Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Rijn geldt als een levensader voor Nederland. Lage waterstanden door het uitblijven van regen veroorzaakten deze weken paniekreacties, vooral bij de mainstream media en sommige wetenschappers.

Adviseur ‘Rivieren’ Cristel de Zwaan van het WMCN zei over waterrecords:

‘Je moet oppassen dat je geen appels met peren vergelijkt. Op zich zijn de rivieraanvoeren zelf wel met elkaar te vergelijken, maar de effecten ervan niet. We gaan nu inderdaad richting de laagste aanvoer bij Lobith ooit gemeten rond deze tijd van het jaar. Maar de laagste waterstand uit het verleden bereiken we nu met een grotere hoeveelheid water, omdat de vorm van de rivier anders is.’ (Bron: Rijkswaterstaat 12 augustus 2022)

Toch leverde de lage waterstand van de Rijn ongekende beelden op. Het passagiersschip De Zonnebloem kon Arnhem niet meer bereiken en maakte noodgedwongen rondjes op het IJsselmeer. Tot vermaak van de gehandicapte passagiers die nu Hoorn en Medemblik konden bezoeken. ‘Water is water’ was een eerder gehoorde reactie van passagiers bij dit soort ongerief.

De Zwaan:

‘Doordat de omstandigheden steeds verschillend zijn, kan je het ene droge jaar eigenlijk niet zomaar met het andere vergelijken. De impact van een bepaalde wateraanvoer in 2022 is totaal anders dan in 1976, of zelfs in 2018.’

In 1955 had Nederland ook te kampen met een lage waterstand op de Rijn. Zie hier het filmverslag in onberispelijk Nederlands uit de jaren vijftig:

 

Rob de Vos analyseerde de lage waterstanden van de Rijn en kwam tot de volgende conclusie:

‘De grafiek is duidelijk: behalve 2022 zijn er nog 15 andere jaren waarin het minimum debiet  lager was dan 800 m3/s. Daarvan waren zelfs 6 jaren waarin de afvoer nog lager was dan op 16 augustus 2022, namelijk 1921, 1929, 1947, 1949, 1953 en 1954. Ik weet zeker dat niemand in die jaren ook maar even heeft gedacht dat die lage waterafvoer wat te maken kon hebben met ‘klimaatverandering’. Dat hoort blijkbaar bij de klimaathysterie van de moderne tijd.’

Voor zijn onderzoek, zie hier.

***