Auteur: Samuel Furfari.
Na steenkool wil de EU olie boycotten. De EU importeert niet veel Russische steenkool. Steenkool kan van overal ter wereld komen tegen een concurrerende prijs (hoewel deze stijgt). Russische olie boycotten is veel moeilijker, daarom worden de sancties enkele maanden uitgesteld.
Het is waar dat aardolie en aardolieproducten (met name diesel) Rusland altijd veel meer inkomsten hebben opgeleverd dan aardgas, omdat het een hoogwaardiger, gewilder product is. Maar hoe te doen zonder Russische olie, waarvan de raffinaderijen in de landen van Midden- en Oost-Europa in de jaren vijftig en zeventig werden gebouwd om dit specifieke type olie te verwerken?
Daarom weigert Hongarije dit embargo. Als een geheel door land omgeven land zal het meer moeite hebben dan andere om ruwe olie te importeren, terwijl de Druzhba-pijpleiding het thuis brengt met goedkoop zwart goud.
Hoewel artikel 122 van het Verdrag van Lissabon handelt over solidariteit tussen lidstaten “met name op het gebied van energie” (sic), als het gaat om de continuïteit van de energievoorziening, verflauwt de geest van solidariteit. Natuurlijk kunnen raffinaderijen worden aangepast aan andere soorten olie, maar dit vereist tijd en investeringen. Bedrijven vragen zich terecht af of deze investeringen voor de verwerking van andere ruwe olie rendabel zullen zijn.
Makkelijk is het niet, want op een dag – uiterlijk als Vladimir Poetin niet meer aan de macht is – zal er weer goedkope Russische olie in de EU worden geïmporteerd. Is dat niet wat er werd gedaan met olie uit het Midden-Oosten of Libië na de respectievelijke crises? Is dat niet wat Joe Biden momenteel van plan is met Iran en Venezuela en wie laat de Wall Street Joumal schrijven dat Biden danst met een Latijns-Amerikaanse dictator?
Olie is zo essentieel (92% van de energie van ons transportsysteem) dat zijn enorme markt altijd wint, en Rusland heeft duidelijk een onneembaar wapen: al tientallen jaren zijn lage productiekosten en zijn pijpleidingen. De EU probeert Rusland de schuld te geven van de hoge prijzen die burgers helaas moeten betalen voor hun brandstof, kookgas en elektriciteit. Maar deze absurde bewering houdt bij nader inzien geen stand.
Zijn we echt de piek in de olie- en aardgasprijzen in het laatste kwartaal van 2021 vergeten, toen er geen oorlog was in Oekraïne? Tussen april en december 2021 steeg de prijs van ruwe olie van ongeveer $ 40 per vat ($/bbl) tot ongeveer $ 80/bbl en in dezelfde periode vertienvoudigde de prijs van aardgas. De prijs van kolen verdubbelde in dezelfde periode en verdrievoudigde in oktober 2021 zelfs omdat het massaal werd gebruikt om te duur geworden gas te vervangen.
Aangezien de prijs van elektriciteit wordt bepaald door de marginale prijs van de laatst geproduceerde kWh om aan de vraag te voldoen (die meestal met gas wordt geproduceerd), heeft deze ook de trend gevolgd (zie mijn artikel Energy crisis or crisis of politics? in Diplomatie 113 Jan-Feb.). De prijzen waren fors gestegen door het sterke herstel in China en Azië in het algemeen. Toen het herstel in de EU begon, kon de markt niet aan de vraag voldoen en was het normaal dat de prijzen stegen.
De Europese Raad van 21 en 22 oktober 2021 en de Energieraad van 26 oktober 2021, erop wijzend dat de EU niets kon doen om deze door de markt gedicteerde mondiale situatie te keren, besloten niets concreets, waardoor de lidstaten sociale maatregelen moesten nemen om te proberen de gevolgen van stijgende energieprijzen voor huishoudens te verlichten.
Naast de grote vraag is er nog een meer schadelijke reden: het gebrek aan investeringen in een industrie die altijd in een continue stroom heeft gewerkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een megafabriek van Tesla of een kerncentrale, vereist de productie van koolwaterstoffen continue investeringen in prospectie en exploratie. De EU heeft echter in haar Fit55 strategie bepaald dat fossiele brandstoffen (die in driekwart van onze energievraag voorzien) moeten worden uitgefaseerd en vervangen door hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk wind- en zonne-energie, terwijl ondanks alle inspanningen van de afgelopen halve eeuw slechts 2,9% van de primaire energiebalans daarmee kan worden gedekt. Europa bereidt zich zelfs voor om tegen 2035 met fossiele energie aangedreven voertuigen te verbieden. Dit is natuurlijk een industriële fout, omdat de rest van de wereld, en niet alleen Afrika, aardolieproducten zal blijven gebruiken. De bevolking aldaar zal niet genoeg elektriciteit hebben om over te schakelen op elektrische mobiliteit, om nog maar te zwijgen van de nieuwe geopolitieke beperkingen op materialen. De Chinezen zullen hen fossiel-aangedreven auto’s kunnen verkopen in plaats van onze fabrikanten.
Je zou gedacht hebben dat de oorlog in Oekraïne de ogen van de EU zou openen voor zijn halsstarrige stormloop, maar de REPowerEU -mededeling van de Europese Commissie van 18 mei versnelt de race naar de afgrond, en gaat zelfs zo ver dat de belangrijkste EU-bron van elektriciteit – kernenergie ― wordt genegeerd om alleen hernieuwbare energiebronnen te promoten.
De “RE” staat uiteraard voor Renewable Energy. Een correspondent wees mij erop dat REPowerEU zal leiden tot RIP…EU. Deze aversie van fossiele brandstoffen in de EU veroorzaakt onrust in de olieindustrie, aangezien politici vastbesloten lijken om fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen. Ze vergeten niet dat Jo Biden tijdens zijn verkiezingscampagne aankondigde dat de Verenigde Staten het zonder olie zouden moeten stellen. Dit had een onmiddellijk effect op Amerikaanse olieproducenten die hun investeringen stopzetten of ernstig beperkten in het licht van de strengere regelgeving van Washington.
Het is begrijpelijk dat het risico om bij stranded assets terecht te komen serieus wordt genomen. Ze hebben niet langer de garantie dat de miljarden die ze moeten investeren om de productiestroom die de wereld nodig heeft in stand te houden, kunnen worden terugbetaald. Dit heeft een sterke impact op de markten, die dit zien als het opgeven van fossiele brandstoffen. L’ Kamel Ben-Naceur schat dat in minder dan vijf jaar de investeringen in upstream koolwaterstoffen met 50% zijn gedaald “, wat bijna ongehoord is. Je moet terug naar het midden van de jaren tachtig om dit soort trends te zien“. Joe Biden en Ursula von der Leyen/Frans Timmermans dragen een zware verantwoordelijkheid voor de stijgende energieprijzen.
Daarbij komt nog het beleid van westerse banken die ‘groen’ willen zijn en daarom hun leningen willen beperken voor projecten voor fossiele brandstoffen, die essentieel zijn om de mondiale economie draaiende te houden, aangezien fossiele brandstoffen 85% van de wereldwijde vraag vertegenwoordigen.
Bovendien komen de raden van bestuur van energiebedrijven nu onder druk te staan van “groene” investeerders, zoals het geval was op de laatste algemene vergadering van de gigant ExxonMobil en in Frankrijk met de naamsverandering van TotalEnergies om het imago van de onfortuinlijke tanker uit te wissen.
Dit ontmoedigt jonge mensen om in de fossiele brandstofindustrie te gaan werken. In de Verenigde Staten doet zich een nieuw fenomeen voor: een tekort aan ingenieurs en technici in zeer technische en innovatieve beroepen. Nu de EU niet langer het centrum van de wereld is, zal de vraag naar fossiele brandstoffen blijven bestaan. Dus het is onwaarschijnlijk dat de energieprijzen lang op hun hoge niveau zullen blijven, vooral als de oorlog in Oekraïne vroeg of laat tot een einde komt.
De wereld heeft voldoende reserves aan fossiele brandstoffen en niet-Europese bedrijven zullen genoeg energie produceren om de hele wereld daarvan te voorzien. De wereld zal niet stoppen met draaien vanwege de sancties tegen Rusland. De markt is cyclisch van aard en wordt overspoeld met energie en EU-bedrijven zullen het nakijken hebben.
Zal de oorlog in Oekraïne het bewustzijn vergroten dat de wereld afhankelijk zal blijven van fossiele brandstoffen, zoals het Internationaal Energieagentschap al jaren zegt, om vervolgens terug te komen op zijn analyse omdat deze niet langer politiek correct was? OPEC verklaarde afgelopen maart dat “het IEA zijn technische analyse heeft gecompromitteerd om bij zijn retoriek aan te passen.”
Respectabel en gerespecteerd tot voor kort, zal ze ook het slachtoffer zijn van de hernieuwbare droom. Wie durft deze race to the bottom aan de kaak te stellen? De recente BaFin beslissing, de Duitse financiële toezichthouder, is het een epifenomeen of een nieuwe trend? Het heeft zojuist de goedkeuring van de Duitse taxonomie, die moest bepalen welke beleggingsfondsen duurzaam zijn, vertraagd.
Hoe dan ook, de EU betaalt een hoge prijs voor haar eenzijdige energie’ontwapening’.
***
Over de auteur
Samuel Furfari is Hoogleraar Energie & Geopolitiek en Voorzitter van de European Society of Engineers and Industrialists.
Samuel Furfari’s boeken zijn hier te vinden op Amazon.
Bron hier.
Het Franse origineel van dit artikel verscheen in Atlantico.
***
Geen gezeik, olie maakt iedereen rijk!
Het maakt niet uit waar de olie vandaan komt, als er maar veel van komt. Dat is gunstig voor de toeleverancier en voor de afnemer, voor een gezond prijsniveau en uiteindelijk als het opgestookt wordt gunstig voor de planeet. Dat gezonde prijsniveau maakt dat welvaart voor een ieder stijgen kan. Meer welvaart betekent minder oorlogszucht.
Conflicten tussen landen los je op aan de diplomatieke tafel. Niet door op elkaar te gaan schieten en niet door burgers af te snijden van energievoorziening. Dat leidt uiteindelijk tot méér conflict.
Laten we beginnen met een flink aantal parlementariërs in Brussel en nationale politici er uit te flikkeren. Dat zal de koers verleggen.
Op GeenStijl wordt een artikel uit de HP/De Tijd van commentaar voorzien. Het artikel zelf staat achter een betaalmuur, maar als het er echt zo heeft gestaan is het wel zum kotzen.
Kan iemand het controleren?
Anthony,
Deze link is wel toegankelijk, als je dit bedoelt. Iedereen moet dit eigenlijk lezen.
https://upload.gscdn.nl/uploads/24847fe95a_Een_dictatuur_voor_een_jaar_zou_niet_gek_zijn_-_HP_De_Tijd_-_Blendle.pdf
Eens, zum kotzen. Deze twee mensen zijn levensgevaarlijk. Ze hoeven niet opgesloten te worden, maar wel een enkelband.
Michiel, dank. Het is dus echt waar.
Tja, een internist; die weet natuurlijk alles van het klimaat.
Enkelband zeg je?
Ik weet iets beters. Je kunt voor honden een halsband kopen waarmee je de hond een stroomstoot kan geven als die te hard of te veel blaft.
Zou verplicht moeten worden voor alle klimaatgelovigen. Zodra ze iets stoms zeggen meteen een stevige stroomstoot. Zal best wel veel batterijen kosten maar dat heb ik er voor over.
