Jules de Waart.

Van een onzer correspondenten.

Aan de telefoon treffen wij een vrolijk gestemde auteur: dr. Jules de Waart, klimaatdeskundige. Hij is schrijver van het boek ‘Geloof niet alles – Kimaatverandering in de spiegels van wetenschap en politiek.’

Hij laat met dit boek zien dat er veel valt af te dingen als het gaat om klimaatverandering en de opgeklopte angst daarvoor.

Hij wil met dit boek een brug slaan.

De Waart:

‘Alarmisten en sceptici verketteren elkaar en communiceren niet. Tot grote schade aan de wetenschap. Vandaar dit boek. Het is bedoeld voor mensen die zich ongemakkelijk voelen bij de huidige polarisatie. Mensen die zich een eigen mening willen vormen.’

De Waart bracht het boek in eigen beheer uit, had geen budget voor publiciteit of ondersteuning van een marketingafdeling, maar hij heeft het er inmiddels maar druk mee. Te druk.

‘Ik heb inmiddels 2000 boeken verkocht en elke dag gaan er 30 tot 60 exemplaren over de toonbank.‘

Opvallend is dat het boek maar geen aandacht krijgt van kranten als de NRC en de Volkskrant, los van een onderbuikse sneer van Maarten Keulemans op Twitter aan zijn adres. De lezers worden keurig van het boek weggehouden.

Interessant is ook dat tot nu toe het een boek is voor ‘buiten Amsterdam’: in de hoofdstad moet het kennelijk nog op gang komen. Oud-Minister Jan Pronk (PVDA) las het boek en schreef:

‘Ik hoop dat dit boek een serieuze discussie zal uitlokken, waarin naar elkaars argumenten wordt geluisterd in plaats van elkaar te verketteren’.

Maar binnen linkse kringen is er nog geen echte leeshonger. Zijn eigen PVDA heeft tot nu toe geen kik laten horen.

De Waart overweegt een derde druk, zegt hij met optimisme als serieuze hoofddirecteur van zijn eigen kleine eenmanszaak. Hij ziet dat het boek zichzelf verkoopt, dat mensen die het lezen anderen erop attenderen. En dat kost niets.

‘Maar het geeft wel veel administratie’, aldus de blije succes-uitgever/auteur/wetenschapper.

Wie weet ligt het boek binnenkort toch nog in de schoen bij Jesse Klaver. Of nog beter: bij Pieter Omtzigt.

Bij Caroline van der Plas onder de kerstboom is ook goed.

U kunt ook zelf het boek hier bestellen.

***