Peter Kuipers Munneke.

Van een onzer correspondenten.

Aan vooravond van de klimaattop in Egypte komt NOS weerman Peter Kuipers Munneke met een programma over klimaatverandering. Wie het persbericht bestudeert moet rekenen op een technisch hoogstandje, waardoor de studio (en dus ook de klimaatbeleving in uw huiskamer) zomaar kan veranderen in een ‘ijszee, een brandend bos, een moeraslandschap of een gebied dat getroffen is door een overstroming’. Dit type programma’s heten ‘augmented reality’, waarbij aan de werkelijkheid elementen worden toegevoegd door een software-programma. U houdt het dus droog.

Centrale vraag van Kuipers Munneke is:

‘Wat is er op dit moment aan de hand met het klimaat?’

Op alle maatschappelijke onderwerpen zijn tegenstellingen door de journalistiek in beeld te brengen, zo niet over klimaatverandering bij de NOS.

U moet zeker gaan kijken, het is per slot van rekening uw eigen omroep, maar qua resultaten uit het verleden met dit soort NOS- programma’s moet u geen enkele verwachting hebben van een andere visie op het klimaat en de oorzaken daarvan. Laat staan een debat in de studio. Op alle maatschappelijke onderwerpen zijn tegenstellingen door de journalistiek in beeld te brengen, zo niet over klimaatverandering bij de NOS. Zelfs bij de EO mag je twijfel hebben over god, maar het angstscenario over klimaat is bij de NOS heilig.

Wat zou het informatief zijn geweest om een interview te hebben met wiskunde-bolleboos Jippe Hoogeveen en zijn vader Hans, die het toch maar voor elkaar hebben gekregen een wetenschappelijk artikel geplaatst te krijgen in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift: CO2 heeft amper invloed! U zult ze niet zien bij uw NOS. Dan maar hier.

Of iemand aan het woord van een groep van vier Nederlandse onderzoekers die, ook in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift, tot de conclusie kwamen dat het KNMI marchandeert met hittegolven. U zult ze niet zien bij Kuipers Munneke. Dan maar hier.

Wie u ook niet gaat zien zijn een keur van wetenschappers die zeggen dat het allemaal wel meevalt met ons klimaat en dat weersextremen enorm worden uitvergroot door de media. Het NOS-argument is dat sommige van die wetenschappers ouder zijn dan 65 jaar en dus geen deel meer uitmaken van de wetenschappelijke discussie. Klimaatverandering heeft bij de NOS zo zijn leeftijdgrenzen.

Met de zelf gepropageerde inclusie of pluriformiteit heeft dit alles niets meer te maken. Hier dan maar een van de vele voorbeelden die u nu niet zal zien: een interview van Marcel Crok met prof.dr. William Happer, de ene jonger dan 65 en de andere ouder:

 

Wie de andere kant belicht wil zien van de oorzaken over klimaatverandering kan misschien nog terecht bij Ongehoord Nederland. Misschien doen zij ook iets rond 1 november. Dan zou er toch een soort van gerechtigheid zijn: hoor en wederhoor bij de NPO over klimaatverandering. Komt dat zien!

***