Cartoon: Josh.

Het 16-jarige Zweedse klimaatorakeltje, Greta Thunberg, vreest catastrofale gevolgen bij een opwarming van 2 graden Celsius. Maar klopt dat wel?

Op de website Anthony Watts (WUWT) plaatste Willis Eschenbach deze opwarming in historisch perspectief: Monday Mirthiness – Greta’s two degrees’.

Anthony Watts:

In het geval je het gemist hebt, Willis Eschenbach publiceerde eerder ‘Planet-Sized Experiments – we’ve already done the 2°C test’.

Een van de stellingen in dat artikel had betrekking op de demonstraties van klimaatspijbelaars van de afgelopen tijd, geïnspireerd door de 16-jarige Greta Thunberg.

Willis Eschenbach:

Mensen zeggen vaak dat we op weg zijn naar het onbekende met betrekking tot CO2 en de planeet. Ze zeggen dat we bijvoorbeeld niet weten wat een opwarming van 2 °C voor gevolgen zal hebben, omdat we het experiment niet kunnen doen. Dit wordt als belangrijk gezien omdat mensen om onbekende redenen de ‘2 °C-doelstelling’ hebben uitgeroepen als de enge temperatuurstijging die we koste wat kost zouden moeten vermijden.

Maar eigenlijk hebben we het experiment al gedaan, zo blijkt.

Hieronder laat ik het gemiddelde oppervlaktetemperatuurrecord van het ‘Berkeley Earth’-proect zien voor Europa. Europa is een goede locatie om te analyseren, omdat enkele van de langste ononderbroken temperatuurreeksen uit Europa komen. Daardoor hebben we veel goede data.

Ja, we hebben de gegevens om het ook te bewijzen: