https://www.youtube.com/watch?v=efqUEs_Zwgw

…en dat betekent dat het bijna tijd is om te lunchen. Een heerlijk moment van de dag en tijd om even mijn laatste publicatie in Elsevier toe te lichten over Sciëntisme. De gevaarlijke filosofie waarbij wetenschappers op de stoel klimmen van de macht, omdat zij menen te weten wat goed is voor de gehele mensheid.

In mijn artikel zit een publicatie van Jaap Hanekamp opgenomen, die daarin het Planetary Boundaries-concept te grazen neemt, dat Science in 2015 publiceerde. Daarin klimmen wetenschappers als Wil Steffen, Johan Rockstrom en Wageninger Wim de Vries op de stoel van de macht om voor de mensheid de weg te wijzen, waarbij we hen maar op persoonlijke titel dienen te vertrouwen. Vandaar ook de titel ‘Vertrouw ons, wij zijn de experts’ .

De geschiedenis dwingt tot enige bescheidenheid wanneer je stelt dat DE wetenschap jouw politieke agenda boven iedere twijfel of discussie verheft…Je beroepen op wetenschappelijke autoriteit kan uitdraaien op autoritaire wetenschap. Koop gewoon de Elsevier en lees het verhaal, waarbij ik de eer heb om afgedrukt te staan naast een belangrijke leermeester: Simon Rozendaal.