Zuhal Demir.

Van een onzer correspondenten.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt haar collega-ministers in de andere regeringen van het land om de Belgische delegatie op de COP28-klimaattop in Dubai tot een strikt minimum te beperken.

‘Een klimaatpoppenkast draagt weinig bij tot de strijd tegen klimaatverandering’, zegt ze woensdag in een persbericht. Ja, het is sterker dan mezelf. Ik kaart zulke zaken aan, zegt Demir. Volgens haar staan er op dit moment een 7-tal ministers, 16 kabinetsmedewerkers, ‘talloze’ ambtenaren en bijna 150 andere personen op de Belgische delegatielijst, terwijl alleen de Brusselse minister Alain Maron (Ecolo) een formele rol te vervullen heeft. ‘Als de politiek haar sérieux wil behouden bij mensen, moet ze in die poppenkasten niet meegaan en zich terugplooien op de kern: realisaties op het terrein.’

Onduidelijk is nog hoe groot de Nederlandse delegatie zal zijn richting Dubai, nu het kabinet demissionair is. Bij de vorige klimaattop in Egypte was ook Nederland met een zeer zware delegatie vertegenwoordigd. Naast Rutte (VVD) als premier, deden ook minister Jetten voor Klimaat en Energie (D66), minister Kaag van Financiën (D66), minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (VVD), minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (CDA) deel aan COP27. Tevens waren klimaatgezant Prins Hugo de Parme van de partij en nam Diederik Samsom (PvdA) als afgeleide vertegenwoordiger deel aan de top. Ook waren diverse kamerleden en een vertegenwoordiger van het KNMI in in de Egyptische badplaats. NRC schreef toen:

‘Het circus rond de onderhandelingen heen wordt steeds groter”, zegt Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit en mede-auteur van verschillende IPCC-rapporten, in een telefoongesprek, ‘terwijl wat er achter gesloten deuren plaatsvindt alleen maar kleiner lijkt te worden. Er zullen best goede dingen gebeuren. Maar of dat rechtvaardigt om met meer dan 30.000 mensen naar zo’n bijeenkomst te gaan, is de vraag.’

De rest van de delegatie was daar voornamelijk voor de selfies.

Volgens Demir zijn er op Belgisch niveau goede afspraken gemaakt over de beurtrol voor de verschillende ministers om het land te vertegenwoordigen. Omdat Maron aan de beurt is, gaat ze dan ook niet zelf naar de top in Dubai, die van 30 november tot 12 december plaatsvindt in Dubai:

‘We sturen vanuit Vlaanderen slechts enkele technici om die ene minister te ondersteunen en te bewaken dat hij de afgesproken standpunten honoreert tijdens de onderhandelingen.’

De toestand van de mensenrechten in het land, de aanstelling van de topman van een staatsoliebedrijf als voorzitter van de klimaattop en de recent gelekte interne informatie en het mailverkeer aan oliebedrijven:

‘Er zijn vele redenen waarom milieubeheerders, mensenrechtenactivisten en beleidsmakers vraagtekens stellen’, zegt ze.

Demir benadrukt dat haar oproep niets met klimaatontkenning te maken heeft. Ook op de COP27-top in Sharm-el-Sheikh was vorig jaar een Belgische delegatie van 120 personen. Eén minister, ondersteund door enkele technici, had een officiële rol, ‘al de rest van de delegaties was daar voornamelijk voor de selfies en enkele bilaterale ontmoetingen’, aldus Demir.

***

Voor meer over haar standpunten, zie hier en hier.

***