Fritz Vahrenholt: Fiasco dreigt voor Duits energiebeleid

vahrenholt-verbeterd

Fritz Vahrenholt was een van de grondleggers van de milieubeweging in Duitsland. Van huis uit is hij chemicus. Hij is sinds 1969 lid van de SPD. Van 1976 tot 1979 vervulde hij verschillende functies bij officiële milieuorganisaties. Ook was hij adjunct milieuminister en senator van de stad Hamburg. In 2001 stichtte hij het windenergiebedrijf REPower en was hij directeur van RWE’s hernieuwbare energiedivisie Innogy. In 2012 publiceerde hij samen met Sebastian Lüning ‘Die kalte Sonne’, dat tot een felle discussie leidde over het dogmatisme in de klimaatwetenschap.

In een recent artikel onder de titel, ‘Germany Faces An Energy-Political Fiasco’, waarschuwt Vahrenholt voor een fiasco van het Duitse energiebeleid. Dat is des te opmerkelijker omdat Vahrenholt oorspronkelijk uit de milieuhoek komt.

Ik pik er een aantal elementen uit.

If the loss of German competitiveness becomes clearly palpable, and the destruction of nature turns into a leading political issue, then voters and citizens could bring about a change in politics.

The German government aims to increase the share of renewable energies in electric power consumption from 30% today to 45% by 2025. Using a decarbonization plan, the aim is to crank up the share by renewable energies to 80%. No other country in the world is currently undertaking such a Harakiri course, one that will drive electricity prices to skyrocketing levels never seen before. Renewable energies are two to three times more expensive in their generation when compared to the existing conventional plants. The cost difference now towers at the astonishing figure of 25 billion euros annually which are not only being paid by the citizens via their power bills, but also by business and industry. In the end it burdens industrial competitiveness, costs jobs, and represents a social transfer from bottom to top of immense dimensions. Investors in solar, wind and biogas receive double-digit returns over 20 years through state-guaranteed fixed prices. These returns are being paid by power consumers, and the poor among them who are unable to afford them.

Already today Germany has the second highest electricity price (after Denmark) in Europe. According to estimates from Berlin-based think-tank AGORA, the so-called renewable energy feed-in tariff will rise from 6.35 €ct/kwh today to an astounding 7.3 €ct/kwh in 2017. Competitive electricity prices are crucial in keeping Germany’s energy intensive industries, such as the productions of copper, steel, silicon or aluminum, or the raw chemicals or the production of engineering gases such as oxygen, hydrogen, chlorine or ammonia. Currently energy intensive plants are paying only 15% of the energy apportionment. Should this exemption be repealed, the vertically integrated value creation chain of the metal processing, electrical and chemical industries would collapse. Indeed already today electricity costs for German industry are around 26% above the EU average. Compared to the USA the difference is now near 150%. Germany still has an industrial share that is 23% of the gross value added, and allowed us to overcome the deep 2008/2009 economic crisis better than most nations. However the creeping process of deindustrialization has already begun. The benefactors of our job losses will be the USA and the Far East. …

Vahrenholt stelt vervolgens dat de invloed van CO2 op de gemiddelde wereldtemperatuur sterk overschat is door het VN-klimaatpanel (IPCC), terwijl het de rol van natuurlijke factoren heeft onderschat. Ondanks stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer is de temperatuur de afgelopen 17 jaar niet significant gestegen. Klimaatmodellen weten hiermee geen raad. Daarna wijst hij op de groeiende maatschappelijke weerstand tegen de plaatsing van windturbines.

In the meantime, some 500 citizens’ initiatives are fighting against the further construction of wind energy. It doesn’t take a leap of the imagination to see that this movement is well organized, well informed, capable of handling conflict and able to take on the German Parliament. Here a huge amount of expertise from thousands of minds is coalescing, and no longer bowing to the whims of mayors and state councils. The mood of the citizens has tipped. …

And to make matters worse, a further expansion of renewables will not save a single tonne of CO2 because the traded CO2 certificates in this country will only lead again to correspondingly more CO2 emissions in Europe. …

Several factors of influence are needed to cause a fundamental course correction. If global temperatures do not rise, the loss of German competitiveness becomes clearly palpable, and the destruction of nature turns into a leading political issue, then voters and citizens could bring about a change in politics. This process will accelerate if the grid failures become more frequent and supply instability increases. …

Aldus Fritz Vahrenholt.

Lees verder hier.

Of dit zal gebeuren? De toekomst zal het leren.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.

Door | 2017-01-11T11:44:35+00:00 11 januari 2017|29 Reacties

29 Reacties

 1. Peter Piek 11 januari 2017 om 17:16- Antwoorden

  Geachte Labohm,

  Wat denkt u van de zgn. Battolyser?
  Als dit verhaal klopt, dan betekent dat een ramp voor ons landschap vrees ik, met de plaatsing van nog meer zwaaipalen. De vogels laten we maar buiten beschouwing, die tellen voor de milieuridders plots niet meer.

  Hier link: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/battolyser-combineert-batterij-en-waterstofproductie

  • Hans Labohm 11 januari 2017 om 17:32- Antwoorden

   Peter Piek,
   In algemene zin ben ik voorstander van O & O. Daar zullen we het uiteindelijk van moeten hebben. Ik heb geen kostencijfers gezien bij de informatie over de battolyser. Dat is overigens gebruikelijk bij nieuwe ontwikkelingen. Dus niets bijzonders. Maar die geven uiteindelijk de doorslag bij verdere ontwikkeling.
   Het lijkt mij nochtans een interessante ontwikkeling – de moeite waard om te blijven volgen.

  • Scheffer 11 januari 2017 om 17:35- Antwoorden

   Nog meer subsidies voor de inpassing van battolyser in het grid. Waterstof is een gevaarlijk en explosief gas. Kosten vanwaterstof productie, compressie, opslag en transport zijn aanzienlijk verhogende trajectkosten. De EROI is al laag en kosten (subsidies) hoog voor alleen al de windenergieparken op zee, en dan komt de battolyser er nog bij. Technisch is natuurlijk wel alles mogelijk ! Kernvraag is of het positief bijdraagt aan de economie en aan het klimaat en dat is bijvoorbaat zeer twijfelachtig. “De schaalvergroting tot een battolyser ter grootte van een zeecontainer moet bewijzen dat de techniek ook past op de schaal van de stroomproductie van een forse windmolen.” De grote battolyser moet over anderhalf jaar gereed en getest zijn.

  • David 11 januari 2017 om 18:57- Antwoorden

   Die zou per windmolen verplicht moeten zijn (2 weken opslag minimaal)
   Wat niet wegneemt dat NL 100.000 windmolens nodig heeft plus dan nog de opslag. Een niet te bevatten hoeveelheid apparatuur. Blijft er dan ook nog wat natuur over? Liever thorium reactortjes aan de stadsrand. Vinden de vogels vast ook.

 2. Hetzler 11 januari 2017 om 17:37- Antwoorden

  Men hoeft geen zwartkijker te zijn om een dergelijk toekomstbeeld te schetsen, Wat gezond rekenwerk en onderzoek, meer is niet nodig. Eigenlijk is het heel simpel door het van puur economische kant te bekijken. Ik doel op vergelijking met de ineengestorte Sovjetunie. De economie was een staatgestuurde planeconomie met allerlei prijsgaranties (subsidies) zonder enige afstemming op vraag en aanbod. In het huidige Rusland is feitelijk dezelfde situatie van kracht (zie Telegraaf van 7 januari). Ook het huidige Rusland staat aan de rand van een economisch fiasco dankzij de goeddeels staatgestuurde (en oligarchische) economie en het ontbreken van kennis. In Duitsland is weliswaar genoeg kennis, maar die krijgt geen eerlijke kans door het heersende paradigma van de AGW-hypothese. Ook bij wind- en zonenergie is geen afstemming tussen vraag en aanbod; dit is zelfs onmogelijk. Levering naar vraag berust op toeval en dit kan niet door allerlei wensdenkpraatjes worden verhuld.
  Het is dus goed dat men zijn stem begint te verheffen.

 3. @R.Bijsterveld. 11 januari 2017 om 19:26- Antwoorden

  Mr Hetzler. 5-37 pm.
  U schreef, wat gezond rekenwerk en onderzoek, meer is niet nodig.
  Ik zeg, wat gezond rekenwerk, zonder politieke invloed en
  het overschietende geld naar echt onderzoek.

 4. Hetzler 11 januari 2017 om 20:35- Antwoorden

  @Bijsterveld Roerend mee eens.

 5. Gerard d'Olivat 11 januari 2017 om 20:49- Antwoorden

  @Hans en Jeroen…Kunnen jullie ook aangeven wanneer jullie de ‘totale ineenstorting’ van de Duitse economie verwachten?….”. Ik doel op vergelijking met de ineengestorte Sovjetunie.” Kwoot @ Jeroen.
  Volgens mij wordt die opvatting niet gedeeld door de ‘financials’.

  • David 11 januari 2017 om 22:35- Antwoorden

   Dat is lastig. De ineenstorting van de USSR is niet voorzien, het einde van de internet bubble werd niet voorzien. Dooie materie heeft lekker voorspelbaar gedrag maar leven niet. We zien thans wantrouwen van de bevolking jegens leidinggevenden en bestuurders. Olieboeren worden als het grote kwaad afgeschilderd terwijl de status van weldoener meer voor de hand ligt. De industrie en wetenschap leveren onze welvaart maar ook hier: wantrouwen en zelfs haat. Mensen leggen zonnepanelen op hun dak om “onafhankelijk” te zijn. Nee toch? Alleen de chemische- en elektrotechnische industrie kan die technologie maken. Met paard en kar ben je onafhankelijker. De USA spannen nu de kroon. Alles gaat daar altijd wat grootser. Niet te geloven.
   Duitsland dan: 1. milieu organisaties worden wakker 2. een blackout die wat langer duurt …. dat kunnen breekpunten zijn. De publieke opinie is een vreemd iets: jarenlang praat iedereen dezelfde onzin na en opeens verandert dat waarna iedereen beweert: “dat zeiden wij toch altijd al” .

   • David 11 januari 2017 om 22:51- Antwoorden

    Toevoeging: 3. een strenge winter trekt ook aan de publieke opinie
    Financials: dat is zoiets als statistiek . Ook geld geeft trends aan maar dat zegt niks over onderliggende oorzaken. De financiële sector (FD) stond te juichen toen het energie accoord werd afgesloten terwijl fysici dat als collectieve zelfmoord bestempelen.

 6. Wiersma 12 januari 2017 om 04:47- Antwoorden

  Overigens nog een swat:
  Het lijkt er op dat er alles aan gedaan wordt om Duitsland op de knieen te krijgen.
  Cq: uit te schakelen.

  Voor wie het wil zien:
  – de zg sjoemelsoftware affaire van VW, kost MILJARDEN,
  – de energie wende,
  – de asieltsunami,
  -en totaal (nog) niet in de media: de downfall of Deutste Bank.
  Die schulden/situatie lijken nu al hoger dan die van de Lehmann Bros.
  – media die hun werk niet meer doen,

  En dan heb ik het nog niet over de troepen opbouw in Polen en de Baltische staten as we speak.

  Kortom: het lijkt alsof er ALLES aan gedaan wordt om de EU te laten instorten.
  Na Griekenland (demos vernietigen) is nu Dyitsland aan de beurt. En deels van binnenuit. Thanx to Merkel, die de hele wereld dood wil knuffelen al was iedereen een cute puppy.
  Toegegeven: dat beseffen ze zelf nog niet, maar je kunt op je vingers natellen dat als je big industry, big banking, big culture, en big energy zwáár onder vuur liggen, dat dit tot een ondergang van een land kan leiden.

