Door Fritz Vahrenholt.

In juli 2023 nam de afwijking van de wereldtemperatuur van het 30-jarige gemiddelde van de satellietgebaseerde metingen van de University of Alabama (UAH) zeer sterk toe ten opzichte van mei. De waarde is 0,64 graden Celsius en vertegenwoordigt de op een na hoogste afwijking van het langetermijngemiddelde sinds 1979. Dr. Roy Spencer verklaarde “dat er iets vreemds aan de hand is.” Lees hieronder meer over mogelijke oorzaken hiervan. De temperatuurstijging bedraagt ​​sinds 1979 gemiddeld 0,14 graden Celsius per decennium.

De uitbarsting van Hunga-Tonga en het zwijgen van klimaatwetenschappers

Op 15 januari 2022 barstte de onderzeese vulkaan Hunga-Tonga uit in de Stille Zuidzee nabij de Tonga-archipel. 146 miljoen ton water werd tot 40 kilometer de stratosfeer in geslingerd. Waterdamp, verreweg het dominante klimaatgas op onze planeet, nam in de stratosfeer met 10-15% toe.

Volgens NASA is de Hunga-Tonga-explosie de grootste bekende wateruitbarsting in de stratosfeer. Normaal gesproken schieten vulkanen zoals Mount Pinatubo as en zwavelverbindingen de atmosfeer in, waardoor deze afkoelt. De Hunga-Tonga ligt 150 m onder het wateroppervlak en heeft daardoor vooral water omhoog gekatapulteerd. Waterdamp in de stratosfeer leidt tot een stijging van de temperatuur. Door het ontbreken van windstromen in de stratosfeer verspreidt de waterdamp zich langzaam, zodat de piek van de temperatuurstijging 1-2 jaar na de gebeurtenis, dus dit jaar, kan worden verwacht.

Volgens Susan Solomon, stratosferisch fysicus aan het MIT, zal de temperatuur op aarde gedurende 3 tot 5 jaar met ongeveer 0,05 °C stijgen. Ook zal de neerslag op aarde de komende vijf jaar toenemen.

Met een gemiddelde jaarlijkse temperatuurstijging van 0,014 °C over de afgelopen 40 jaar, verdubbelt Hunga-Tonga de stijging ruwweg.

In welke mate de verandering in de stratosfeer de straalstroom en de resulterende geblokkeerde weersomstandigheden beïnvloedt, zou een interessante onderzoeksobject zijn voor onze weeronderzoekers.

Daaraan toevoegend dat er in de zomer van 2023 een nieuwe El Niño in de Stille Oceaan werd gevormd, die doorgaans de wereldwijde temperaturen (zie 1998, 2010, 2016 in de grafiek hierboven) met 0,3 tot 0,5 graden Celsius verhoogt, is juni – en juli recordtemperaturen kan worden verklaard op natuurlijke wijze (zonder CO2).

In plaats daarvan werden we geconfronteerd met een Lauterbachiaanse uitleg over hittedood als gevolg van CO2-gerelateerde klimaatverandering. Geen woord over El Niño of Hunga-Tonga in de nieuwsuitzendingen van de publieke omroep. Het zou het schrille CO2-verhaal begin juli waarschijnlijk teveel hebben verstoord als de natuurlijke oorzaken van een verandering in het weer waren aangegeven. (Lauterbach: “Klimaatverandering vernietigt Zuid-Europa. Een tijdperk loopt ten einde.”)

Ook over andere oorzaken van opwarming zwijgt men liever

Bijna twee jaar geleden deed ik verslag van een collegiaal getoetste publicatie van Hans-Rolf Dübal en mijzelf in Atmosphere over de toename van de wereldwijde zonneschijnduur en de afname van wolken. Volgens dit is de opwarming van de aarde in de afgelopen 20 jaar voornamelijk te danken aan een hogere transparantie van de wolken voor kortgolvige zonnestraling. Op basis van de stralingsgegevens van NASA’s door satellieten ondersteunde CERES-project konden we vaststellen dat de langgolvige reflecties (het zogenaamde broeikaseffect) slechts in mindere mate hebben bijgedragen aan de opwarming over deze 20 jaar. Een team van NASA-onderzoekers onder leiding van Norman Loeb kwam tot soortgelijke conclusies.

