Gemiddelde wereldtemperatuur daalt nu twee jaar op rij

Vele reguliere media rapporteren prominent over dreigende opwarming van de aarde, waarmee zij de klimaathysterie aanwakkeren. Elk warmterecord wordt breed uitgemeten. Maar de temperatuurmetingen wijzen de laatste jaren op substantiële afkoeling. Daarover leest men echter gewoonlijk niets in de MSM. Door deze eenzijdige berichtgeving wordt het publiek op het verkeerde been gezet.

De Amerikaanse klimatologen John Christy en Roy Spencer publiceren maandelijks de meest recente satellietmetingen. Zie hier.

Aan de laatste ‘posting’ van Roy Spencer ontleen ik het volgende.

Latest Global Average Tropospheric Temperatures

Since 1979, NOAA satellites have been carrying instruments which measure the natural microwave thermal emissions from oxygen in the atmosphere. The intensity of the signals these microwave radiometers measure at different microwave frequencies is directly proportional to the temperature of different, deep layers of the atmosphere. Every month, John Christy and I update global temperature datasets that represent the piecing together of the temperature data from a total of fifteen instruments flying on different satellites over the years. A discussion of the latest version (6.0) of the dataset is located here.

The graph above represents the latest update; updates are usually made within the first week of every month. Contrary to some reports, the satellite measurements are not calibrated in any way with the global surface-based thermometer records of temperature. They instead use their own on-board precision redundant platinum resistance thermometers (PRTs) calibrated to a laboratory reference standard before launch.

John Christy.

Sinds 1850 bedroeg de opwarming ongeveer één graad Celsius. Daarmee vergeleken is een afkoeling van 0,6 graad Celsius over de afgelopen twee jaar tijd fors te noemen. Maar er zijn caveats. Klimatologen wijzen er – terecht – op dat uit temperatuurschomme- lingen op korte termijn (die tot de wisselvalligheden van het het weer worden gerekend) geen voorbarige conclusies mogen worden getrokken voor die op lange termijn: het klimaat het gemiddelde weer over een periode van minstens 30 jaar. Daarenboven is de keuze van het begin– en eindpunt van de metingen bepalend voor het feit of men opwarming dan wel afkoeling ziet. En die keuze is in wezen arbitrair.

Maar hoe het ook zij, de recente metingen wijzen niet op een uit de hand lopende opwarming.

Is de opwarming sinds 1850 een vloek of een zegen geweest? Wat ook het antwoord op die vraag moge zijn, die stijging van de temperatuur na de kleine ijstijd heeft in ieder geval niet kunnen verhinderen dat de betreffende periode uit het oogpunt van de toeneming van de welvaart en levensverwachting zonder precedent is geweest in de geschiedenis van de menselijke beschaving. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch valt uit de mainstream milieu–economische literatuur op te maken dat een geringe verdere stijging van de temperatuur per saldo positieve effecten voor de mensheid en de natuur zal hebben.

Kortom geen reden tot paniek! En al geen helemáál geen reden voor ons kleine kikkerlandje om de komende decennia 1000 miljard euro uit te geven aan een klimaatbeleid dat geen enkel aantoonbaar effect zal hebben op de gemiddelde wereldtemperatuur!

Door |2019-01-05T11:57:40+00:005 januari 2019|478 Reacties

478
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
55 Reacties
423 Discussies
20 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
60 Auteur reacties
Hans ErrenErikNGuidoBart VreekenHermie Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
paai
Gast
paai
Offline

Je kunt anorexiapatienten niet overtuigen door ze voor de spiegel te zetten, want ze zien dan nog steeds iemand die te dik is.

Paai

paai
Gast
paai
Offline

Ik begrijp dat de uitspraak “Gemiddelde wereldtemperatuur daalt nu twee jaar op rij” is gebaseerd op een enkele datareeks, namelijk de UAH.

Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom een daling over twee jaar significant is en vervolgens waarom zo’n keiharde uitspraak is gebaseerd op slechts een datareeks?

