Wopke Hoekstra. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Later deze maand komen de Europese ministers voor Energie bijeen voor een cruciaal overleg over de gezamenlijke energiemarkt. Duitsland zet naar verwachting zijn hakken in het zand over de steeds grotere rol van de Franse kernenergie in Europa.

De Fransen daarentegen zien kernenergie als een ‘groene’ energie. Maar de overwegend groenrode Duitse regering weigert kernenergie als groen te zien, ondanks dat de CO2 uitstoot bijna nihil is. Anderzijds zijn de linkse Duitsers bang dat Frankrijk met zijn grote aandeel atoomstroom de eigen industrie zal bevoordelen. Zelf willen de Duitsers het niet, maar als een ander het heeft is het een bedreiging.

Hoekstra’s voorganger Timmermans vindt kernenergie onhaalbaar en onbetaalbaar.

Het anti kernenergie-gen heeft zich zo diep in de linkse Europese politiek genesteld en dragers ervan, van de Duitse Bondskanselier tot voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans zien kernenergie niet zitten. Wat de Duitse kanselier betreft is kernenergie in Duitsland als ‘trekken aan een dood paard’. Hoekstra’s voorganger Timmermans vindt kernenergie onhaalbaar en onbetaalbaar.

Vraag is hoe Wopke Hoekstra zich in dit conflict gaat profileren. Persoonlijk heeft hij als politieke partner in Rutte IV het besluit genomen om twee kerncentrales er bij te plaatsen. Ook zijn CDA is pro-kernenergie. De kans dat hij dus de kant kiest voor het standpunt van de Fransen ligt voor de hand. Maar ook in Duitsland zelf kan zijn pro-kernenergie standpunt steun ontvangen.

Binnen de regeringscoalitie van Scholz zijn de partijen het zelf ook niet eens over kernenergie. Zo hamerde coalitiepartner FDP er recent op dat Duitsland kernenergie als optie moet openhouden. Oppositiepartij CDU vindt dat Duitsland met het besluit om volledig van kernenergie af te stappen een kans op een betrouwbare en betaalbare manier van energievoorziening laat liggen.

Tot ergernis van Berlijn dringt Parijs erop aan nucleaire energie een hoofdrol te geven in de Europese plannen. ‘Franse nucleaire energie is voor de Fransen niet onderhandelbaar’, vindt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire.

Hoekstra kan zich profileren door te laten zien dat hij een andere commissaris is dan Timmermans. Iemand die juist met ‘groene’ kernenergie Europa echt wil verduurzamen.

***