Opmars zonne-energie in Duitsland stuit op grenzen

Onder de titel, ‘Die Solarwende in Deutschland steht vor dem Aus?!’, schonk Michael Krueger op ScienceScepticalBlog aandacht aan de ontwikkeling van zonne-energie in Duitsland.

Het aandeel van fotovoltaïsche energie in de bruto elektriciteitsopwekking in Duitsland is sinds 2015 niet toegenomen, maar daalde tot onder de 6%.

De groei van fotovoltaïsche zonnecellen (PV) bereikte zijn piek in 2012 met 7.500 MW nieuwe installaties. In 2016 is dit gedaald tot 600 MW. Een daling tot minder dan 1/12.

Nieuwe investeringen in PV dalen met de EEG-financiering. (EEG = Erneuerbaren-Energien-Gesetz). In 2010 werd nog € 19,5 miljard geïnvesteerd in de bouw van nieuwe PV-systemen. In 2016 was het slechts € 1,58 miljard. Een daling tot minder dan 1/12.

De werkgelegenheid in Duitsland op het gebied van PV is sinds 2011 gedaald van 110.900 banen naar 31.600 banen in 2015. Een daling tot onder 1/3.

De overschakeling op zonne-energie is derhalve mislukt. Investeerders trekken zich terug vanwege de dalende EEG-vergoedingen/-subsidies. Er vindt nauwelijks nieuwbouw plaats. De eerste oude installaties worden van het net gehaald en het aandeel van zonnecellen in de bruto-elektriciteitsproductie in Duitsland is gedaald tot onder de 6%. De elektriciteitsverbruikers die de groei van PV hebben gefinancierd, hoeven nu echter minder te betalen.

Bron hier.


Door |2018-04-23T17:52:42+00:0024 april 2018|21 Reacties

21 Comments

 1. Realist 24 april 2018 om 08:28 - Antwoorden

  Helaas wijken de investeerders nu uit naar Nederland. Gisteren uitgebreid in Eenvandaag. Met gelikte flauwekul argumenten trappen de gemeentebesturen er massaal in:
  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zonneparken-op-boerengrond-booming-business/

  • Boels 24 april 2018 om 08:58 - Antwoorden

   En geen ecoloog die zich druk maakt over de gevolgen voor het leefklimaat onder de panelen.
   Het lijkt mij een prima vestigingsplaats voor het overwinteren van trekvogels.
   Gevolgen?

 2. Bert Pijnse van der Aa 24 april 2018 om 09:07 - Antwoorden

  en het Werkbedrijf leidt graag – met subsidie- ‘ statushouders’ op voor de groeiende vraag naar personeel bij betrokken bedrijven, die weer subsidie krijgen als ze die in dienst nemen . Subsiie tot de derde macht .

  Om zonnepanelen te monteren is een instructie van een half uurtje genoeg : boutje , moertje sleuteltje , maar bij het Werkbedrijf weten ze daar wel een mooie opleiding van te bakken, door hoogoppgeleiden verzorgd . Het lijkt wel een groot subsidie walhalla.

 3. David 24 april 2018 om 10:00 - Antwoorden

  Het komische is dat mensen zonnepanelen op hun dak leggen om “onafhankelijk van energiereuzen” te worden. Maar die panelen en bijbehorende elektronica is alleen grootschalig industrieel te fabriceren. Bovendien wordt stroom betrokken van centrales als de zon niet schijnt. Die zonnepanelen zijn voor de landelijke energievoorziening dus meer last dan gemak. Nogmaals: om 1 windstille bewolkte week door te komen moet per huishouden voor minstens 100.000 euro aan wallboxes geïnstalleerd worden. Bij voltooide energietransitie zal een strenge winter veel doden opleveren.

  • Hugo 25 april 2018 om 07:55 - Antwoorden

   David
   Zonder stroom op het net werken zonnepanelen met de huidige techniek niet.

 4. Scheffer 24 april 2018 om 10:10 - Antwoorden

  Duitsland is HET voorbeeld van de komende Nederlandse “duurzame” situatie en HET voorbeeld voor niet halen van de RutteIII “groene” doelstellingen. De 70.000 nieuwe “duurzame” banen van RutteIII moeten nog maar bewijzen blijvend te zijn. In ieder geval kan je gemiddeld rekenen op een factor 2,2 negatief baneneffect in het Nederlandse MKB (zoals de Spaanse “duurzame”” casus feitelijk heeft bewezen) vanwege de hogere energielasten voor het MKB en verlies van besteedbaar inkomen door (“groene”) lastendruk. Hopelijk dat “van het aardgas af” doelstelling van RutteIII voor het Nederlandse MKB wat compensatie biedt voor technische banen, maar dat positieve effect ziet er voorlopig heel slecht uit. Die technici moeten / zullen uit het buitenland komen op zoek naar de Nederlandse hogere gages. De “duurzame” rijkssubsidie vliegen voornamelijk naar de beleggers uit het buitenland (met een Nederlandse brievenbus) zo meldde de NPO/NOS-nieuwsdienst nog gisteren, bij de hype voor grotere zonneweides.

  Schrijnend tekort aan technische vakmensen:

  pwnet.nl/instroom/nieuws/2016/10/top-tien-moeilijk-in-te-vullen-vacatures-10122820

  en optimistische “groene” subsidie-ondernemers/ beleggers / de “positivos” van de eigen Portemonnee:

  trouw.nl/redactie/duurzame100/2017/index.html

 5. David 24 april 2018 om 10:36 - Antwoorden

  Ik kijk met veel interesse naar de TV afleveringen over Iran van Thomas Erdbrink. Een streng gelovig land dat bestuurd wordt door een raad van “hoeders” die allerlei menselijk plezier taboe hebben verklaard. Achter gesloten deuren echter wordt gedanst, in besloten parkjes hondjes uitgelaten. Klimaatalarmisme is de westerse staatsgodsdienst. Gaan wij op Iran lijken? Windmolens en zonneweiden op het land maar in schuurtjes dieselaggregaten, in huizen kolenkachels? Milieu- in plaats van zedenpolitie?
  De econoom Heertje beschreef eens een streek in Italië die op papier straatarm was. Maar ter plekke was te constateren dat het de bevolking aan weinig ontbrak. Ik heb nog steeds groot vertrouwen in het menselijk vernuft.

  • Bert Pijnse van der Aa 24 april 2018 om 20:10 - Antwoorden

   @ David: ik vind jouw perceptie van Iran toch een beetje vreemd. Erdbrink laat nu juist zo mooi zien hoe een modern land als Iran haar potentie laat zien. Oa,omdat ze 18000 milljard m3 gas in de grond hebben zitten, 10 keer meer dan het oorspronkelijke gasveld van Slochteren. Iran is juist een supermodern land, zo kun je ervaren door zijn uitzendingen. Stel je Erdbrink voor in Jordanië of Israël . Obama hief de sancties op, maar Trump wil ze graag weer instellen. In Iran wonen 80 mijoen mensen en uit de uitzendingen van Erdbrink bergrijp ik dat het een mooi land is : met mooie mensen die zich vrij voelen, ondanks die rare organisatie van de overheid . Ach, in vergelijk met het oude Perzië, dat daar zijn oorsprong had , zijn we niet veel opgeschoten. Kijktip : BBC- serie : “how art made the world” en de expositie ‘ Ninevé ‘ in het Museum voor Oudeheden in Leiden. Daaruit is te leren dat het ‘menselijk ‘vernuft’ nooit een andere uitkomst had dan in de huidge tijd. Thomas Erdbrink laat ons zien dat mensen daar in niets verschillen dan wij en bovendien dat Iran een hartstikke modern land is. En daarom vind ik het ook altijd zulke mooie uitzendingen :van een gewone jonegen die getrouwd is met een Iraanse; gewoon over het leven , zeg maar.