Heb artikel gelezen, Rotmans is echte economisch-ideologisch gedreven klimaatalarmist, Levi (echte Bèta) heeft zich minder ingelezen in de bestaande gestapelde kritiek op Rotmans’ valse klimaathysterie.
Een medicus Bèta????
Luister en huiver.
Een anti democraat in al zijn vezels.
Dwang, dwang, en nog eens dwang.
https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/sven-op-1/a1e457db-68d7-4caa-a246-dc1073db21b5/2022-12-26-sven-op-1-hoogleraar-transitiekunde-jan-rotmans
een tekort aan ingenieurs en technici in zeer technische en innovatieve beroepen
Dit is een keuze. Een maak industrie is hier nauwelijks meer. Dat moet naar Azië. Kennis en handjes kun je importeren. Alleen natuurlijk wel voor de laagste prijs. Wat vooral nodig is om deze personen te managen. Waar vroeger knappe koppen zaken uitdachten en vakkundige krachten het uitvoerden hebben we dit vervangen door een laag van proces managers en consultants geïnitieerd door lobbyisten en verkocht door voorlichters. Welkom in de moderne wereld.
De ingenieurs van nu blijven nodig voor de nieuwe innovatie. Ontwerpen van elektra microgrids om vraag en aanbod te matchen. Bedrijfsprocessen herstructuren om dit klimaatneutraal te maken en alles wat daar om heen zit. Daar gaan nu de investeringen in zitten.
Waar grote bedrijven vroeger grote laboratoria hadden om de producten van de toekomst te bedenken die vol zaten met ingenieurs is dat nu bijna allemaal verdwenen. Dat is uitbesteed aan andere kleinere bedrijven die hiervoor kenniswerkers importeren.
Wat we ervoor in de plaats hebben gekregen zijn de grote kantoren met juristen voor de ruzies met klanten groepen en de top zaken als overnames en de verdiensten belastingvrij weg zetten.
Uiteindelijk gaan we naar een volledige diensten economie met dozen-, maaltijd- en mensenschuivers (bestuurders, managers en politici).
Die warmtepomp bestel je maar op Alibaba en de monteur in Polen die daarvoor een Oekraïense uitvoerder inschakelt.
In het benepen straatje waar ik woon, wonen allemaal juridische figuren, zorgmedewerkers, financieel iets, verkopers, ambtenaren en welgeteld één stel die beiden ingenieur zijn. Zo’n 20 woningen waarvan er slecht 1 direct bij de productie van goederen is betrokken.
Mooi artikel.
De prijzen van brandstoffen worden gewoon hoog gehouden door de mega belastingen wat er op zitten.
Vanmorgen zag ik in Duitsland dat de E-10 vergelijkbaar heden met de Nederlandse E-95, 1,77 euro koste.
Treinreizen kost 9 euro door heel Duitsland, het kan dus wel allemaal.
En dan nog een keer Nederland heeft zelf genoeg gas, maar de prijs er van zal torenhoog worden volgend jaar, oftewel we worden gemolken als een koe.
Het geklooi met stikstof, stilvallen van de bouw, kolencentrales uitfaseren, ze zijn de weg kwijt in dit land.
Wel tonnen beton draaien voor molens, dat kan wel.
Die hele groene transitie gaat ons burgers heel veel geld kosten, en dat al voor dat er ook maar iemand er wat aan heeft.
Overschot groene stroom kost Tennet honderden miljoenen, burgers betalen.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5312211/tennet-stroomnet-hoogspanning-congestie-kosten-honderden-miljoenen
… en het reduceren tot 35% en vervolgens door wettelijke dwang stilzetten van de moderne kolencentrales is een vorm van onteigening en pure kapitaalvernietiging waar miljarden belastinggeld aan verlwist gaan worden.
Morgen een rondetafelgesprek hierover in de TK.
https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2022A03944
Dit schreef ik vanochtend aan de Volkskrant:
Bard de Weijer c.s. noemen kolencentrales ‘verwoestend voor het klimaat’ (VK 31/5) en schrijven dat deze daarom niet opnieuw moeten worden opgestart. Ook sommige politieke partijen vinden dat.
Dat is om meerdere redenen merkwaardig.
Sinds 1750, het begin van de industrialisatie draaide alles op kolen.Niet alleen fabrieken, maar ook scheepvaart, spoor, huishoudens en scholen, etc. Waar je ook keek stonden er dag en nacht schoorstenen te roken.
Als kolen desastreus voor het klimaat zouden zijn, dan zou je verwachten dat na 200 jaar ongefilterde CO2 uitstoot, volgens de klimaathypothese, de temperatuur door het dak zou zijn gegaan, maar het tegendeel was waar: de winter van 1962/63 was de koudste van de vorige eeuw en het bleef koud tot diep in de jaren 70, toen we al lang grotendeels op gas waren overgestapt.
De moderne kolencentrales zijn niet alleen perfect ingeregeld en onder controle, maar vangen via filters de uitstoot grotendeels af.
In veel landen worden nog immer veel kolen gebruikt. Sterker nog; China en India bouwen nog vele honderden kolencentrales bij. Bij mijn weten liggen die landen niet op een andere planeet, en stoten ze in de zelfde atmosfeer uit als wij.
Als de keus is verder wegzakken in een diepe depressie of die relatief weinig kolencentrales open houden, dan hoeft daarover niet lang te worden nagedacht.
Dat de Weijer c.s. met zijn opmerking zijn mening laat doorschemeren en niet alle feiten mee laat spreken, is zorgelijk.
https://twitter.com/BM_Visser
Martien Visser gaf op 7 mei al aan dat we 400.000 m3 per verstookten aan gas i.p.v. de kolencentrales te gebruiken.
Sinds 7 mei is dat dus 192.000.000 m3 die in de opslag had gekund.
Tevens betalen we de kolencentrales extra “vergoeding” om onder die 35% jaar capaciteit te blijven.
Kortom Jetten c.s. is bezig de energie prijs op te drijven en overheids geld daarvoor te gebruiken.
Inflatie wordt opgedreven en vervolgens weet niemand dat Jetten daar een rol in speelt?
De mensen die afhankelijk zijn van b.v. het ABP zullen op 1 jan 2023 merken dat hun pensioen misschien 2 % zal stijgen met een inflatie van 7 %.
Kortom -5% koopkracht. ( -27% sinds 2008)
Mocht men zich afvragen hoe die – 5% dit jaar nu komt, kijk niet verder dan onze van trots glimmende klimaat minister.
400.000 m3 per uur.
En, Reynier, heb je al de afwijzing ontvangen met het vriendelijke verzoek vooral te blijven schrijven?
Dit schreef de Weijer zojuist terug.
Geachte heer Pronk
Dnak voor uw brief. Ik heb voor zo ver ik weet nergens opgeschreven dat kolencentrales niet opnieuw opgestart moeten worden. Verder klopt uw betoog niet, daarvoor verwijs ik u graag naar alle artikelen over de IPCC-rapporten van de afgelopen tijd. Ondanks enkele koude winters is de temperatuurtrend zonder enige twijfel omhoog en zijn de warmste winters allemaal van de laatste jaren. Maar lees vooral wat we hierover de afgelopen jaren hebben geschreven
vriendelijke groet
Bard van de Weijer
Ik heb daarop geantwoord:
Geachte heer de Weijer, u laat mijn belangrijkste argumenten onbeantwoord. Er zijn nog duizenden kolencentrales actief en er komen er meer bij. Die paar van ons kunnen toch nooit het verschil maken?
Als aanvulling:
1) Bard van der Weijer heeft een goed interview op 31 mei met Energie-Expert Cyril Widdershoven.
Conclusie van Widdershoven over de politiek (Jetten) en kop van artikel:
“Het is een gevaarlijk politiek spel om te doen alsof er geen gevolgen zijn.”
ht tps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-is-een-gevaarlijk-politiek-spel-om-te-doen-alsof-we-de-leveringsstop-van-gazprom-niet-gaan-voelen~badc1057/
2) Martien Visser geeft een extra over het onnodig verstoken van gas i.p.v. kolen en benadrukt de ernst van de keuzes.
