Louise Vet.

Een bijdrage van Reynier Pronk.

In één van de eerste Donald Duck verhalen in het gelijknamige weekblad, wil oom Donald waterskiën. Hij heeft wel een bootje, maar er zit geen buitenboordmotor aan. De neefjes Kwik, Kwek en Kwak weten daar wel wat op: ze pakken alle drie een slagroomklopper en enkele plaatjes later zien wij oom Donald met een stevig vaartje achter de door drie roomkloppers aangedreven boot waterskiën.

Deze week hoorde ik emeritus hoogleraar Louise Vet op radio 1 uitleggen dat we nu toch met gezwinde spoed van het gas en andere fossiele brandstoffen af moeten. Iedereen moet zo snel mogelijk overstappen op elektrisch.

Een inbellende bakker legde haar voor dat bakkerijen vrijwel allemaal broodbakovens op gas gebruiken en dat het wel erg duur wordt om die halverwege de afschrijvingstermijn te vervangen. Hij haalde ook nog even aan dat het technisch voorlopig niet mogelijk was, want eerst moet er een dikke stroomkabel worden gelegd.

Mevrouw Vet zei het wel allemaal ingewikkeld te vinden maar (let op: mantra alert!) wij moeten de klimaatdoelen van 2030 halen en dus zal iedereen voor die tijd moeten omschakelen.

En waar komt al die stroom dan vandaan mevrouw Vet? Van windmolens? zonnepanelen? biomassa? en /of waterstofgas?

Fossiel moet er uit van u en de uwen en kernenergie vindt u geen optie.

Dan is de niet gestelde vraag door de journalist van dienst aan mevrouw Vet: “Kwantificeert u svp even wat er allemaal voor nodig is om dat doel te bereiken”, maar het komt kennelijk geen moment in het hoofd van de verslaggever op om haar dat te vragen.

Het is echter niet moeilijk om je voor te stellen welke enorme hoeveelheden beton, staal, kunststof, koper, cadmium en andere schaarse /zware metalen nodig zijn om haar idealen te verwezenlijken. En dan is er ook nog het enorme ruimtebeslag waarvoor natuur en landschap nog verder zullen moeten wijken.

Vroeger was mevrouw Vet, evenals haar URGENDA-vrienden Minnesma en Rotmans, voorstander van het verstoken van biomassa. Daarbij dacht zij in haar grenzeloze naïviteit dat dat wel even te fixen zou zijn met restmateriaal en snoeihout. Toen het haar duidelijk werd dat er hele bossen in de hongerige muilen van de verbrandingsovens verdwijnen werden zij en haar kompanen plotsklaps anti – biomassa.

Geachte Mevrouw Vet; het halen van de CO2-uitstootreductie is niet het doel. Het doel is: reductie van wereldwijde opwarming van de atmosfeer. Wat hebben we straks bereikt? Zeker niet dat doel, daarvoor is Nederland en zelfs de EU te klein. Maar wat er wel bereikt wordt is de vernietiging van alles wat de moeite waard was tegen torenhoge kosten.

Welkom in Duckstad. Een stad waarin alles mogelijk is: een boot aandrijven met een slagroomklopper en de stroom die zomaar uit het stopcontact komt!

***