...maar pulsvisserij-bashing ligt tegelijk in het verschiet

…maar pulsvisserij-bashing ligt tegelijk in het verschiet

Wij schrijven al langer over het marktmonopolisme en de consumentenmisleiding van de Viswijzer, die Wereld Natuur Fonds (WNF) en Stichting de Noordzee (SDN) met supermarkten als Albert Heijn bedrijven. Alleen hun keurmerkje MSC of ASC zou duurzaam zijn, en WNF/SDN eigenen zich het recht toe om vis uit supermarkten te weren die niet hun labeltje draagt. In de huidige ‘Bewuste Visweek’ proberen WNF en SDN weer alle vis zwart te maken die niet hun labeltje draagt.

Nu bevestigen de aan Friends of the Earth verwante diepgroene klimaatsocialisten (…) van het Vlaamse Climaxi- dus van onverdachte bron in de Groene Kerk- wat wij nu al jaren herhalen: Dat die papieren duurzaamheid niets toevoegt en vissers vooral hogere lasten geeft. Als je weet waar de vis vandaan komt, uit de Noordzee en van welke visser, dan is dat al voldoende. MSC/ASC is niet de enige weg tot een visserij die maatschappelijke verantwoording aflegt.

Wat Climaxi schrijft over de Viswijzer is vrijwel letterlijk wat ik hier al jaren schreef, het is een MSC-monopolie promotiegids:

De viswijzer promoot vooral de eigen zakelijke belangen van het MSC-keurmerk voor wilde vis en het ASC-keurmerk voor kweekvis. Een aantal van de gelabelde projecten kwam in het verleden in opspraak. Het keurmerk is enkel toegankelijk voor financieel krachtige rederijen met verschillende boten. Het label is quasi ontoegankelijk voor kleine vissers vanwege de hoge kosten. Die worden snel op een paar tienduizend euro geschat. [5]

Kijk, dan hoort u het ook nog eens van een ander, uit voor de groene clubs onverdachte bron. Naast ons was alleen Wouter Klootwijk- schrijver van de eerste Viswijzer -zo kritisch. MSC is gewoon een bedrijf, dat voor 70 procent van haar omzet draait op de exploitatie van MSC-logo licenties.

...doet het Ministerie van EZ vissers nog meer beloften die zij niet kan waarmaken?

…doet het Ministerie van EZ vissers nog meer beloften die zij niet kan waarmaken?

De donkerbruine vermoedens van onze vissers worden hier overigens ook werkelijkheid. Denk niet dat je nu veilig zit wanneer je bent overgestapt op pulsvisserij. De milieuactivisten in Vlaanderen zijn zeer kritisch op die methode. Pulsvisserij-bashing kon wel eens de boomkor-blamegame van de toekomst worden. Daarom is het ook dubieus dat Ton IJlstra van het Ministerie van EZ de vissers toezegde dat de pulsvisserij mag blijven en dat hun investeringen worden terugverdiend.