Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Zwitserland overweegt om iedereen die kamers boven 19°C verwarmt tot drie jaar op te sluiten als het land wordt gedwongen om gas te rantsoeneren als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het rapport is een advies aan de regering.

Het land kan boetes opleggen aan degenen die de voorgestelde nieuwe regelgeving overtreden.

Een woordvoerder van het Federale Ministerie van Financiën, legde uit dat het tarief voor boetes op dagelijkse basis zou kunnen beginnen bij 30 Zwitserse frank en voegde eraan toe dat de maximale boete kan oplopen tot 3.000 Zwitserse frank (ruim 3000 euro).

En bedrijven die opzettelijk hun gasquota overschrijden, kunnen worden gestraft.

Bovendien, volgens de voorgestelde maatregelen, mogen de temperaturen in met gas verwarmde gebouwen niet hoger zijn dan 19C (66,2F), met water verwarmd tot 60C (140F).

Warmtestralers zouden niet zijn toegestaan ​​en sauna’s en zwembaden moeten koud blijven.

Medebedenker van de plannen, senior politiecommissaris Fredy Fassler, stelt dat ‘alleen maatregelen af te dwingen zijn die kunnen worden uitgevoerd en vooral gecontroleerd’. Ze moeten met ‘gevoel voor verhoudingen’ worden uitgevoerd, waarbij hij benadrukt dat hij niet vindt dat de politie van deur tot deur moet gaan.

Al eerder nam de stad Zürich maatregelen om het gebruik van gas af te remmen, ook vanuit het oogpunt van de vermeende klimaatverandering. De stad is in transitie met de bouw van een afvalcentrale die energie levert aan delen van de stad. Na de Russische inval in Oekraïne nam het draagvlak toe om gas te reduceren.

Inwoners van Zürich voerden aanvankelijk aan dat ze te weinig informatie hadden gekregen en dat ze gedwongen werden dure vervangingen voor hun gastoestellen te kopen. Dus trok het gemeentebestuur zich terug en beloofde ze mensen te compenseren die gasfornuizen moesten vervangen die minder dan 20 jaar oud waren. Zürich stelde ook de start van de grootschalige gas-stop uit tot 2021.

Met betrekking tot de mogelijke nieuwe maatregelen hebben de kantons van Zwitserland tot 22 september de tijd om hun zorgen kenbaar te maken.

***

Bronnen hier en hier.

***