Paai

C. (Kees) le Pair
Gast

De atmosfeer is maar een miniem deel van de aarde. Het is belangrijk voor het weer, maar voor het klimaat speelt het een geringe rol. De warmteinhoud van enkele meters oceaan water is even groot als die van de gehele atmosfeer. En voor het klimaat speelt zo niet de hele oceaan dan toch wel de bovenste kilometer mee. De aarde is intussen zijn eigen thermometer. Zo lang de zeespiegel stijgt, zet het water uit en/of smelt er landijs. Als het… Lees verder »

Ivo VG
Gast
Ivo VG
Offline

Ik ben net de weerstatistieken van het KNMI aan het bekijken https://weerstatistieken.nl/de-bilt/1901 vanaf 1901 tot en met 2018. Wat mij opvalt is dat de maandnormaal over al die jaren hetzelfde blijft. Kan iemand mij vertellen waarom deze over meer dan een eeuw nagenoeg dezelfde waarde heeft?

C. (Kees) le Pair
Gast

Ik heb eerder al gereageerd. Maar mijn reactie lijkt niet te zijn doorgekomen. Een klik valt soms verkeerd, het spijt me. Dat de afkoeling in bovenstaand artikel niet significant is, onderschrijf ik, Dat laat ik voor rekening van de auteur. Wat bij de Romeinse tijd, de warme Middeleeuwen en de kleine ijstijd falsifieert, is de substantiële meerjarige temperatuurverandering zonder CO2 aanleiding. En het is die obsessie voor CO2 en de daarmee verbonden economische catastrofale maatregelen, die mij erg verontrust. De… Lees verder »

Henk dJ
Gast
Henk dJ
Offline

Kees, ik heb hier ook al meermaals verwezen naar de studie van Stips et al https://www.nature.com/articles/srep21691. Zij toonden aan de recente opwarming veroorzaakt wordt door de CO2, terwijl vorige opwaringen niet veroozaakt werden door CO2. Het is helemaal geen verrassing dat er dus “meerdere factoren” kunnen zijn. Maar de factor die de huidige opwarming veroorzaakt, is wel degelijk AGW. Bovendien, de huidige opwarming heeft ons nu al gebracht naar een temperatuur die hoger ligt dan ooit in de afgelopen duizenden… Lees verder »

Guido
Gast
Guido
Offline

Kudos voor Hans Labohm dat er wat zowaar enige nuance in het verhaal zit. Maar toch …. 1 graad stijging op basis van de meerjarige gemiddelde temperatuur van HadCRUT vergelijken met 0,6 graden afname in maandelijkse UAH data die enorm gevoelig is voor ENSO, dat blijft een vorm van misleiding Hans. Speciaal voor Hans en volgelingen daarom een animatie hierover, geen idee of het werkt: Roy Spencer begint zich overigens te irriteren aan het extremisme zoals op deze site gepropageerd… Lees verder »

André Bijkerk
Gast
André Bijkerk
Online

Guido, Nadat ik me heb uitgegraven uit de vele kapotgeslagen stropoppen, geloof ik niet dat je over een paar decennia trots zal zijn op de wending die je deze discussie hebt gegeven. Maar goed. uiteraard bestaan er geen studies die expliciet de CO2 hoax afvallen. Dat zou zelfmoord zijn, nooit meer grants. Het dichts bij nog komt Sijbren Drijfhout over een verklaring voor de hiatus: nature.com/articles/s41598-018-25342-7 waarin hij -evenals Cees Le Pair- de prominente rol van de oceaanwarmte benadrukt. Het… Lees verder »

MP.
Gast
MP.
Online

Volgens een nieuwe research paper is global warming geëindigd na 2016. De solar magnetic flux pieken correleren met temperatuurpieken 25 jaar later. De hoogste magnetic flux was in 1990/1991, resulterend in hoge temperaturen in 2016. De solar magnetic flux is sindsdien flink gezakt, we krijgen dus een lange tijd afkoeling.

https://www.researchgate.net/publication/325805849_Global_warming_ended_in_2016_proof_that_the_sun_not_CO2_drives_Earth's_climate

Wijnand Hijkoop
Gast
Wijnand Hijkoop
Offline

Als de lijn over een periode van de afgelopen 30 jaar iets dalend was geweest dan iets stijgend, dan zouden we nu moeten geloven in een ijstijd. Ons grootste probleem is de corruptie bij VN en EU. Niet het klimaat. De klimaatdiscussie leidt ons weg van de echte problemen. De toename van het aantal mensen, nu 7,7 miljard, en de voedselproductie met het daarvoor benodigde water en de andere voedingsstoffen. ** Er zijn nogal wat doemscenario’s langsgekomen de afgelopen decennia.… Lees verder »

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK