Brussel siddert, Rutte lacht eindelijk niet meer, Merkel en Hollande staan als geslagen honden voor de camera’s. Het is dus toch de mokerslag geworden! Heerlijk, wat een zalig gevoel! Dat is nog eens goed wakker worden.
En gelukkig mag ik de rationele voorkeur voor een Bremain nu vergeten, want de teerling is geworpen…

De straf
Alle anti-Europa en anti-euro groeperingen slijpen hun messen: eerst het totaal onverwachte succes van de Nederlandse opstand tegen het al in werking getreden associatieverdrag, en nu deze spectaculaire breuk met het Europa van de Brusselse Eurocraten van het op één na belangrijkste land van de EU….
Dit smaakt duidelijk naar meer!

Zeker als alle dreigementen aan het adres van de UK achteraf loos blijken te zijn en de Britten het prima rooien als soevereine staat, zal dit in veel landen tot de verbeelding spreken. Brussel weet donders goed dat vanaf nu elk referendum een dikke kans maakt op een nederlaag.

Dus moet Engeland zo zwaar gestraft worden voor zijn verraad dat geen enkel ander land het in zijn hoofd zal halen om dit voorbeeld te volgen! Bij het heronderhandelen van alle handelsakkoorden zal de UK financieel moeten bloeden en moeten smeken om haast, om alles binnen de termijn voor elkaar te krijgen. Alle valkuilen en voetangels zullen uit de kast gehaald worden om premier Boris Johnson pootje te lichten. Handenwrijvend zal Junker een flinke economische depressie over de UK zien neerdalen. Dat zal ze leren!

Schot in eigen voet
Alleen… het gaat al helemaal niet zo lekker in de EU, wie lijden er eigenlijk onder die verkapte sancties? Uiteraard naast de Britten ook de naar de UK exporterende landen, met Nederland op kop. Vandaar dat Dijsselbloem vandaag bij Late Night al meteen stelde dat er geen sprake zou zijn van het afstraffen van de UK.

Dat verbaasde mij zeer, omdat men in Brussel beslist wil voorkomen dat het idee ontstaat dat je zomaar uit de EU kunt stappen. Dat er teveel landen geen zin hebben om voor de sancties te bloeden en dat die dus vooral uit opgeblazen retoriek voor de bühne zouden bestaan lijkt me voor de hand liggend, maar Dijsselbloem gaf vandaag wel heel erg snel al zijn kaarten uit handen. Had hij soms gewoon geen beste dag?

Ik vermoed iets anders. Namelijk dat hier in het torentje al uitgebreid over is gesproken, en dat dit beleid al is vastgesteld. Interessant dus dat dit door Dijsselbloem naar buiten gebracht werd en niet door Rutte. Dijsselbloem is EU functionaris en zou zich op de vlakte moeten houden. Rutte is onze minister president en dient dit beleid uit te dragen.

Alleen.. Rutte riskeert zijn inmiddels bijna onvermijdelijke Europese topcarrière als hij te sterk voor een zo goed mogelijk behandelen van de UK gaat pleiten, uit Nederlands belang. Als Dijsselbloem die kar trekt, lijkt het veel minder een Nederlands belang, en houdt hij zo Rutte uit de wind.

Het dilemma
Ik ga er vanuit dat de beide heren inzien dat dit een echt groot belang is voor Nederland, en dat ze hun aanzien in de EU maximaal zullen inzetten om neiging van de EU top en een aantal andere landen om de UK te straffen de kop in te drukken. Dat dit kan leiden tot het vertrek van meer landen en dus een verdere desintegratie van de EU is natuurlijk het grote dilemma. Hierover meer in een volgend blog.

Maar hiermee zetten onze belangrijkste politici dan ook de eerste stap om voortaan weer voor het Nederlandse belang te kiezen en niet meer voor dat van de Eurocraten.
Dat zou dan het eerste positieve gevolg zijn dat uit de Brexit voortkomt!

Ster weg cr590