Jan Roos. Schermafbeelding.

Jan Roos, die na zijn omzwervingen in de politiek, nu weer actief is op de radio, staat bekend als een talentvol interviewer die er niet voor terugdeinst om in zijn vraaggesprekken heilige huisjes omver te trappen, in een verfrissende mix van rebellie, amusement en serieuze informatie.

Kees de Lange, em. hoogleraar natuurkunde aan de VU en voormalig senator, staat bekend om zijn ongezouten – maar wetenschappelijk goed onderbouwde, glasheldere, doch onwelgevallige – kritiek op de AGW–hypothese (AGW = Ánthropogenic Global Warming’).

Kees de Lange.

Onlangs interviewde Jan Roos Kees de Lange over diens opvattingen over klimaat. Het spannende en leerrijke radio–interview tussen beiden is hier te beluisteren. De vonken spatten er vanaf!

Er zijn vele uitstekende wetenschappers die waardevolle bijdragen aan de vooruitgang van de wetenschap leveren. Maar het overbrengen van complexe kennis aan een breed publiek op een wijze dat de mensen het idee krijgen dat zij het zelf ook zouden hebben kunnen bedenken – ten onrechte natuurlijk, maar een kniesoor die daarop let – is een gave apart. Kees de Lange blijkt daarin een meester.

Persoonlijk heb ik ook erg genoten van de opmerkingen van Kees de Lange over de rol die Gerrit Hiemstra (weerman van de NOS, die nogal eens het klimaatalarmisme pleegt aan te wakkeren) speelt in het klimaatdebat. Zie zijn ‘Goochelen met Hans Labohm’ en mijn reactie daarop hier.

Ter leering ende vermaeck!