Rob Jetten.

Een bijdrage van Jeroen Hetzler.

We kennen hem allen, de heer Jetten, de meest ongeschikte minister in het discours rond het niet bestaande klimaatprobleem en die vreselijke opwarming die steeds verder uit zicht raakt door de vanwege verzadiging stokkende mondiale temperatuurstijging in weerwil van de stijgende CO2-emissie.

Als Jetten visie had, dan had hij werk gemaakt van kernenergie. Alleen, dat draagt niet bij aan zijn reputatie als klimaatdrammer, laat staan als D66’er. Jetten blijft liever het schoothondje van het partijstandpunt Do or die, dan een minister met visie. Zijn bijdrage bestaat slechts uit de stijgende lasten en energietekorten bij de volgende generatie te leggen wanneer over de komende 2 decennia de kosten van (zeldzame) aardmetalen voor zijn molens en zonnepanelen sterk zullen stijgen. Om nog maar te zwijgen van het ons niet al te vriendelijk gezinde buitenland en de niet recycleerbare afvalberg van afgeschreven windmolens en zonnepanelen.

Ook hier geeft Jetten blijk van gênante incompetentie en visieloosheid. Die hele energietransitie trouwens getuigt van visieloos broddelwerk dat slechts op ideologie berust, niet op gedegen rekenwerk. De sommetjes zijn duidelijk:

Het echte verhaal is de hoeveelheid opgewekte elektriciteit in een heel jaar, in miljarden kilowattuur. Voor die 800 toekomstige zeewindmolens is dat ongeveer 45 miljard kilowattuur, ruim een derde van ons huidige jaarlijkse stroomverbruik van 120 miljard kilowattuur. Per uur en per dag kan die zeewindstroom echter variëren van 0 tot 100% van ons momentane verbruik. We kunnen in 2030 niet onze gas- en kerncentrales dagelijks volledig op- en afschakelen. Dus zal een groot deel van de zeer variabele windstroom moeten worden opgeslagen, zeker de helft.

En ja, die opslag is er niet want die is volstrekt onbetaalbaar en vergt te veel moeilijk winbare grondstoffen.

We zetten het plan van minister Jetten nog even op een rijtje: We moeten acht jaar lang twee zeewindmolens per week bouwen. Dat gaat 1,7 miljard euro belastinggeld kosten. Zeker de helft van al die windstroom kan niet zomaar het net op, en moet worden opgeslagen voor als het niet waait. We hebben geen technologie en infrastructuur voor grootschalige elektriciteitsopslag en -terugwinning. De realisatie daarvan is geheel onduidelijk, en de kosten mogelijk hoger dan die van 800 zeewindmolens. En als het er allemaal staat hebben we nog maar in 12% van ons stroomverbruik in 2030 voorzien. Bron.

Stroom is slechts 15% van het totale energiegebruik in Nederland. Dus 1,8% van de totale primaire energie. Bovenop de 2,7% nu, zet dit geen zoden aan de dijk. En die stroom is waardeloos, omdat niemand weet wanneer vraag en aanbod overeenstemmen.

Als Jetten echt competent zou zijn, zou hij onmiddellijk vaart achter de bouw van kerncentrales gezet hebben, desnoods gemeenten de vrije hand hebben geven bij plaatsing van modulaire kerncentrales. Dit zie ik niet gebeuren, waaruit maar weer blijkt hoe D66, met name Jetten, zich buiten spel heeft gezet.

En ja, hier ben ik het hartgrondig mee eens:

Het Groene Sprookje moet nu echt eens afgelopen zijn Klimaat- en energieplannen stuiten op harde realiteit: Terwijl de EU vergaderde over het uitbannen van plastic rietjes bouwde Poetin een legermacht op. En toen brak er een oorlog uit. De torenhoge energieprijzen, al daarvoor veroorzaakt door de energietransitie, dreigen nu helemaal door het dak te gaan. Fossiele energie werd immers afgebouwd maar we hebben nog steeds Russisch gas nodig. Ook al dringt het maar moeizaam tot het groene klimaatbastion door: het groene sprookje loopt ten einde. Bron.

Jeroen Hetzler.

Drammen werkt dus averechts.

Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.

(Overigens ben ik van mening dat de klimaatwet moet worden vernietigd).

***