Biomassafabel suddert voort

Rudy Rabbinge.

De VVM afficheert zich als hét kennis– en relatienetwerk voor milieuprofessionals en zet zich in voor de gehele beroepsgroep, variërend van ervaren krachten tot aanstormend talent. Via onder meer Tijdschrift Milieu, themabijeenkomsten, congressen en cursussen stimuleert de VVM kennisontwikkeling, debat en het aangaan van intercollegiale contacten. In het laatste nummer van het diepgroene Tijdschrift Milieu publiceerde Rudy Rabbinge een column onder de titel: ‘Biomassafabel suddert voort’.

Hij schreef onder meer:

Kolen en gas leveren veel efficiënter energie dan biomassa met veel minder CO2–uitstoot.

Het … fotochemische proces [de fotosynthese] vreet energie. De maximale energieopbrengst bedraagt slechts 15% en die van uiteindelijke vervaardigde plantbiomassa niet meer dan 2%. Dat is indien het voedsel of geur of smaakstoffen betreft natuurlijk niet van belang, maar wel als het om energieproductie gaat. Toch wordt al enige decennia dit feit genegeerd en wordt deze inefficiënte vorm van energieproductie zelfs met heel veel subsidie bevorderd. Een belangrijk argument daarbij is dat het circulair zou zijn als hout wordt ingezet ter vervanging van kolen of olie.

Niets is minder waar, want de terugwinning vergt tientallen jaren en gigantische oppervlakken. Voor energieproductie zijn kolen en gas veel efficiënter en is de broeikasgasemissie beduidend lager. Ondanks deze biologische werkelijkheid, wordt vastgehouden aan deze onduurzaamheid bevorderende en miljarden euro’s verslindende inzet van biomassa voor energie.

Technisch onderlegde energiedeskundigen bij onder meer het Copernicus Instituut en het prestigieuze Europese energiecentrum bij de RUG ontkennen de biologische en natuurwetenschappelijke werkelijkheid en roepen steeds harder dat biomassa bijdraagt aan het realiseren van onze duurzame energiedoelen. Het beleid is volgend.

Helaas wordt de onjuiste premisse van circulariteit en duurzame energie als toverformule keer op keer herhaald. De wereld is immers plat en critici en beleidsmakers zijn onvoldoende wetenschappelijk onderlegd. Jammer dat de KNAW zijn eigen visie onvoldoende onder de aandacht brengt vanwege zogenaamde politieke correctheid.

Aldus prof. dr. ir. Rudy Rabbinge.

Dit artikel is een doorbraak. Rabbinge, naast emeritus hoogleraar ook voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA, veegt hierin de vloer aan met met name genoemde alarmistische instituten en wetenschappers … en met zijn eigen KNAW! Hoe gezaghebbend wil je het hebben?

De betrokken KNAW–studie is hier te vinden.

 

Door |2018-06-26T15:51:56+00:0028 juni 2018|24 Reacties

24
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
9 Reacties
15 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
16 Auteur reacties
Bert Pijnse van der AawillyHenk de JongJ van der HeijdenHans Erren Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
J. van der Heijden
Gast
J. van der Heijden
Offline

Hugo, een mooie voor jou uit het KNAW rapport “. Om 5% van onze benzine en diesel te vervangen door koolzaadolie moeten we heel Nederland ten noorden van de lijn Amsterdam-Enschede met koolzaad beplanten.8 Zonnecentrales kunnen veel meer zonne-energie vastleggen. Wetenschappelijk en economisch ligt de toekomst bij het directe gebruik van zonne-energie, langs fotovoltaīsche of bio-organische weg” En als conclusie (nummer 3 vooral ook voor Boels !) Aanbevelingen 1. Bouw de verplichtingen voor biobrandstof af. Stel intussen hogere duurzaamheidseisen aan… Lees verder »

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

Belangrijker is de discussie over CO2 gevoelig heid t.o.v. van de minime opwarming de laatste 300 jaar, Heyden. En Rabbinge toont de gepolitiseerde kant van het KNAW aan. Ongelooflijk dat biomassa / biofuels in het verleden van GreenPeace het predikaat “goed voor klimaat en milieu” heeft gekregen. Dan moet je echt een religieuze sekte zijn om dat te beweren. Onvergeeflijk.

