De maat is vol

kees-le-pair-achtergrond-geldversnipperaarKees le Pair.

Lang ben ik lid geweest van de VVD. Daarvoor heb ik veel geslikt. Toen Minister Rutte met de windmolens meedraaide bijvoorbeeld. Daarna het onverteerbare ‘Energieakkoord’. Maar nu ik Minister Kamp’s Energie agenda heb gezien, en ook de lijst toekomstige Tweede Kamer Leden, waaruit ik mocht kiezen, kap ik. Onderstaande brief aan het partijbestuur legt uit, waarom.

Nieuwegein, 2016 12 09.

Dames en heren,

De Nederlandse energievoorziening gaat mij ter harte. Ooit was ik lid van de Algemene Energie Raad, directeur van de FOM en van de Technologiestichting STW. Als fysicus weet ik, hoezeer energie onmisbaar is voor alles wat beweegt, leeft en groeit. Voldoende energie is een zaak van levensbelang voor de bevolking.

Samen met een aantal collega’s heb ik de technische aspecten grondig onderzocht. Onze conclusies hebben wij ter kennis gebracht van de Tweede Kamer en minister Kamp. Voor zover zij betrekking hebben op het vervolg van deze brief, zijn zij in het kort:

  • Windmolens leveren stroom, maar niet in overeenstemming met de vraag. Zij besparen daardoor in de Nederlandse constellatie niet of nauwelijks fossiele brandstof en verminderen navenant geen CO2 uitstoot. Als elektriciteit producent zijn zij ten gevolge van de variabele wind onbetrouwbaar, dus ongeschikt voor een geïndustrialiseerde samenleving. (Alleen al in de twee laatste maanden waren windmolens in Australië twee keer de oorzaak van een stroomonderbreking die honderdduizenden mensen trof, een keer zelfs dagenlang.) De EROIE – netto energie opbrengst in verhouding tot de eerst geïnvesteerde energie – is veel minder dan 7, de waarde die nodig is om onze welvaart op peil te houden.
  • Voor zonnepanelen geldt hetzelfde. De energie die ze hier leveren is er eerst deels dankzij Chinese steenkool ingestopt. Het is fout bij de berekening van de verdiensten de geïnvesteerde energie in installatie, conversie, opslag, bekabeling en back-up niet mee te tellen. Zelf beantwoord ik de vraag, waarom ik geen zonnepanelen op mijn gunstig gelegen dak zet, met: ‘omdat ik geen ruzie wil met mijn buren.’ Vanwege de vragende blikken, die het antwoord oproept, verduidelijk ik dan: ‘Wel, wanneer de buren er achter komen dat zij voor mijn stroom betalen, worden ze vast kwaad.’
  • Biomassa is eveneens geen oplossing, zoals de Kon. Akademie van Wetenschappen al eerder duidelijk maakte. In de huidige constellatie vergroot het de CO2 uitstoot. Het verstoken van Amerikaanse houtpellets in centrales heeft een EROIE kleiner dan één. Ook in dit systeem geldt: de verdienste van profiteurs is niet hetzelfde als de verdienste voor de wereld. Het is operatie roofbouw.

Zoals de molenvoorstanders toegeven moet de fossiel gestookte opwekkingscapaciteit nagenoeg geheel in stand gehouden worden naast de molens. Molens zijn dus extra en de kosten, ca. 60 miljard in het energieakkoord, betaalt de bevolking. Ik onderstreep: dit is extra boven wat nodig is om de overige capaciteit op peil te houden. De 18 miljard subsidie is slechts het topje van de ijsberg. De molenaars en de netbeheerder verhalen de rest van die 60 miljard ook op de bevolking.

Kortom het huidige beleid is een catastrofe voor ons land. Daar komt nu de zojuist gepresenteerde Energie agenda van VVD-Minister Kamp bij. Ten uitvoerlegging zal rampzalig zijn.

Voor de verkiezingen zei de heer Rutte, dat windmolens alleen op subsidie draaien. Hij betoonde zich een tegenstander. Niettemin heeft het kabinet, waarvan hij voorzitter is, besloten dat het land er 60 miljard voor moet betalen. Ik voel me daardoor bedrogen. Coalities vergen compromissen, dat is me bekend. Maar als het om wel of niet 60 miljard gaat, is zo’n draai onvergeeflijk.

Naast de zorg om oprakende brandstof – die dus door de genoemde hernieuwbare productie techniek niet gespaard wordt – noemt de Energie agenda klimaatverandering. Die zorg berust op verkeerde interpretaties van klimaat verschijnselen door een klimaat ‘panel’, het IPCC. Dat zijn geen klimaatonderzoekers. Het is een groep ambtenaren die, selectief en alarmistisch bevooroordeeld, grasduint in wat klimaatonderzoek passend in hun straatje oplevert. Strijdige onderzoeksresultaten worden genegeerd. Hoewel de concentratie van CO2 in de atmosfeer onverminderd stijgt, neemt de aardse temperatuur al 19 jaar niet toe. Die is nu 1 °C minder dan IPCC’s klimaatmodellen voorspelden. Het klimaat is wetenschappelijk een onbegrepen systeem. Slechts één ding weten we tenminste zeker. CO2 in de atmosfeer doet niet, wat dat panel beweert. Ook die motivatie voor de gepresenteerde Energie agenda is ongegrond.

Dezer dagen stuurde u mij een brief met een overzicht van tachtig kandidaat leden voor de Tweede Kamer. In de lijst vond ik één civiel ingenieur en één niet afgestudeerd wiskundige. Voor de rest zijn er geen kandidaten die iets hebben geleerd over hoe de wereld in elkaar steekt, of hoe je iets kunt maken. Hun studies gingen over hoe mensen met elkaar omgaan en hoe je die kennis kunt gebruiken om er beter van te worden.

Van zo’n gezelschap verwacht ik dat het evenals de zittende Kamerleden technische adviezen negeert, of slechts luistert naar technici die hun brood verdienen met de door ons ongeschikt bevonden systemen. In de volksmond, slagers die het eigen vlees keuren.

Een en ander heeft mij doen besluiten mijn lidmaatschap van de VVD te beëindigen. Ik ben van mening dat uitvoering van het gevoerde beleid ons land onvoorstelbaar veel schade toebrengt en dat er geld verspild wordt op een manier die nog niet eerder in de geschiedenis is voorgekomen. Met zulk beleid wil ik geen spoor van verwantschap hebben. Schrapt u mij dus van de ledenlijst.

Groetend,

C. le Pair

Bron hier.

Door |2017-10-09T12:13:28+00:0012 december 2016|33 Reacties

33
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
15 Reacties
18 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
20 Auteur reacties
HenkErikdwkWiersmaHerman Vruggink Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Henk
Gast
Henk
Offline

De mening van iemand die nog steeds gelooft dat de stroomstoring in Australië is veroorzaakt door windmolens in plaats van het omblazen van hoogspanningsmasten is natuurlijk weer niet serieus te nemen

Herman Vruggink
Gast
Herman Vruggink
Offline

Het is een soort nieuwe gewoonte geworden te worden om alles om te rekenen naar een periode van 15 jaar. Ontwikkelingshulp 60 miljard, defensie 120 miljard, Hypotheekrente aftrek 180 miljard. Gelukkig komen er weer verkiezingen. Kan iedereen stemmen op zijn favoriete “hier wil ik geen miljarden aan uitgeven partij”.

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

“Feiten zijn rechts” (zoals Jan Pronk vaststelde) geldt dus sinds Rutte ook niet meer.

Herman Vruggink
Gast
Herman Vruggink
Offline

En mooi toch dat je zomaar je lidmaatschap mag opzeggen in dt land. Of de VVD daar nu rouwig om moet zijn…… En hoe interessant is het eigenlijk om te weten of Kees le Pair wel of niet zijn lidmaatschap opzegt? Toch mooi dat je je klimaatgeloof zomaar in het openbaar mag belijden ook al is het grote onzin dat is toch ook best een groot goed om te koesteren en dankbaar over te zijn.

David
Gast
David
Offline

Leven begint met (of is zelfs) het oppotten van energie. Bio-energie is voor onze maatschappij onethisch want is alleen duurzaam bij zeer lage bevolkingsdichtheid. Het is de energie van primitieve volkeren. NL gebruikt de energie van 500 miljoen paarden, die voor hun voer 220 * onze landoppervlakte nodig zouden hebben. Ik zie uit naar een boek dat de menselijke ontwikkeling beschrijft aan de hand van de beschikbaarheid van energie. Voor mijn gevoel hoort een feodaal stelsel bij energieschaarste (land =… Lees verder »

Joris van Dorp
Gast
Joris van Dorp
Offline

“In de lijst vond ik één civiel ingenieur en één niet afgestudeerd wiskundige. Voor de rest zijn er geen kandidaten die iets hebben geleerd over hoe de wereld in elkaar steekt, of hoe je iets kunt maken. Hun studies gingen over hoe mensen met elkaar omgaan en hoe je die kennis kunt gebruiken om er beter van te worden.”

Lachen, bedankt Kees, had ik even nodig.

Ap Cloosterman
Gast
Ap Cloosterman
Offline

Uit het hart gegrepen!
Aan welke partij geeft u nu uw stem?

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

Met deze brief vertolkt de schrijver een toenemend gevoel van onbehagen en wantrouwen onder de bevolking. Dit wantrouwen richt zich op de groep die zich zo moreel verheven voelt door het redden van de planeet, dat de groep zelfs de democratische principes van onze rechtstaat niet altijd respecteert. Het Urgenda-vonnis hield zich niet aan het leerstuk van de marginale toetsing, maar ging zelfs op de stoel van de wetenschap zitten. Dan hebben we de Crisis- en herstelwet, waar hier geen… Lees verder »

Tom van der Hoeven
Gast
Tom van der Hoeven
Offline

Hallo, ik ben een klimaat scepticus, en ik weet niet meer waarop ik stemmen moet. Klimaat scepticus ben je niet omdat het leuk is, maar omdat je analyse daartoe geleid heeft. Het verbaast mij dan ook dat de VVD geen enkele ruimte voor nuance laat. De Teldersstichting moet toch het wetenschappelijke proces aangaande klimaat onderzocht hebben. Laat mij wat punten noemen Al Gore Al Gore kan op zijn minst een smaakmaker in het klimaatdebat genoemd worden. Hij toont overtuigend aan… Lees verder »

Guido
Gast
Guido
Offline

Ik heb laatst ook mijn lidmaatschap van de VVD beindigd: Hey Allen, Ik zal er niet bij zijn aangezien ik me afgemeld heb als lid van de VVD aangezien ik me niet kan vinden in de landelijke koers van de VVD die alleen gericht is op de belangen van grote bedrijven en de eigen baantjes machine. Je mag deze email ook doorsturen naar andere geinteresseerden in de landelijke politiek (mocht het ze boeien). Ik ben een klassiek liberaal in hart… Lees verder »

Bartelds
Gast
Bartelds
Offline

Woon in Polen en de huidige regering gaf de wind en zonne energie fanaten 1 jaar de tijd om te bewijzen dat wat zij deden nuttig was en is voor de samenleving. Helaas voor de fanaten werd er wel iets heel erg duidelijk, Alles was klip en klaar duidelijk dat er iets mijlen ver over heen steeg dat het jaar rendement van windmolens NEGATIEF is uiteraard alle facetten hierin meegenomen. Zonne-energie heeft nut in afgelegen gebieden maar is verder te… Lees verder »

Herman Vruggink
Gast
Herman Vruggink
Offline

Tja, en met deze spotgoedkope prijzen zijn de eerste reserveringen en schattingen over 15 jaar al volledig achterhaald. http://www.volkskrant.nl/economie/windpark-voor-zeeuwse-kust-fors-goedkoper-dan-verwacht~a4432912/

Wiersma
Gast
Wiersma
Offline

Applaus! Jommes. Kan en mag er een categorie aan CG toegevoegd worden: Nominees voor een standbeeld op de Afsluitdijk? Dan nomineer ik hierbij Kees le Pair maar ook wel Ap Cloosterman. Uiteraard kan- en mag hier democratisch op/over gestemd worden. Wel/niet enzovoorts. En jajajajaja, er zijn meer waarvan ik vind dat die in aanmerking komen, maar die zijn nu nog wat jong en onstuimig he? En of er zijn ook die ik helemaal niet- of niet zo goed ken. IIG… Lees verder »

dwk
Gast
dwk
Offline
Henk
Gast
Henk
Offline

Om even te laten zien dat ik niet die andere Henk ben .
Ik ben het 100 % eens met C. le Pair

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK