Interview van Flavio Pasquino met Marcel Crok (CLNTEL), waarin deze duiding geeft aan het nieuwste rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC).

De samenvatting voor beleidsmakers (Summary for Policymakers, SPM) van het recente klimaatrapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) bevat weer een tsunami aan alarmerende berichten. De onderliggende wetenschappelijke rapporten zijn echter veel genuanceerder en minder apocalyptisch.

In de de paniekerige rapportage van de meeste media (de ‘kwaliteits’kranten: Volkskrant, NRC en Trouw, alsmede de NOS en de NPO) is hiervan niets terug te vinden. In hun berichtgeving overheerst slechts kommer en kwel.

De wetenschapsjournalist Marcel Crok, medeoprichter van CLINTEL, die zich al tientallen jaren met het klimaatthema bezig houdt en daarvoor de prestigieuze prijs, de glazen griffioen, heeft ontvangen, en zich in de loop der jaren tot een autoriteit op dat terrein heeft ontwikkeld, toont aan dat deze berichtgeving op zijn minst overdreven is en in vele gevallen nodeloos alarmistisch en geheel onjuist.

Thema’s:

  • Temperatuurreconstructie: de herrijzenis uit het graf van de misleidende en weerlegde hockeystick-grafiek.
  • Scenario’s: selectieve voorkeur van meest extreme en onwaarschijnlijke scenario’s.
  • Zeespiegelstijging: irrealistische projecties, die in strijd zijn met tot dusver waargenomen trends.
  • Weersextremen: voorkeur voor één studie waarin weersextremen worden gekoppeld aan klimaatverandering en negeren van vele andere studies, waarin zo’ n verband wordt uitgesloten.

Marcel Crok.

Citaat:

De koppeling van de recente overstromingen in Duitsland en Nederland aan klimaatverandering is volledig misplaatst.

Met medewerking van een aantal wetenschappers uit het CLINTEL-circuit is Marcel Crok thans bezig met een grondige evaluatie van het laatste IPCC-rapport.

Een omschrijving van het onderzoek en verzoek tot crowd funding is hier te vinden.

***

Bron hier.

***

Naschrift van de redactie

Nieuws van het trollenfront

Inmiddels heeft Climategate.nl de afgelopen drie uur weer vele reacties van onze vaste trol, klimaatpsychopaat en Asperger-patiënt ontvangen.

Onder de namen GGGG…, BASSS…., JanJan, Jan en Guido heeft hij 6 maal dezelfde reactie geplaatst. Deze zijn verwijderd.

***