10.000 m3 per minuut.
ht tps://twitter.com/BM_Visser/status/1531705956136013825?cxt=HHwWgsCy_fSc28EqAAAA
Weet je wat nu zo grappig is? Men wil van fossiele brandstoffen af voor de zogenaamde gevaarlijke klimaatopwarming. En van de ene kant kan m’n niet zonder olie, belachelijk nietwaar?
Mag het alsjeblieft wat warmer? Ik en vele anderen genieten meer als het warmer is.
Politici verblijven het grootste deel van hun tijd in een airconditioned omgeving, ze hoeven hun tijd niet in de door hen vervloekte warmte door te brengen; zij hebben geen recht van spreken dus vind ik.
De prijs van steenkool is het meest gestegen van alle brandstoffen , half 2020 nog 50$/t , vandaag 412 $/t dus meer dan X8
Ook hier het effect van niet enkel gebrek aan investering maar eveneens sluiten zoals men deed voor kwaliteitskolen in Australië . Wie dacht er dat we goed bestuurd werden?
Wat mij betreft is na het lezen van dit artikel de verwarring wel compleet. Met alle respect voor de heer furfari
De 2,9 % die hij noemt is gewoon fossiele output, maar dan indirect. Zonder hernieuwbare energie – de energietransitie- zou de lijn van de grafiek van de wereldwijde energieconsumptie minder snel zijn gestegen of wellicht zelfs afgevlakt en daarmee de uitstoot van CO2 zijn gedaald in plaats van gestegen . Zie ‘de grafieken ‘.
Vwb de olie en gasboycot wordt de onderdanen van de EU een rad voor ogen gedraaid door haar leiders en de media. Leiders die willen laten zien dat ze niet zwichten zullen.
We gaan het zien of die ilie boycot er werkelijk komt. Dan bedoel ik werkelijk en niet virtueel zoals nu nog .
Hoe groot dat rad is werd gisteren duidelijk bij Lanz…
Te weinig gas voor de energiecentrales: dan kolen op het vuur.
Geen risico nemen voor de komende winter en zeker niet Groningen weer met een probleem opzadelen.
Ook geen houtpellets als biomassa: We beschikken over schone kolencentrales!
De EU is zelf verantwoordelijk voor de hoge energieprijzen.
Oorzaak:
Het snel uit-faseren van fossiele-brandstoffen tot 2050 en dan moet dit vervangen zijn door groene energie.
Reden:
Bij verbranding stoten fossiel-brandstoffen broeikasgassen uit en wanneer de concentratie hiervan toeneemt in de atmosfeer dan wordt de gehele aarde opgewarmd, dat is de stelling van het Klimaatpanel van de VN (IPCC) in hun rapportages.
Dit was de basis voor het Klimaatakkoord van Parijs 2015 wat door 197 landen is ondertekend.
Hierin staat :
De ondertekenaars moeten er voor zorgen dat dat de gemiddelde jaarlijkse temperatuurstijging wereldwijd niet boven de 2 graden C komt en liever beneden de 1,5 graden C.
De ondertekenaars bepalen zelf hoe ze dat doen, echter doordat de 5 à 6 jaarlijkse rapporten van het IPCC onderdeel uitmaken van het Klimaatakkoord, moeten deze in lijn zijn met deze rapporten.
Dus leggen de landen hun broeikasgasreductiemaatregelen vast in wetten met in Nederland expliciete doelstellingen die gehaald moeten worden in vastgestelde periodes.
Ze hadden beter kunnen zeggen we streven er naar dat……..
Nederland wil van het gas af enz.
Echter het grootste broeikasgas is waterdamp en dat is over de hele wereld genomen sterk wisselend in concentratie, dat weet iedereen en de seizoenen spelen hierbij een grote rol.
De oceanen beslaan 70% van het oppervlak van onze aarde. Waterdamp stijgt hieruit op door de warmte van de zon en er vormen zich lokaal wolken en dan komt dit weer ergens naar beneden als regen, hagel, sneeuw enz en uiteindelijk via rivieren weer terug in de oceanen.
In de atmosfeer is waterdamp ongeveer 6%, CO2 0,042% en de andere broeikasgassen nog minder, alles te samen als broeikasgassen 0,7%.
De lokale invloed van waterdamp op de temperatuur ter plaatse is heel groot, die van CO2 minimaal.
Waterdamp is dus ook geen onderdeel van de klimaatmaatregelen voorgesteld door het IPCC, staat niet in het Klimaatakkoord van Parijs.
Het effect van CO2 uitstoot reductiemaatregelen zal dan ook weinig effect hebben op het verminderen van de opwarming van de aarde.
Bovendien hebben de broeikasgasreductiemaatregelen door de rijke landen zoals de EU, VS, UK, CA enz op dit moment geen enkele zin want China en India zijn als landen in economische transitie en alle ontwikkelingslanden vrijgesteld van het nemen van deze reductiemaatregelen tot 2030.
Verder maken de lucht- en scheepvaart geen onderdeel uit van het Klimaatakkoord van Parijs, daar hebben al die 197 regeringsleiders mee ingestemd in Parijs.
Dan moet je nu niet mekkeren dat deze landen meer CO2 uitstoten en China nu ongeveer 2,5 meer dan de hele EU als totale reductieverplichting heeft.
Dus de noodzaak om broeikasgassenuitstoot snel te reduceren was er dus niet en zeker niet tot 2030.
Voor alle duidelijkheid, de landsadvocaat heeft in het Urgenda proces van 2017 naar voren gebracht dat de totale Nederlandse bijdrage aan de reductiemaatregelen op de temperatuurvermindering op aarde minimaal is en na berekening kwam dit op 0,0004 graden Celsius.
Na deze wat lange uitleg, om te begrijpen wat de regering in Nederland aan het doen is, kan gesteld worden dat er geen enkele noodzaak is om af te stappen van het gebruik van fossiele-brandstoffen zoals in de energietransitie is vastgelegd vanwege klimaatdoelen, dat is ook voor de EU van toepassing.
Dus doordat Nederland en de EU afhankelijk is van Russische olie en gas is er geen enkele belemmering om gas- en olievoorraden die nog in de bodem zitten of in gebruik genomen kunnen worden te exploiteren, en ook de zeer moderne kolencentrales.
Nederland en de Noordzee vol bouwen met wind- en zonneparken is voor de redding van het klimaat niet nodig.
Wanneer wij van deze geldverslindende energietransitie afstappen gaan de prijzen van olie en gas snel weer naar beneden.
Toch een reactie, van een jurist met technologische kennis.
Dat de contribuanten van meningen een onderscheid maken tuusen ‘schuld’ en ‘verantwoordelijkheid’.
Schuld heeft betrekking op de persoon die een keiuze maakt, die al dan niet opwettelijk, ongewild of door de feiten gedicteerd gemaakt wordt, als dader bewust of onbewust van de gevolgen, maar verantwoordelijkheid heeft te dragen met door de dader geschapen feiten en omstandigheden. Voor bewust gecreëerde omstandigheden is eer geen mogelijkheid tot disculpatie.
Vandaar dat een oordeel over verantwoordelijkheid veel verderstrekkend is, En dan dragen de politieke leiders (met name van de EU) met name de verantwoordelijkheid want zij scheppen schaarste door de handel in en mogelijkheden van oenergieopwekking te beperken. Waarvoor zij het middel van economische sanctie gebruiken, waaraan de energiebedrijven noch schuld meedragen. noch verantwoordelijk voor zijn en waardoor de burgers en bedrijven als slachtoffers (gaan) lijden aan energieschaarste.
Feitelijk dragen de bestuurders in de EU schuld, want zij maken de keuze, als zijn verantwoordelijk, want zij creëren de feiten en omstandigheden.