Rob Jetten.

Een bijdrage van Jeroen Hetzler.

Een weldenkend mens begint zich af te vragen waar de minister van Energie en Klimaat mee bezig is. Het zijn ten slotte toch tamelijk spannende tijden, al helemaal op het gebied van energie.

Zo zie je hoe riskant het is om aan de energielevering te morrelen zonder verstand van zaken en zonder enige visie.

Uit de evolutie weten we dat bepaalde aftakkingen uiteindelijk doodliepen. Zo zou je de inzet op windmolens en zonnepanelen ter vervanging van al ons energiegebruik als zo’n doodlopende aftakking kunnen betitelen.

Er is nu eenmaal geen catastrofale opwarming in aantocht en de klimaatdoelen kunnen naar de prullenbak verwezen worden omdat die berusten op aantoonbaar onjuiste modellen. De sommetjes wijzen verder uit dat die windmolens en zonnepanelen totaal ongeschikt zijn voor waar Jetten op hoopt.

Wat is er met Jetten aan de hand dat hij zo star blijft doorgaan met die zogeheten duurzame speeltjes? Het blijft gissen, maar het zal wel een mix zijn van ideologische verblinding, angst voor gezichtsverlies en ongecijferdheid. Over dit laatste zei ene McCarthy:

“Hij die weigert het rekenwerk te doen, is gedoemd onzin te vertellen”.

Dit lijkt mij wel van toepassing en het verklaart ook waarom de ter zake kundige ingenieurs werden geweerd bij de totstandkoming van het Nationaal Energieakkoord en het Klimaatbeleid. Overigens hadden andere ter zake kundigen kunnen vertellen welke kolossale logistieke problemen konden optreden die de technische haalbaarheid ernstig bedreigen, zo niet beletten. We zien nu al de problemen met het stroomnet. Met al die elektrificatieplannen voor vervoer en warmtepompen idem. Ik zwijg nog maar over waterstof, het gelegenheidsargument van de eeuw. En wat te denken van de petrochemische industrie? Zie:

 

 

Jeroen Hetzler.

Wat dus als de wiedeweerga moet gebeuren, is gasvoorraden aanvullen, kolencentrales op volle kracht laten draaien, de voorrang voor stroom uit wind en zon opheffen, stoppen met dat plan van het gas af, en starten met de bouw van 2 grote kerncentrales alsmede het plaatsen van SMR’rs. Dan worden gascentrales immers ontlast. Wat Nederland nu meer dan ooit nodig heeft, is een hernieuwde aanpassing aan de definitief veranderde energiesituatie. Ik zie Jetten niet in staat om dit in goede banen te leiden. Die gelooft alleen maar in zijn sprookjeswereld.

Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.

(Overigens ben ik van mening dat de klimaatwet moet worden vernietigd.)