  Daarbij komt dat ze ook geen oplossingen hebben he? Of een back-up plan.

  Ik lees vaker en vaker dat er een nieuwe financial collapse aan zit te komen.. te beginnen bij DeutschBank.

  Er wordt tevens ALLES aan gedaan om te voorkomen dat Duitsland zou gaan samenwerken met Rusland bijvoorbeeld. Dat zou een véél te grote militaire/economische/wereldmacht vormen voor de Amerikanen.

  Dus je zou ook nog kunnen zeggen: door te zorgen voor zoveel mogelijk interne problemen voorkom je tevens dat er wordt nagedacht over buitenlandse samenwerking en of oplossingen. De oorlog in Syrie gaat ook nergens anders om de pijplijn van Rusland naar Europa te dwarsbomen tbv die pijplijn van Qatar.

  Ook hier zwijgen ALLE media in ALLE talen over.
  En ISIS hierin is de useful idiot. Funded by the US.

  Maar het meest bizarre vind ik nog: nogal wat top functionarissen in the US zijn van oorsprong Duitsers. Old boys network. Die NU in feite hun oude moederland aanvallen. Dit begrijp ik dus écht niet. Waarom doen ze dit???

  Elke zombie weet ook dat windmolentjes een land NOOIT van energie kunnen voorzien, maar wel dat het vréselijk veel belastinggeld/kapitaal kost. Elke zombie weet ook dat massale moslim[1] import NOOIT tot een hoog-conjunctuur zal leiden.
  Wensdenken tot the max.

  Wat ook nog een mogelijkheid is, is dat “ze” de DeutschBank laten springen, net als Lehmann, en dan de schuld bij Trump leggen.
  De wereld is maakbaar als je maar genoeg geld en macht hebt.

  ALS dat gebeurt, berg je dan maar. Dan staat de wereld in de fik.

  [1]: Ooit begon de beschaving zo’n beetje in het midden oosten, Eufraat /Tigris/paradijs, maar daar is momenteel weinig meer van over. Lees Scheherazade maar eens. Vol met humor. Van die humor is met de komst van de islam niets meer over. Een cultuur zonder zelfspot kan nooit leiden tot een hoog-conjunctuur. En van humor wordt wel eens gezegd dat het de hoogste vorm van intelligentie is.

  Die veelbelovende 21ste eeuw? Hahaha!

  • Turris 13 januari 2017 om 09:42- Antwoorden

   Is SPAM Wiersma! Wartaal en abracadabra diarree daar ben je goed in.

   • Erik 13 januari 2017 om 19:56- Antwoorden

    Wiersma, hou eens op met al die complotten. Laten we ons tot de wetenschap beperken.

    • Henk 13 januari 2017 om 21:31- Antwoorden

     Erik,

     Laat je eens leiden door de wetenschap in plaats van allerlei samenzweringstheorieën te spuien

    • Wiersma 15 januari 2017 om 06:09- Antwoorden

     @ Erik: godsamme man. Begin jij nou ook al?
     Jij was iig een van de weinigen die snapte dat je met 1 mol CO2 op de 10.000 andere moleculen lucht deze nooit met 1 gr C kunt opwarmen zonder dat deze dan 10.000 gr C heet zou moeten zijn.
     Waarvoor dank.

     Verder zou ik eerder zeggen: laten we eerst eens beginnen met FEITEN. Dan volgt de wetenschap vanzelf. Wat er nu gebeurt is precies andersom: de science is settled, maar we wachten nog steeds op de feiten.

   • Wiersma 15 januari 2017 om 06:00- Antwoorden

    @ Turris: niet zo piepen. Over mijn diarree is > 97% concensis.
    Dat het diarree is en géén spam of abracadabra.
    U geeft hier subliminaal aan dat u de Moeder Mavo nooit heeft afgemaakt. Anders zou u beter weten.
    Véél beter zelfs.

    Op mijn plee hangt dan ook de wetenschappelijk verantwoorde spreuk:

    “Alhier in dit hotel,
    bakt men worsten zonder vel.
    Wie dat niet geloven wil,
    steekt zijn neus maar door de bril”.

    Houdt u de zonzijde?

    • Scheffer 16 januari 2017 om 08:49- Antwoorden

     🙂 ! 97% consensus is alhier bij voorbaat verdacht. Gaarne uw fabuleringen inkorten.

 7. Rob B 12 januari 2017 om 10:34- Antwoorden

  Een veelbelovende 21 eeuw?
  Jazeker, omdat juist corrupte instanties en (r)overheden steeds meer aan het kruis genageld worden is er kans op een EERLIJKE en DOORZICHTIGE wijze van bestuur.
  Ik kan bijna geen instanties verzinnen die toch niet ook op de een of andere manier de kluit flink belazeren om over de onwaarschijnlijke macht van de door en door corrupte en bestelende bankiers maar niet te praten….
  De “rotzooi” moet eerst worden opgeruimd voordat er echte en eerlijke ORDE kan komen.
  Een echte steun van de politiek is niet echt te verwachten zolang zij vanuit hun “expertise” denken te moeten beslissen wat “goed” voor ons is….
  Dus wat mij betreft weg ermee!
  Iedereen die de overtuiging heeft dat het goed gesteld is met onze “democratie” zou eens moeten ophouden zijn of haar kop in het zand te steken….

 8. Henk 12 januari 2017 om 10:52- Antwoorden

  De publicatie van Varenholt is natuurlijk reeds lang in de wetenschappelijke prullenmand verwezen

  Zijn voorspelling is dan (zoals gewoonlijk) totaal niet uitgekomen

  • Chemical 12 januari 2017 om 11:13- Antwoorden

   Onderbouwing?

 9. André Bijkerk 12 januari 2017 om 16:58- Antwoorden

  Ter ondersteuning van Vahrenholt; wellicht dat December 2016 bijltjesmaand is voor die wende.

  http://energypost.eu/end-energiewende/

  a recent period of extremely low solar and wind power generation shows that Germany will never be able to rely on renewable energy, regardless of how much new capacity will be built.

  • Henk 12 januari 2017 om 17:38- Antwoorden

   Inderdaad want groen gas kan niet in een gewone gas centrale worden verbrand

   • Boels 13 januari 2017 om 05:29- Antwoorden

    Groen gas bestaat alleen in Never-Cleverland, elders probeert men de fik in flora te beperken.

   • Ook Boos 13 januari 2017 om 13:21- Antwoorden

    Henk, ik zou wel eens willen weten waarom groen gas niet in een gewone gascentrale kan worden verbrand. Moet wel echt een behoorlijk verhaal zijn, anders……

    • Henk 13 januari 2017 om 21:32- Antwoorden

     Ook boos,

     Sarcasme is moeilijk over te brengen ……

    • Ivo 15 januari 2017 om 13:19- Antwoorden

     /sarc

 10. dwk 14 januari 2017 om 12:19- Antwoorden

  Zo zo, Wiersma de spammer?

  Prima analyse van Wiersma. Een jaartje of twee geleden concludeerde ik na een blik op de kaart dat het leek of de VS bezig waren een ring van vuur rond Europa te leggen met het conflict in Oekraïne als sluitstuk.
  Terwijl Wiersma hier niets anders beweert dan Zeilmaker wiens blogs jullie allemaal zitten te plussen wordt hij uitgemaakt voor spammer. Hoe zit dat? Neem dan op z’n minst de moeite zijn puntjes een voor een af te tikken maar kijk vooral eerst even naar de colleges van Danielle Ganser. Een zelfingenomen lul met broeikasfetisj maar met een uitstekende analyse van de geopolitieke situatie.
  Of en wanneer de Duitse economie zal instorten? Niemand weet het. Wat wel bekend is is dat het een nijver volkje is met diep romantische inborst. Eigenschappen die het mogelijk maken diep te gaan voor idealen waar ze in geloven of denken in te geloven. Dat heeft het verleden wel bewezen.
  Gisteren hoorde ik op de radio een flard waaruit bleek dat de Duitse rekenmeesters pen en papier erbij gepakt hebben. Wat blijkt? Geen van de verantwoordelijken heeft de vraag “wat kost het” ooit gesteld. En dan heb ik het weer over de Energiewende dus. Op Notrickszone staat een artikel daarover (nog niet gelezen). http://notrickszone.com/#sthash.FjF8BrqF.dpbs

  Wiersma vergeet nog wel wat nadruk op de maatschappelijke gevolgen van al deze ontwikkelingen. WIJ denken b.v. wel dat in de BRD alles nog op rolletjes verloopt maar in werkelijkheid is gezondheidszorg, bejaardenzorg, politie, defensie, infrastructuur een puinzooi vanjewelste.

  • Wiersma 15 januari 2017 om 05:36- Antwoorden

   @DWK: bedankt voor de support.

   Overigens begrijp ik heel goed, en soms geef ik dat ook aan, dat alle maatregelen om ‘de wereld te redden’ in tien van de tien gevallen precies het tegenovergestelde resultaat hebben.
   Plus de economisch/maatschappelijke gevolgen hiervan.

   Maar goed, ik ‘kijk’ misschien wat anders tegen dingen aan.
   Feiten–> wetenschap icm met boerenverstand ipv politiek/media/rapporten/politiek/ belangen/computermodellen/CO2 grafiekjes/ groupthink/herhaling –> science settled.

   Voorbeeld: als 100 ppm man-made CO2 lucht met 1 graad kan opwarmen (= politiek model/ science = settled) betekent dat 1 molecuul CO2 10.000 graden C heet moet worden om 10.000 andere moleculen met 1 graad op te kunnen warmen.

   PS: 100 ppm is hetzelfde als 1 molecuul CO2 staat tot 10.000 moleculen lucht.
   Als je aan deze waanzin honderden miljarden besteedt, weet je zeker dat je economische zelfmoord pleegt. Met alle sociaal maatschappelijke problemen vandien.

   Dit is Orwell, Idiocracy, Huxley, en de Truman Show ver- en ver voorbij.
   Maar ja, degenen die ons ‘leiden’ geloven er allemaal heilig in he?

 11. dwk 15 januari 2017 om 12:40- Antwoorden

  Hierboven wordt weer vrolijk gespeculeerd over de aanstaande economische ineenstorting van Rusland. (Alexander Pechtold wil het nog wel eens hebben over: de Sovjetunie) Ik ben daar niet zeker van.

  Natuurlijk staat de boel daar enorm onder druk door de gekelderde brandstofprijzen en de sancties. Ik heb het nog eens nagevraagd. Feit blijft dat het gemiddelde inkomen in Rusland tot 2014 onder Poetin is vertienvoudigd. Vandaar dat hij thuis zo populair is. Dat de Rus nu tien procent heeft moeten inleveren is niet fijn maar hij heeft het nog steeds vele malen beter dan de burgers van andere voormalige Oostbloklanden.
  14% van de Russen leven onder de armoedegrens. In EU-lidstaat Roemenië is dat 22%. In Bulgarije idem dito. In Spanje (EU!) bijna 30%. In rijk Duitsland 16% (schämt euch!)

  De wapenindustrie floreert. Dat is niet fijn, maar kijk eens daar de malle bokkensprongen in Europa. Onder druk van Trump begint men over samenwerking, lenen we ouwe troep van elkaar en ondertussen geen politicus die bereid is substantieel meer geld uit te geven aan defensie. Onderwijl stoken we het vuurtje aan onze (verlegde) Oostgrenzen lekker op, maar dat is een ander onderwerp.

  Rusland kan meer dan alleen gas en oliepompen. Drie jaar achtereen wereldkampioen graan boeren. De VS vliegen met Russische raketten de ruimte in en …. ze maken tegenwoordig zelf hun …… kaas (Edammer).

Geef een reactie