Van een onzer correspondenten.

De Europese Investeringsbank (EIB) financiert veel Europese klimaatprojecten en is een grote speler in de miljardenverslindende Green Deal van Frans Timmermans. De bank, met een top van ex-politici, lijkt geheel mentaal gedrogeerd door de klimaatveranderingsdoctrine en schuwt daarbij grote woorden niet. De bank beschrijft klimaatverandering in termen van oorlog, met begrippen als ‘emergency’, ‘forefront’, ‘combat’, ‘fight’. Men doet aan ‘trillions of investment’.

Regelmatig doet de bank aan zelfpositionering, onder andere door te laten onderzoeken hoe de wereld denkt over klimaatverandering. Dus werd er een hele grote enquête gehouden in alle Europese landen, het VK en zelfs China.

Over de betrouwbaarheid van de vragenlijst moet je echt kritisch zijn. Bij voortduring zijn de vragen geladen met het begrip ‘to fight climate change’. De ondervraagde wordt met deze manipulatieve vraagstelling zo in een moreel mindere positie geplaatst: als je niet ‘meevecht’ doe je iets niet goed. Bovendien is klimaatverandering, op deze manier geframed, per definitie heel erg.

Het grappige is dat veel resultaten zaken aantonen, waar de bank niets mee kan qua ‘climate fight’. Nederlanders zijn bijvoorbeeld helemaal niet zo bang om te moeten verhuizen als de zeespiegel mogelijk zou rijzen. Kloeke Hollanders zijn het minst bang: 75% ziet geen problemen.

Ook Europeanen zijn niet angstig te krijgen en bijvoorbeeld in Finland verwacht maar 16% een mogelijke situatie om een andere plek te moeten zoeken. Maar 1 op de 5 ondervraagden denkt door klimaatverandering de baan te verliezen, een ruime minderheid van de jongeren verwacht dit. Niettemin, aldus het onderzoek, zegt 72% van de Nederlanders dat klimaatverandering in 2050, een serieus probleem zal zijn.

De bank gaat er vanuit dat gewone mensen, net zoals bankiers zelf, echt dertig jaar vooruit kunnen kijken.

Bronnen: hier en hier.

***