Henri Bontenbal. Foto: CDA.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Nu Henri Bontenbal morgen wordt voorgedragen door het CDA-partijbestuur om lijsttrekker te worden is de vraag waar hij op het gebied van klimaat precies staat.

Bontenbal is klimaatspecialist en heeft natuurkunde gestudeerd en daarmee heeft hij inhoudelijk – zou je hopen – een profileringskans ten opzichte van andere lijsttrekkers die zelf inhoudelijk niet in staat zijn af te dalen naar de diepere argumentatie omtrent klimaatverandering: bijvoorbeeld coalitiegenoten Rob Jetten (D66), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD). Dit zijn de napraters die vermoeden dat een onderwerp goed in de markt ligt, grote woorden in de mond nemen en immense bedragen van burgers vragen. Maar ‘deskundige’ Bontenbal heeft zich daarentegen -als kamerlid zonder last of ruggenspraak – ook niet echt tegen die klimaatprietpraat gekeerd tijdens Rutte IV.

En nu komt een beetje de makke van Bontenbal bovendrijven.

Het is geen man uit een stuk.

Hij heeft niet de ballen van Pieter Omtzigt. Sterker nog: hij heeft het rampzalige klimaatbeleid van Rutte IV mede in het zadel gehesen en met hokuspokus-taal het beleid gesteund. En nu komt een beetje de makke van Bontenbal bovendrijven. Het is geen man uit een stuk.

Zalvend kan hij praten over ‘rentmeesterschap’, ‘de planeet doorgeven aan de volgende generaties’. Het was ook diezelfde Bontenbal die volop steun gaf aan klimaatalarmisme van de jongerenafdelingen van politieke partijen in een petitie om zelfs te stoppen met fossiele energie. Weliswaar was hij ooit kritisch over de de schreeuwerij van Extinction Rebellion, maar alle kritiek bleef in het vage, in halve tweets. Typisch Bontenbal: C02-reductie moet, maar dan alleen kritiek op mensen die van Amsterdam naar Rotterdam vliegen. Hoeveel zijn dat er?

Bontenbal:

‘Willen we een snelle energietransitie voor elkaar krijgen, dan moeten we een hoge voorspelbaarheid creëren. Dan kunnen ondernemers en huishoudens investeren in verduurzaming. En dat zal achteraf, daar ben ik van overtuigd, op de lange duur veel doelmatiger blijken te zijn. Het succes van windenergie op zee laat dit zien.’

Diederik Samsom als grote voorbeeld?

Jan van Friesland.

Ere wie ere toekomt: hij heeft wel de kernenergie-discussie een duw gegeven. Maar het is de vraag of van Bontenbal nog een overtuigde klimaatrealist te maken is voor een bestendige toekomst van het CDA. De achterban moet toch klaar zijn met het klimaatalarmisme, indachtig de groei van BBB.

Afgevaardigde Bontenbal op zijn best:

‘Ik wil als Kamerlid op duurzaamheid net zo bepalend worden als Diederik Samsom dat was bij de PVDA.’

Hij zegt in de vrije tijd veel te lezen. Dan zou hij de artikelen van natuurkundigen William Happer of William van Wijngaarden eens moeten lezen, die stellen dat er geen klimaatprobleem is. Of op de koffie gaan bij Nederlandse geleerden over CO2, zoals Wim Witteman. Neem dan de studieboeken mee en word uiteindelijk een man, een kloeke klimaatrealist. Pas dan kan hij wat voor het CDA betekenen.

***