Een discussie onder klimaatwetenschappers over dit verrassende resultaat heeft nog niet plaatsgevonden. Nu, 2 jaar later, hebben we de nieuwste satellietgegevens geëvalueerd en vastgesteld dat de wolken zich steeds verder terugtrekken en verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de opwarming. Dit geldt ook voor Europa. Als onderdeel van het Copernicus-programma van de EU werd de duur van zonneschijn en bewolking in Europa bepaald met de volgende indrukwekkende resultaten: Meer dan 250 zonuren per jaar in de afgelopen jaren in vergelijking met de jaren tachtig is niet zonder gevolgen.

De temperatuur neemt toe met de duur van de zonneschijn. Als je de duur van de zonneschijn vergelijkt met de temperatuurverandering in Europa, zie je een zeer hoge mate van overeenstemming.

Wat zijn de oorzaken van dunner wordende wolken? Er zijn in wezen twee factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

1. De vermindering van aërosolen (stofdeeltjes) als gevolg van de bestrijding van luchtverontreiniging in de afgelopen 30 jaar. Aerosolen kunnen wolkenvorming bevorderen. Schonere lucht kan lage wolkenvorming hebben verminderd.

2. De opwarming van de Atlantische Oceaan die sinds 1985 wordt waargenomen als gevolg van de Atlantic Decadal Oscillation (AMO), die schommelt tussen warme en koude periodes in een cyclus van 60 jaar. De correlatie is hoog..

De komende jaren zullen uitwijzen welk deel van de toename in zonneschijnduur de afname van aerosolen en/of de cyclische AMO zal hebben.

Natuurlijk kan CO2 ook hebben bijgedragen aan het verminderen van de bewolking door zijn opwarmingseffect. Maar zelfs dan is het duidelijk dat de belangrijkste reden voor de opwarming van de afgelopen 20 jaar niet de toename van de langegolfreflectie veroorzaakt door CO2 was, maar de toename van directe zonnestraling als gevolg van de afname van de bewolking. Waarom geven de klimaatmodellen die het politieke debat vormgeven dit niet goed weer?

Gezien de openstaande vragen over het aandeel van CO2 in de temperatuurstijging van de afgelopen 20 jaar, moet men geschokt zijn over de starheid en meedogenloosheid waarmee Duitse en Europese politici in hun eentje een netto-nulbeleid voor CO2 voeren en daarmee de vernietiging van welvaart accepteert.

Politiek wordt steeds meer gedefinieerd als klimaatbeleid. Klimaatonderzoekers dragen dan ook een grote verantwoordelijkheid in ons land, waar ze meer politieke invloed hebben dan in bijna elk ander land. Er wordt weinig aandacht besteed aan het feit dat klimaatonderzoekers zich door de vraag van de media op het dunne ijs van sociaal-politiek advies begeven.

In de hete dagen van begin juli was klimaatonderzoeker Mojib Latif een vaste gast op alle publieke zenders. Hij wees erop dat

“… als het klimaat blijft veranderen, je ook de welvaart kunt vergeten. Dan werkt niets in de wereld meer… De volgende industriële revolutie is al begonnen… Het zal ook over hernieuwbare energie gaan.”

Maar Duitsland zou achter kunnen blijven:

“De Chinezen zijn bijvoorbeeld veel sneller dan wij. We lopen het risico de nieuwe markten te verliezen.”

China als voorbeeld – is het de heer Latif niet opgevallen dat China’s marktleiderschap op het gebied van zonnecellen, windturbines, batterijen en elektrische auto’s, waarmee ze Europa binnenkort zullen overspoelen, voornamelijk te danken is aan de productie van goedkope elektriciteit op basis van kolen en kernenergie?

De CO2-uitstoot van China stijgt dramatisch, terwijl die in Europa daalt op straffe van economische ineenstorting. Wat dacht je van het idee dat Europa de CO2-uitstoot van die goederen waarvoor we in hevige concurrentie met China verkeren, slechts in die mate zou moeten verminderen dat China – verreweg het grootste exportland ter wereld – bereid is hetzelfde te doen?

Fritz Vahrenholt.

Politici in Duitsland hebben de molensteen van de hoogste elektriciteitsprijzen ter wereld om de nek van industrie en burgers gehangen. De Duitse industriële elektriciteitsprijzen zijn drie keer zo hoog als in China vanwege de hoge Europese CO2-certificaatkosten, de uitfasering van kernenergie en het hoge aandeel hernieuwbare energie in dit land. Als een klimaatwetenschapper dan klaagt dat we niet zo succesvol en goedkoop zijn als China, vraag ik me af hoe goed deze man de vier basis rekenkundige bewerkingen beheerst.

***