Een bijdrage van Reynier Pronk.

Sinds de alom gewaardeerde econoom, professor Jan Tinbergen de Nobelprijs voor de econometrie ontving, heeft het gebruik van modellen zich in de wetenschap verspreid als de onuitroeibare Japanse Duizendknoop. Dat die modellen telkens weer falen, maakt kennelijk weinig uit, want alom blijven ze gebruikt worden en erger nog: geloofd!

Vlak voor de economische crisis van 2007 kwam minister Wouter Bos ons uitleggen dat de bankencrisis geen invloed zou hebben op de werkelijke economie. Dat voorspelden de economische modellen. Wij weten inmiddels al hoe dat is afgelopen. Het duurde maar enkele weken of de economie verdween geheel in het ravijn.

Daarvan had men moeten leren dat modelleren een leuk tijdverdrijf is, maar dat je uiterst voorzichtig moet zijn met de uitkomsten.

Maar waarom zou je leren van fouten, als het juist zo leuk is om ze te blijven maken? Wij worden inmiddels al ruim veertig jaar gegijzeld (wanneer vieren we dat jubileum?) met op modellen gebaseerde apocalyptische vergezichten over het klimaat … hel en verdoemenis!

Een enkele keer krijg je de gelegenheid om publicaties, bijvoorbeeld over het weer, die blaken van zelfvertrouwen, op de voet te volgen en vast te stellen of de prognoses al dan niet uitgekomen zijn. Daarom heb ik een publicatie in de Volkskrant van 30 juni  met prognoses over  weer van juli bewaard en ben ik vervolgens van dag tot dag gaan noteren wat de actuele situatie was. Dit was het artikel:

Juli wordt dit jaar stuk droger en ook warmer dan normaal

Amsterdam, De julimaand in Nederland wordt bovengemiddeld warm en droog. Dat voorspelt Weeronline.

“Vakantiegangers in eigen land kunnen vooruitzien naar droger, zonniger en warmer weer dan normaal in juli. Hogedrukgebieden domineren naar verwachting het weer in onze omgeving en dat levert droog en zonnig weer op.“ Hoewel het niet ondenkbaar is dat er tropische hitte ontstaat, lijkt de kans op ‘aangename zomerse temperaturen tussen 25 en 30 graden’ groter. Vooral de wind zal het precieze weerbeeld bepalen.

Die zal vaak uit het noordoosten tot oosten waaien en dat betekent aangenaam zomerweer. Veel dagen verlopen zonnig en droog.

Reynier Pronk.

Aan zee is het dan ook aangenaam, maar als de noordoosten- tot oostenwind zwak is kan op sommige dagen een frisse zeewind opsteken. Daardoor kan het dan afkoelen tot rond 20 graden. “Natuurlijk waait de wind niet alle dagen uit het noordoosten of oosten. De computerberekeningen laten zien dat de wind ook regelmatig uit het noorden kan waaien. Dat betekent dat de temperatuur in de kustgebieden rond of iets onder 20 graden blijft steken. In het binnenland warmt het op naar een zomerse 25 graden.”

Nou niet meteen in lachen uitbarsten. De maand juli kenmerkt zich door temperaturen onder normaal namelijk tussen de 18 en 22 graden, niet droog, maar met vele onweers- en andere buien, wolkbreuken en overstromingen. Van tropische hitte is geen dag sprake geweest. De maand eindigt bij ons met temperaturen van 18 en 19 graden en we hoeven niet te sproeien.

Wat kan de conclusie anders zijn dan als dit binnen 1 maand al niet klopt, wat moeten we dan denken van prognoses via 2030 en 2050 tot aan 2100?

***