Biomassa

Biomassa

Een subsidie of 2,7 miljard besteedt Henk Kamp, minister van Economische (…) Zaken voor het bijstoken van Amerikaans bos in de Amercentrale om zijn 14 procent gesubsidieerde energie-doel te halen uit het Energieakkoord (kosten 100 miljard euro).

Science zet op 6 januari nu in ‘The Burning Question’ de zaag in de logica achter dit beleid. Hoewel er economen zijn, die stellen dat Europese  miljardensubsidies voor Amerikaanse pellets juist stimuleren tot lange termijn-bosbeheer, overheerst de kritische trend die de KNAW in Nederland al zette. Bij boskap verlies je ook in de bodem opgeslagen koolstof,zo beschrijft Science.  Dus als je de CO2-hypothese voor waar houdt en daar een alarmistische  uitleg aan geeft, dan heb je zo nog een argument tegen bos-stook voor klimaatdoelen.

Tot 2010 kreeg Essent/RWE ook al een geschatte 4 miljard euro subsidies om papieren klimaatdoelen te halen (10-10) op de gemakkelijkste manier. Ook het 14 procent doel voor 20-20 wordt voor de helft met stook van bos gedekt, net als in de rest van de EU.

Biomassa?

Biomassa?

Wel grappig is, dat de Amerikaanse natuur-activisten van de Dogwood Alliance zich zorgen maken over een dier dat bij ons als plaag wordt bestreden:

THE PELLET TRADE could also have more immediate ecological impacts. In the Roanoke River National Wildlife Refuge near Williamston, North Carolina, Adam Macon strolls down a dirt path past oak trees so thick he couldn’t encircle one with his arms. Tow- ering cypress trees splay their roots into the boggy soil. It’s a textbook example of a bottom- land hardwood forest, says Macon, who works for the Dogwood Alliance, an environ- mental group based in Asheville, North Carolina. It hosts dozens of plant species, more than 200 kinds of birds, and mammals including muskrats and black bears.

:-)

As a wildlife refuge, these trees are beyond the reach of the saw. But just a few kilometers away it’s a different story. Unlike forests in the western United States, which are mostly owned by the U.S. government, more than 80% of southeastern forests are in private hands.

Biomassa!!???

Biomassa!!???

Niettemin zie je de zorg van de Amerikaanse natuurliefhebbers in NL voor je ogen voltrekken. Mijn gemeente snoeit ook alles plat dat op een boom dreigt te lijken, waaronder jaarlijks enkele van bovenstaande monumentale eiken. Vaak op last van klagende mensen die een lokale overheid te vriend moet houden, dus het hoeft niet aan de gemeentewerkers zelf te liggen. Dat verkopen ze aan biomassa-centrales. De subsidie-markt inclusief de vaak zwakke financiele positie van gemeentes werkt het motto ‘groeien doet snoeien’ in de hand In Flevoland sneuvelt ook de ene populierenrij na de andere voor zo’n gesubsidieerde houtkachel.

Ja, het zijn zware tijden voor bloggende bomenknuffelaars…

De misvatting heerst soms, dat dit geen ‘echte natuur’ is en dus ook niet waardevol is. Terwijl in die populierenbossen in de Flevopolder eind jaren ’90 volgens onderzoek van Rob Bijlsma de hoogste concentraties aan wielewalen broedden, alleen overtroffen door de Donau-Delta in Roemenie. Heb je dat wel eens gehoord: de Wielewaal?

Tongelreep bij Achelse Kluis

Tongelreep bij Achelse Kluis

Ik slechts 1 maal bij de Achelse Kluis onder Valkenswaard. Dat was precies hier op deze foto, aan het beekje de Tongelreep

Natuur is overal. Moet je maar eens ’s nachts je auto neerzetten in het voorjaar bij het La Place-Restaurant De Lepelaar tussen Almere en Lelystad. Overal hoor je dan nachtegalen zingen. Daar waar hun bosjes niet door grote grazers worden gesnoeid of grote zagers, daar zijn ze best algemeen. Ook die bosjes rond die platgepiste Raststattes langs de Duitse autobahn hoor je ze ’s nachts rond een uur of 3-4 hun best doen.

Dutch Mountains in Westelijk Havengebied: steenkool-opslag, biomassa uit het Carboon maar dan zonder de ecologische nadelen

Dutch Mountains in Westelijk Havengebied: steenkool-opslag, biomassa uit het Carboon maar dan zonder de ecologische nadelen

Een van de mooiste geluiden die je in de natuur geserveerd krijgt. Veel mooier dan zo’n kettingzaag. Laten we gewoon weer lekker steenkool stoken. Dat is biobrandstof van bos dat al in het Carboon te gronde ging.Dus daar kun je toch niet veel natuur meer aan vernielen. En de reuzenlibellen die toen leefden zijn ook al uitgestorven. Hieronder nog een snapshot van de ‘duurzame toekomst’ in Nederland. Krijg je het claustrofobich van…RZ17life (16)

Dus liever dan bos in de brand, zien we de erfenis van Henk Kamp zo gauw mogelijk op onderstaande wijze verdwijnen:

Biomassa, al 300 duizend jaar sinds de uitvinding van het vuur in gebruik. Ook de Neanderthalers bedreven al klimaatbeleid in Henk Kamp-stijl

En die carbo-fobie er direct bij. Met CO2 is niks mis…

CO2= niks mis mee...

CO2= niks mis mee…

Liever schoonheid dan een ‘schoon milieu’. Het milieu is onderhand schoon genoeg. Hier: ik trof 2 buizerds die naast elkaar op een lantaarnpaal zaten. Alle bomen rondom waren weggesnoeid. Zo hadden ze toch nog een uitkijkpost…RZ17.interestingtimes

Toch ook hoopgevend. Wat voor vernieling mensen ook aanrichten, er is altijd wel natuur die zich daarbij weet aan te passen. Misschien tijd voor een nieuwe culturele stroming: de Rationele Romantiek.