Anton Bakker
Gast
Anton Bakker
Offline

Totaal onbegrijpelijk dat houtsnippers en biomassa voor verbranding en ethanol in benzine en nog meer flauwekul wordt aangenomen als zoete koek door de groenen! Politici en de gewone TV kijkende mens hebben geen notie benul van wat er gaande is. Een keer zal deze geldverslindende toestanden ophouden en ik vermoed sneller dan menigeen denkt. Het begint in de USA met EPa en nu wordt NOAA aangepakt.

David
Gast
David
Offline

Biomassa is als duurzaam aangemerkt door milieubewegingen.
Die hebben, zoals ik reeds meermalen aangaf, een religieuze status sinds de heiligverklaring van (wilde) natuur.
Kerkelijke stellingen worden waarheid door autoriteit en consensus.
Bewijs kan niet en hoeft ook niet.
Milieubewegingen zetten de fossiele industrie neer als het grote kwaad en iedereen neemt dat kritiekloos over.
Zie hier waar dit toe leidt: https://wattsupwiththat.com/2018/06/27/100-renewables-by-2035-surprise-new-york-primary-winner-takes-on-democrat-climate-moderates/
De westerse wereld is een theocratie geworden.
Milieubewegingen zijn de nieuwe clerus.

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

Rabbinge legt de vingen op de rotte plek in het sektarisch gedreven klimaatdebat. En dan ook nog de historische blunders van de ban op DDT en kerneregie door GreenPeace, Heyden. Slechts ideologie / dogma / geen kritische wetenschap / bangmakerij / sektarisch geloof. De nieuwste verzinsel en napapagaaien door GreenPeace is er al. Met gejuich “van het gas los” en “warmtepompen. We hadden natuurlijk al windenergie en zonne-energie die slechts milieu vervuilen met de delving naar zeldzame metalen en geen… Lees verder »

Bart van Oerle
Gast
Bart van Oerle
Offline

Biomassa is een mooi speeltje voor speculanten. Aan de ene kant laat je de groene useful idiots strijden voor meer biomassa om vervolgens dan zelf te gaan speculeren op hogere voedselprijzen.
Zal mij niet verbazen als dit doorgestoken kaart is.. en heeft dus niks met zorg om t milieu te maken..

Gijs Meulenmeesters
Gast
Gijs Meulenmeesters
Offline

dat gelul over milieu ben ik zat, jaren geleden schonk de nederlandse staat miljoenen aan griekenland om de taxies aldaar in de grote steden om te bouwen op lpg de zuiverste brandstof ( hier wordt de belasting hierop maar verhoogd en verhoogd). Maar hier wordt alleen maar die dingen gedaan die ons geld moeten kosten. Ook de bevingen in Groningen zullen niet stoppen ook niet als de gas productie wordt gestopt, maar dit kost ons burgers weer handen vol geld.… Lees verder »

J van der Heijden
Gast
J van der Heijden
Offline

kort samengevat, in 2000 schreef Greenpeace dat het gebruik van biodiesel gemaakt van koolzaad, soja of zonebloemen, sindsdien hebben ze daar in 2007 afstand van genomen (iets met voortschrijdend inzicht)

En daarom is Greenpeace in 2018 verantwoordelijk voor het opstoken van Amerikaanse oerbossen in NEderlandse elektriciteitscentrales en het rooien van oerwoud voor het maken van palmolie plantages.

Yeo compleet logisch!

Sorry dat ik jullie niet op jullie woord geloofde Scheffer et al.

willy
Gast
willy
Online

Het begint allemaal heel onschuldig met het zaaien van zonnebloemen maar het eindigt als een ramp met het opstoken van oerbossen. Het begint heel onschuldig met een windmolen hier en daar maar het zal eindigen als een ramp de dag dat we beseffen dat we in een windindustriepark leven én toch afhankelijk gebleven zijn van fossiel (maar het geld zal op zijn). Het begint heel onschuldig met het zenden van zonnepannelen naar ontwikkelingslanden maar het zal eindigen als een ramp… Lees verder »

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK