Mona Keijzer. Foto Shutterstock.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Hoewel al voor de BBB actief als bestuurlijke probleemoplosser, was het toch een grote verassing dat Mona Keijzer zich vrijdag ontpopte als premiers-kandidaat voor de BBB. En wie zou verwachten dat haar rentree richting een te vormen kabinet tot zure reacties zou leiden: het viel mee. Er zelfs klonk zelfs applaus voor de terugkeer van de oud- staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat in Rutte III.

Mona werd door Rutte hoogstpersoonlijk uit zijn kabinet gezet vanwege haar Corona-opvattingen en mocht mooi een functie elders zoeken. Goed, ze heeft wel het klimaatbeleid van Rutte III tot uitvoer gebracht, maar net als bij Corona bezag ze ook het klimaatdossier binnen een steeds realistischer perspectief. In die zin kunnen we nog veel van haar verwachten, met name als zij het in de verkiezingscampagne moet opnemen tegen de megalomane Frans Timmermans.

Let op: de mediagenieke Mona Keijzer wordt hét gezicht van klimaatrealisme anno 2023.

In Elsevier Weekblad schreef Mona Keijzer deze zomer over de verkeerde aannames die achter de falende beleidsdossiers zitten. Met name klimaatverandering stoelt op een verkeerde overtuiging:

‘De overtuiging dat klimaatverandering het ergste is wat ons ooit is overkomen en koste wat kost moet worden bestreden. Het klimaat verandert, dat is een feit. Tegelijkertijd zijn er meer belangen te wegen dan klimaat en natuur. Maar de vraag wat het voorgenomen klimaatbeleid betekent voor de algemene welvaart en grondrechten en of dat acceptabel is, wordt niet of onvoldoende gesteld.’

Jan van Friesland.

Ook vatte ze op Twitter een medisch oud-hoogleraar kordaat in de kraag die maar geen mensenlevens meer wilde verlengen als het klimaat in het gedrang komt omdat de ene generatie de levensmogelijkheden voor de ander beperkt.

Keijzer:

‘Lijd voor het klimaat en u zult verlost worden.’

Let op: de mediagenieke Mona Keijzer wordt hét gezicht van klimaatrealisme anno 2023. Zij staat dicht bij het midden- en kleinbedrijf vanuit haar voormalige portefeuille bij EZK, spreekt gewoon Nederlands, weet wat een haring kost en is een taaie politieke doorzetter. En daarbij komt dat zij het klimaat een goede dienst heeft bewezen door vijf kinderen op de wereld te zetten: moederinstinct.

***