Caroline van der Plas. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De tragiek van Frans Timmermans is, als hij dinsdag in Den Haag arriveert, dat hij nog de laatste stuiptrekkingen van kabinet Rutte IV meemaakt.

NRC kopte wreed dat het kabinet ‘ondood’ was, ‘niet vitaal’ en dat Rutte in ‘een schemerzone leeft’.

Landbouwminister van der Wal zei de dingen nog maar ‘dag voor dag’ te doen. Een sfeer van ondergang.

Misschien dat Timmermans uit plichtsbesef nog langs het torentje gaat om de koude hand van Rutte even vast te houden. Het kan de laatste keer zijn.

Let wel, Rutte IV was ook zijn kabinet: het at bij wijze van spreken uit zijn politieke hand waar het om Europees klimaatbeleid ging, het ging bijna vanzelf. Op internationale klimaattoppen werd door Rutte, Kaag en Jetten de klimaatcrisis zwaar beleden en ook in Den Haag zelf zette iedereen de politieke schouders onder zijn Green Deal. ‘Actie, actie, actie!’ Dat waren nog eens tijden. Applaus voor Greta Thunberg.

Dat alles staat nu op het spel na de vervelende victorie van de BBB.

Timmermans raakt zijn getrouwen kwijt.

Natuurlijk liggen veel Europese klimaatmaatregelen vast, maar het kan zomaar zijn dat het politieke elan na nieuwe Tweede Kamerverkiezingen verdwenen is en de miljarden kostende Green Deal in het slop raakt.

Nog meer extra maatregelen om klimaatdoelen te halen, zoals Jetten voorstelt, krijgen al geen steun meer van coalitiepartijen. Een veeg teken. En een terugkeer op het pluche van D66, als trouwe klimaatvoorvechter, valt helemaal niet meer te verwachten. Timmermans raakt zijn getrouwen kwijt en de verkiezingen lieten zien dat de burger helemaal niet zo staat te springen om onzinnig klimaatbeleid. Net zoals deze ook geen stikstofbeleid wil gebaseerd op wetenschappelijk drijfzand.

En nu moet Timmermans aanstaande dinsdag de hand schudden van iemand die een stok in zijn tollende wiel heeft gestoken. Die vindt dat het stikstofprobleem een ‘zelf gecreëerd’ probleem is en vraagtekens zet bij een klimaatcrisis die verzonnen is. Timmermans zal stevig worden ondervraagd. Bij de op handen zijnde val van Rutte IV wordt ook zijn beleid ongewis.

***