Speciaal voor Sybrand Buma schrijf ik dit korte artikel over een werkelijk schitterende longread in het Duitse Focus. Onze eigen Richard Tol wordt er uitgebreid in geïnterviewd. Hij mag zelfs zeggen dat het PIK in Berlijn een verwerpelijk instituut is. Maar dan Arnold Vaatz. Vice-voorzitter van de CDU/CSU fractie in Berlijn. Een iets dikkere variant van Gregor Gysi. Met ook die komische guitige blik van een Dieter Hallervorden. Hij deelt in het artikel de volgende rechtse directe uit aan de klimaatwaan:

Wollen die Bürger wirklich ihren guten Lebensstandard für einen künftigen Windradfriedhof in Deutschland opfern?

Speciaal voor Buma volgt nu de vertaling. Ach wat zou hij het mooi droog en guitig kunnen zeggen:

Zijn wij echt bereid om onze levensstandaard op te offeren aan een toekomstig windmolenkerkhof?

Ja ik heb altijd al gezegd dat we met een uniek project bezig zijn vergelijkbaar alleen met Enver Hoxha’s bunkers in Albanië…

 

Of zoals ook onze Kees le Pair (verdiend gepensioneerd al weer heerlijk aan het overwinteren in Zuidoost-Azië) placht mee te denken met de windenergielobby. Dat je er in de toekomst dan misschien leuke kerstballen in kan hangen of zo.

maxresdefault

Of het door de milieubeweging altijd zo gretig aangehaalde Paaseiland als voorbeelden van een ecologische collaps door uitputting van grondstoffen voor economisch gewin. Nee, vrienden van de milieubeweging. Het Paaseiland ging niet ten onder aan economische uitbuiting (wat een contradictio in terminis is) maar aan een religieuze waan. Met misbruikte de grondstoffen voor hybris in plaats van voor iets waar mens, plant en dier iets aan heeft. En hybris wordt altijd gestraft. Ik heb het dan ook echt te doen met de duurzame druiloren. Hoeveel karma kun je tegen jezelf opladen?

 

Nee het Focus artikel is voor iedereen een must read. Ook al omdat ze “de man van de Sahara” aan het woord laten, de geoarcheoloog Stefan Kröpelin van de Universität Köln. Al 35 jaar onderzoekt hij klimaatontwikkelingen in die grootste woestijn op aarde na Antarctica: „In het zuiden regent het steeds vaker dankzij klimaatverandering. Het wordt groener en dat is voor miljoenen mensen goed nieuws.”