland/na-het-plastic-tasje-stopt-frankrijk-ook-met-het-geven-van-de-kassabon~ada2c85a/
Het CO2 wurgkoord wordt steeds strakker om de nek van de middenstand getrokken.
Wat vandaag nog kan, is volgend jaar te veel, om administratief tot “0” te reduceren moeten er vreemde bochten genomen worden.
Ik zie zelfs nog wel een CO2 korting voor consumenten die kunnen bewijzen dat ze op de fiets zijn gekomen. ( ˘ ³˘)ノ°゚º❍。
‘Ik kreeg een pakketje bezorgd door DHL, klimaatneutraal bezorgd stond er op.‘
Ik kreeg laatst ook een brief die klimaatneutraal bezorgd was. Helaas wa hij niet voor mij bedoeld maar voor iemand aan de andere kant van de provincie. Alleen het huisnummer klopte.
Golfstroom zou al in 2025 kunnen stilvallen: “Zal dramatische gevolgen teweegbrengen”
De Golfstroom in de Atlantische Oceaan zou al vanaf 2025 kunnen stilvallen – met alle catastrofale gevolgen van dien. Dat blijkt uit een nieuwe studie die dinsdag werd gepubliceerd op de wetenschapssite ‘Nature Communications’. De oceaanstroming houdt grote delen van Europa warm.
https://www.hln.be/milieu/golfstroom-zou-al-in-2025-kunnen-stilvallen-zal-dramatische-gevolgen-teweegbrengen~a74f10aec/
Brussel en consorten willen natuur. Nu kunnen ze het zo op hun bordje krijgen is het weer niet goed! Noordelijke oceanen zullen dicht vriezen, gletsjers groeien weer tegen de klippen op hoera.
Hoe doe je zo iets, zo’n enorme massa eventjes stilleggen? Daarbij moet heel wat kinetische energie vrijkomen, dacht ik??
Lekker warm?
Gelukkig vermoeden andere wetenschappers, dat het niet gebeurt.
Die wetenschappers toch!
De denkfout: het plan van het Verenigd Koninkrijk is niet “unilateraal”. Ook Nederland heeft een plan. En de EU. En de VS. Enzovoort.
Vele kleintjes maken één groot. Dat was reeds zo voorzien in het akkoord van Parijs.
Het einde van de Green Deal, (Timmermans) komt steeds dichterbij, oftewel een onbetaalbare flop.
De Europese Rekenkamer is bijzonder kritisch voor het optreden van de Europese Commissie. Vooral de plannen van Frans Timmermans, vader van de Green Deal, dreigen erg nare gevolgen te krijgen.
https://www.tijd.be/opinie/paleis/paleis-der-natie-de-prijs-van-losse-eindjes/10483389.html
Leuk zon stuk. Alleen zit het geheel achter betaalmuur. Knippen en plakken is heel handig.
Hele verhaal staat in de wacht, snap niet dat je dat artikel niet geheel kunt lezen.
Het is niet zo moeilijk een artikel dat populair blijkt, vervolgens achter de betaalmuur te plaatsen.
En copying-and-pasting is niet toegestaan.
Nieuws
Home Meest recent De AI-revolutie Podcasts Politiek & economie Ondernemen Hr Innovatie Tech Opinie Cultuur
Next image
Markten Netto Sabato
NIEUWS OPINIE PALEIS
COLUMN
28 juli 2023 14:32
De Europese Rekenkamer is bijzonder kritisch voor het optreden van de Europese Commissie. Vooral de plannen van Frans Timmermans, vader van de Green Deal, dreigen erg nare gevolgen te krijgen.
Het was te denken dat de energieministers van de G20, de grootste twintig economieën van de wereld, het niet eens zouden worden over het terugdringen van het verbruik van fossiele brandstoffen. Met landen als Saoedi-Arabië, Rusland en China aan tafel was de uitkomst van de bijeenkomst bij voorbaat beklonken.