 6. Michiel de Pooter 24 april 2018 om 13:03 - Antwoorden

  In tegenstelling met de propaganda aan onnozele, feesboekende, grote stadsbewoners met bakfietsen, komen zonnepanelen niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn eindproducten en uitkomsten van complexe, onduurzame, fossiele systemen met supplylijnen van duizenden kilometers. Zonder deze systemen zouden er geen zonnepanelen bestaan. Ieder schroefje, moertje, ringetje, veertje heeft een eigen industrieel verhaal. Daarom worden ook geen zonnepanelen gemaakt in duurzame, CO2-arme omgevingen, zoals bij de Bosjesmannen, Aboriginals, Eskimo’s en in Noord-Korea.
  De voorstanders van zonnepanelen zijn zo hysterisch, dat ze niet door hebben, dat ze (op een systeemniveau bekeken) met productie van zonnepanelen eigenlijk het oude (onduurzame) systeem in stand houden en versterken, terwijl ze juist het tegengestelde beogen. Zo hep elk nadeel zun voordeel.

  • Gerard 25 april 2018 om 06:39 - Antwoorden

   Precies. Vraag mensen maar waar melk vandaan komt of hoe brood gemaakt wordt. Lekker makkelijk die supermarkt, maar wat nu als de peleuris uitbreekt, iPhones zijn niet te vreten.

 7. j,e,[email protected] .nl 24 april 2018 om 17:33 - Antwoorden

  Het is belangrijk dat diegenen die fossiel vrij zonder kernenergie voorstaan zich eens achter de oren krabben en zich af vragen waarom Duitsland een verdere toename van zon panelen niet nuttig acht.
  Dit is immers een pijler waar het groene sprookje op berust.
  De volgende vraag is wanneer Duitsland verdere toename van windenergie niet meer nuttig acht.
  En van belang is natuurlijk de achterliggende redenering.
  Voor de groen bevlogenen, trek hier lering uit.
  De Duitse zon paneel eigenaren hebben contracten met een looptijd van 20 jaar. Zekerheid dus.

  De Nederlandse huis eigenaren met salderings regeling voor zon op dak hebben die zekerheid niet.
  Er is immers geen langlopend contract en de overheid kan zomaar die salderings regeling opheffen.

 8. Hetzler 24 april 2018 om 18:18 - Antwoorden

  Wat je kunt constateren, is dat de natuurwetten (vermogensdichtheid) onverbiddelijk de grenzen bepalen. Je kunt wel argeloze burgers bedotten en hen een poos geld voor subsidies uit de zak kloppen, maar dit is oplichterij. En inderdaad, stoppen subsidies, dan houdt de duurzame illusie ook meteen op. Nou nog de illusie van de AGW-hypothese stoppen en we besparen € 1 miljard per dag en stopt ook het koopkrachtverlies van de belastingbetaler.

  • Michiel de Pooter 24 april 2018 om 19:33 - Antwoorden

   Inderdaad Jeroen, natuurwetten bepalen de grenzen. In verband daarmee, wil ik je ook wijzen op een giftig (maar interessant) stuk over de dwaasheden van de circulaire economie in relatie tot de 2e Wet van de Thermodynamica uit een zeer onverwachte hoek, vorige week op de website van het Post Carbon Institute (Richard Heinberg), Resilience. Een super alarmistische website, die normaal gesproken vol staat met duurzame agitprop.
   Gaan deze mensen ook het licht zien ?

   Verplichte leeskost voor al onze lezertjes denk ik.
   http://www.resilience.org/stories/2018-04-18/the-2nd-law-of-thermodynamics-the-gaping-hole-in-the-middle-of-the-circular-economy/

   • Erik 24 april 2018 om 23:47 - Antwoorden

    Michiel,

    Leerzaam artikel. Dus snel over naar duurzame energie, dus kernenergie.

  • Pieter 25 april 2018 om 20:25 - Antwoorden

   Het gaat niet om natuurwetten, maar om ECONOMISCHE wetmatigheden. De wet van vraag en aanbod geldt ALTIJD, tenzij bv de overheid die frustreert met subsidies. Een maakbare samenleving zoals socialisten en communisten (zijn totalitaire socialisten) die denken te kunnen realiseren, is per definitie gedoemd te mislukken.

   • Henk dJ 25 april 2018 om 20:38 - Antwoorden

    Maar het omgekeerde geldt ook: een samenleving enkel gebaseerd op vraag en aanbod is per definitie ook gedoemd om te mislukken. Nochtans leeft deze libertaire gedachte bij veel klimaat “sceptici”, die zich gesteund voelen door de libertaire lobbygroep Hearthland Institute.

 9. Hugo 24 april 2018 om 19:01 - Antwoorden

  Zou ons het wel lukken om met zeer veel subsidie zoveel zonnepanelen op onze akkers te plaatsen dat en onze voedselproductie onderuit gaat en gelijktijdig op een zeer mooie midzomerdag ons netwerk?
  Is dan iedereen vergeten dat zonnepanelen gemiddeld door het jaar heen niet meer leveren dan 11% van het piekvermogen x het antal uren per jaar en deze panelen op de midzomerdag rond 12.00 uur allemaal het piekvermogen op het net gooien.
  Hoeveel miljarden netwerk verzwaring is er dan nodig en waar moet je met de stroom heen?
  We krijgen nu de piekperioden al Duitse stroom tegen een negatieve prijs. Stroom die ze op dat moment niet meer op het eigen net kwijt kunnen

 10. bart 25 april 2018 om 01:46 - Antwoorden

  .opvallend weinig getrol als t om feiten ipv modellen gaat…mvg…bart…

  • J. van der Heijden 25 april 2018 om 09:31 - Antwoorden

   Bart,

   inderdaad de feiten

   “Der Stromaustauschsalto ist ja auch von 2015 auf 2016 und ca. 2,2 Twh angestiegen, vermutlich soll PV noch die anderen EU Länder mit versorgen, so die Denkweise von Herrn Michael Krueger.

   Nun die Strommengen von PV
   2015 = ca. 38,7 TWh
   2016 = ca. 38,1 TWh
   2017 = ca. 39,8 TWh

   Nun die Strommengen von der Braunkohle
   2015 = ca. 154,5 TWh
   2016 = ca. 149,5 TWh
   2017 = ca. 147,5 TWh

   Nun die Strommengen von der Kernkraft
   2015 = ca. 91,8 TWh
   2016 = ca. 84,6 TWh
   2017 = ca. 76,3 TWh”

   Zonnestroom neemt toe (maar is ten dode opgeschreven!) de hoeveelheid stroom van kern/bruinkool en steenkool neemt af (maar is natuurlijk de toekomst!)

   https://ag-energiebilanzen.de/index.php?rex_img_type=rex_220&rex_img_file=20171221_brd_stromerzeugung1990-2017.pdf

   Maar goed voor de goedgelovigen onder ons zal Hans wel gelijk hebben

   • Boels 25 april 2018 om 09:49 - Antwoorden

    @J. van der Heijden 25 april 2018 om 09:31

    Windturbines worden steeds goedkoper, evenals zonnepanelen.
    Maar waarom wordt de verbruiker dan geconfronteerd met hogere rekeningen?
    Wind en zon zijn toch groengerekend gratis?

    • J van der Heijden 25 april 2018 om 10:22 - Antwoorden

     En het ging over ee productie

     En hup als de feiten niet bevallen schiet Boels in de verdediging en gaat vervolgens over de prijs zeuren

     Er is een duidelijke afspraak gemaakt in Duitsland over de verdeling van de kosten en er wordt nu nog betaald voor productie van energie voor 20 jaar na installatie en het EEG geld vanaf 2000 en dus wordt dus tot 2020 betaald

     En wie heeft er nu weer gezegd dat de energie van wind en zin gratis zijn? Er moet ook duidelijk voor betaald worden

     Absoluut geen verrassing voor de Duitsers of de Nederlanders

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK