Rudy Rabbinge.

De VVM afficheert zich als hét kennis– en relatienetwerk voor milieuprofessionals en zet zich in voor de gehele beroepsgroep, variërend van ervaren krachten tot aanstormend talent. Via onder meer Tijdschrift Milieu, themabijeenkomsten, congressen en cursussen stimuleert de VVM kennisontwikkeling, debat en het aangaan van intercollegiale contacten. In het laatste nummer van het diepgroene Tijdschrift Milieu publiceerde Rudy Rabbinge een column onder de titel: ‘Biomassafabel suddert voort’.

Hij schreef onder meer:

Kolen en gas leveren veel efficiënter energie dan biomassa met veel minder CO2–uitstoot.

Het … fotochemische proces [de fotosynthese] vreet energie. De maximale energieopbrengst bedraagt slechts 15% en die van uiteindelijke vervaardigde plantbiomassa niet meer dan 2%. Dat is indien het voedsel of geur of smaakstoffen betreft natuurlijk niet van belang, maar wel als het om energieproductie gaat. Toch wordt al enige decennia dit feit genegeerd en wordt deze inefficiënte vorm van energieproductie zelfs met heel veel subsidie bevorderd. Een belangrijk argument daarbij is dat het circulair zou zijn als hout wordt ingezet ter vervanging van kolen of olie.

Niets is minder waar, want de terugwinning vergt tientallen jaren en gigantische oppervlakken. Voor energieproductie zijn kolen en gas veel efficiënter en is de broeikasgasemissie beduidend lager. Ondanks deze biologische werkelijkheid, wordt vastgehouden aan deze onduurzaamheid bevorderende en miljarden euro’s verslindende inzet van biomassa voor energie.

Technisch onderlegde energiedeskundigen bij onder meer het Copernicus Instituut en het prestigieuze Europese energiecentrum bij de RUG ontkennen de biologische en natuurwetenschappelijke werkelijkheid en roepen steeds harder dat biomassa bijdraagt aan het realiseren van onze duurzame energiedoelen. Het beleid is volgend.

Helaas wordt de onjuiste premisse van circulariteit en duurzame energie als toverformule keer op keer herhaald. De wereld is immers plat en critici en beleidsmakers zijn onvoldoende wetenschappelijk onderlegd. Jammer dat de KNAW zijn eigen visie onvoldoende onder de aandacht brengt vanwege zogenaamde politieke correctheid.

Aldus prof. dr. ir. Rudy Rabbinge.

Dit artikel is een doorbraak. Rabbinge, naast emeritus hoogleraar ook voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA, veegt hierin de vloer aan met met name genoemde alarmistische instituten en wetenschappers … en met zijn eigen KNAW! Hoe gezaghebbend wil je het hebben?

De betrokken KNAW–studie is hier te vinden.