Dat stemt tot nadenken voor de COP28, de komende klimaatconferentie in Dubai op het einde van dit jaar. De congressisten zullen er een adembenemend uitzicht krijgen op de lokale olie- en gasvelden. Ongetwijfeld zal de Emirates National Oil Company, behalve rapporten over de vergroening, ook wat fraais stoppen in het cadeauzakje van de congresgangers, kwestie van ze goedgunstig te stemmen.
Zelfs het dieselverbruik bereikt zijn plateau van voor de pandemie.
Enkele dagen na de energie-G20 in het Indiase Panaji werd alles duidelijker. Uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap blijkt dat het wereldverbruik van steenkool vorig jaar met 3,3 procent is gestegen, tot een kolossale 8,3 miljard ton. En dat ondanks een forse daling van het verbruik in de Verenigde Staten en Europa. Driekwart van het verbruik gaat naar China, India en Zuid-Aziatische landen. Voor 2023 verwacht de internationale handel een stijging met 7 procent van de wereldwijde steenkooltrafiek, of een evenaring van het recordverbruik in 2019.
Nog harder gaat het met de globale handel in ruwe olie. De afgelopen maand schoot het olieverbruik naar 102,5 miljoen vaten per dag, waarvan een derde door de VS en China werd opgezogen. Hiermee stijgt de olieconsumptie naar het hoge niveau van voor de covidcrisis. Zelfs het dieselverbruik, waarvan was voorspeld dat het zou lijden onder de opkomst van de elektrische auto, bereikt zijn plateau van voor de pandemie.
Javier Blas, coauteur van de wereldwijde besteller over de internationale grondstoffenhandel ‘The World for Sale’, sluit met die cijfers uit dat de gedroomde emissiebeperkingen voor 2030 worden gehaald. Maar dat laatste is niet alleen de schuld van de grote steenkool- en olieverslaving.
Staal voor windmolens
Volgens David Whitehouse van Offshore Energies UK staan ook de windmolenproducenten voor een ernstig obstakel. Hij heeft het over de transitieproblemen waarmee het Verenigd Koninkrijk wordt geconfronteerd. Maar die verschillen weinig van de Europese kwalen. Tenminste, als we het Noorse analysebureau Rystad Energy mogen geloven.
Het was al bekend dat de Europese windmolenbouwers geen weg weten met de Chinese concurrentie. Voor de komende jaren vreest Europa nu ook een tekort aan offshorewindtorens. Want binnen afzienbare tijd, in 2029, is 1,7 miljoen ton staal nodig voor de geplande bouw van die steeds hoger wordende torens, terwijl de productiecapaciteit is voorzien op slechts 1,3 miljoen ton. De staalproductie moet dus worden opgevoerd. Maar het duurt algauw twee tot drie jaar om een nieuw productiebedrijf te bouwen. En dan moeten de staalbedrijven de vraag nog aankunnen.
Timmermans en zijn medewerkers hebben zich niet verdiept in de ‘onbekende onbekenden’, die onvermijdelijk opduiken in een onderneming als de klimaattransitie.
Ook de impact van de schokken in de gastoevoer door de oorlog in Oekraïne werd door de Europese plannenmakers onderschat. Piergiorgio Alessandri en Andrea Gazzani, twee economen van de Italiaanse centrale bank, toonden onlangs aan dat de stokkende gasaanvoer niet alleen op de economische activiteit drukte, maar ook een blijvend effect op de kerninflatie heeft. Daar heeft de Commissie nooit rekening mee gehouden.
Binnenkort verlaat Europees commissaris Frans Timmermans zijn Brusselse stek om later dit jaar in Nederland een links front van GroenLinks en de sociaaldemocraten van de PvdA naar de verkiezingen te leiden. Zijn keuze verbaast niemand, maar roept vragen op. Want de Green Deal die hij destijds met veel gedruis lanceerde, heeft nogal wat losse eindjes. Kennelijk hebben Timmermans en zijn medewerkers zich niet verdiept in de ‘onbekende onbekenden’, die onvermijdelijk opduiken in een onderneming als de klimaattransitie.
De plannen van de Europese Commissie van voorzitster Ursula von der Leyen vertonen wel vaker van die rafels. De Europese Rekenkamer, die ten dienste staat van het Europees Parlement en de Europese Raad, heeft daar de afgelopen jaren al meermaals op gewezen. Zoals op het gebrekkige toezicht op de relanceplannen van de lidstaten die worden gefinancierd met de miljarden opgehaald door de faciliteit voor herstel en veerkracht, de steunbalk onder NextGenerationEU. Helaas is de lectuur van de Rekenkamerrapporten niet de eerste bezigheid van het Parlement, dat zich liever gedraagt als een gedwee lastpaard van de Commissie.
Een onhoudbare ambitie
De Rekenkamer geeft nochtans geregeld een pijnlijk inzicht in de kostprijs van die losse eindjes in de Commissieplannen. Zo heeft Europa, ondanks zijn tomeloze ambities, al te weinig vorderingen gemaakt in de koppeling van de elektriciteitsmarkten. Die koppeling moest voor consumenten en bedrijven de toegang tot goedkope stroom verzekeren.
Het markttoezicht, onder meer door het Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER), op misbruik en manipulatie is volgens de Rekenkamer ondermaats. Er zijn nochtans genoeg redenen om het toezicht te verscherpen. Al was het maar omdat koolstofvrije elektriciteit, gelet op echte kostprijs daarvan, altijd gevoelig duurder zal blijven, zoals Patrick Pouyanné, de baas van het Franse TotalEnergies, eerder deze maand voorspelde.
Het is geen toeval dat nogal wat lidstaten de pauzeknop voor de transitie willen indrukken. Zelfs de Conservatieve Britse premier Rishi Sunak, onbezwaard door Europese oekazes, kondigde de schrapping aan van enkele groene maatregelen die de verbruikers op kosten jagen.
Een van de pijnlijkste vaststellingen is dat Timmermans zijn plannen baseerde op verouderde gegevens over de noodzakelijke grondstoffenaanvoer.
Ook het jongste Rekenkamerrapport leverde weer stof voor voorpaginanieuws, al werd het Europees Parlement er nauwelijks door beroerd. Nochtans stelde het werkstuk, dat onder toezicht van de Belgische auditeur Annemie Turtelboom tot stand kwam, dat elektrisch rijden tegen 2035 een onhoudbare ambitie is. Het verbod op de aanmaak van auto’s met een verbrandingsmotor kan maar beter worden afgevoerd, omdat het verwoestend kan zijn voor de Europese auto-industrie, die liefst 3,5 miljoen werknemers telt. Bij Porsche en Volkswagen in Duitsland liggen ze er nu al wakker van.
De kern van het probleem is dat Europa voor zijn batterijproductie volkomen afhankelijk is van landen als China en Zuid-Korea. Niet minder dan 76 procent van de productiecapaciteit is in Chinese handen. Intussen gooiden de lidstaten zonder veel overleg 8 miljard euro aan subsidies over de balk om de batterijindustrie te stimuleren.
Helaas zijn de grondstoffen noodzakelijk voor de batterijproductie afkomstig uit verre buitenlanden. 87 procent van het ingevoerde ruwe lithium wordt geleverd door Australië. Zuid-Afrika en Gabon staan voor 80 procent van het mangaan. Congo staat voor 68 procent van ruw kobalt en China voor 40 procent van het ruwe natuurlijke grafiet. Met sommige van die landen heeft de EU niet eens een handelsovereenkomst. De eigen beperkte grondstoffenreserves exploiteren is een zaak die twaalf tot zestien jaar kan aanslepen. Om de aanvoer te verzekeren probeert Europa in samenspraak met de VS de hand te leggen op Afrikaanse mijnconcessies. Maar daar staat een prijs op: een samenwerking met vaak wormstekige regimes.
Een van de pijnlijkste vaststellingen in het Rekenkamerrapport is dat Timmermans zijn plannen baseerde op verouderde gegevens over de noodzakelijke grondstoffenaanvoer. Hopelijk levert de commissaris een deugdelijker huiswerk voor Nederland.
Maar volgens de deugertjes gaat het de goede kant op, hoe simpel kun je zijn.