Door Willis Eschenbach.

Ik moest aan de ijskernen denken. Het is best verbazingwekkend om te beseffen dat de lucht die vastzit in de kleine belletjes in het ijs dezelfde lucht is die daar lang geleden vastzat toen het ijs werd gevormd. En die lucht kan honderdduizenden jaren oud zijn. Niet alleen dat, maar we kunnen de ingesloten lucht analyseren om de veranderingen in CO2 in de loop van de tijd te zien.

Hoe nauwkeurig zijn de resultaten? Welnu, verschillende ijskernen die door verschillende groepen wetenschappers zijn geboord en geanalyseerd, geven zeer vergelijkbare resultaten. Hier zijn enkele recente CO2-metingen van de ijskern, samen met de Mauna Loa-metingen in oranje.

Figuur 1. CO2-metingen van verschillende ijskernen, samen met Mauna Loa-metingen in oranje.

Zoals je kunt zien, is er een zeer goede overeenkomst tussen alle verschillende ijskernen, ijskernanalysegroepen en ijskern CO2-meetmethoden. En de metingen van de ijskern komen vrij goed overeen met de Mauna Loa CO2-waarnemingen.

Andere waarde die kunnen worden berekend op basis van de isotopen in de lucht die gevangen zit in de ijskernbellen, zijn de temperaturen van vroeger. De Vostok-ijskerngegevens, een van de langste datasets, registreerden vier ijstijden en vijf “interglacialen”, waaronder ons huidige interglaciaal, het Holoceen.

Figuur 2. Vostok globale temperatuurreconstructie, samen met moderne (1850-2022) HadCRUT temperatuurmetingen.

Er zijn verschillende zeer interessante dingen aan deze afbeelding. Ten eerste blijven mensen zeggen dat een lichte opwarming van de aarde een “existentiële crisis” is. Maar in beide vorige interglacialen waren de temperaturen tot 2°C warmer dan nu. Dat is 3,6°C warmer dan de “pre-industriële temperatuur”, ver boven de dreigende terreurtemperatuur van 1,5°C warmer dan pre-industrieel waar ze ons steeds mee bang maken.

Er waren moderne mensen in de buurt voor beide hete periodes, samen met de meeste moderne levensvormen. Het was geen “existentiële crisis”. Het was helemaal geen crisis. Het was een warme tijd.

En mensen hebben ook bestaan tijdens de ijstijden. In totaal hebben mensen een schommeling gezien van +2°C warmer dan de huidige temperatuur tot -9°C koeler dan de moderne tijd … een zeer brede schommeling.

Vervolgens is de oranje/zwarte lijn aan de rechterkant de opwarming na 1850. Zoals u kunt zien, geven de Vostok-gegevens aan dat de wereld warmer is geweest dan vandaag, zowel eerder tijdens dit interglaciaal als tijdens elk van de vorige interglacialen in het record.

Noem me gek, maar ik zie geen enkele reden tot paniek of om de fossiele brandstofeconomie te slopen in dat alles …

Verderop, hoe zit het met de Vostok CO2-gegevens? Hier is een grafiek waarin de Vostok CO2-gegevens (schaal rechts) en temperatuur (schaal links) worden vergeleken.

Figuur 3. Vostok Ice Core CO2 en temperatuur.

Dus … is CO2 gerelateerd aan temperatuur? Is CO2 de geheime temperatuurregeling?

De twee zijn zeker verwant. En gezien de lengte van de dataset, bijna een half miljoen jaar, kunnen we zien dat er over de hele tijd een duidelijke fysieke relatie is. Of CO2 veroorzaakt temperatuurveranderingen, of temperatuur veroorzaakt CO2-veranderingen, of beide hebben invloed op de ander. Zoals je je misschien kunt voorstellen, komt de laatste situatie in de natuur het meest voor.

Maar ongeacht het oorzakelijk verband, toont figuur 3 duidelijk de langetermijnevenwichtsrelatie van de twee. Zo kunnen we de verschillende situaties onderzoeken.

Laten we eerst aannemen dat CO2 de temperatuur regelt. Analyse van de gegevens in figuur 3 levert op:

Verandering in temperatuur (∆T) = 13,4°C per verdubbeling van CO2 (“klimaatgevoeligheid”)

Hmmm, … de geaccepteerde waarde voor klimaatgevoeligheid is niet 13,4°C / 2xCO2. Het is ergens rond de 2°C tot 4°C / 2xCO2, veel lager.

Laten we dus eens kijken naar de tegenovergestelde mogelijkheid, namelijk dat temperatuur de CO2 verandert. Analyse laat de volgende relatie zien:

Verandering in CO2 (ppmv) = 9 ppmv per °C

Hmmm, … lijkt mogelijk. Terwijl de oceanen opwarmen, ontgassen ze. Dat is echter niet genoeg om de moderne CO2-toename te verklaren.

Ten slotte is het zeker mogelijk dat ze elkaar beïnvloeden. CO2 zou een beetje opwarming of afkoeling kunnen toevoegen aan de veranderingen van wat dan ook de oorzaak is van de variaties die te zien zijn in figuur 2. Helaas is er geen manier om dat te berekenen.

Wat kunnen we nog meer leren van de Vostok-gegevens? Mensen blijven praten over de snelheid van de huidige opwarming. Hun bewering is dat de wereld niet snel genoeg kan evolueren of acclimatiseren om het huidige tempo van opwarming te omvatten.

De Vostok-gegevens laten echter andere keren in het Holoceen zien dat het zo snel opwarmt (of afkoelt).

Figuur 4. Opwarmingspercentages in het Holoceen, uit de Vostok-ijskerngegevens.

Tot slot, hier is een blik op de ijskerngegevens met de moderne veranderingen in zowel CO2 als temperatuur.

Hmmm, nogmaals…

Dus dat is wat ik heb geleerd van de Vostok-gegevens – dat mensen in het verleden vele malen warmere periodes hebben doorgemaakt zonder dat ze een “existentiële crisis” waren, dat oceanische ontgassing niet de oorzaak is van de moderne CO2-toename, en de snelheid van moderne opwarming is verre van ongekend.

Willis Eschenbach.

Een zeldzame dag van rustgevende meiregen hier in Californië. Eind vorig jaar voorspelden alle klimaatmodellen en klimatologen weer een zeer droog jaar … in plaats daarvan was het een van de nattere jaren in de geschiedenis. De beste voorspellers ter wereld hadden het niet een beetje mis. Ze waren 100%, van boven naar beneden en van links naar rechts verkeerd.

En dit zijn dezelfde modellen en mensen die beweren dat ze ons kunnen vertellen wat de gemiddelde temperatuur op aarde zal zijn in 2100 na Christus … ja, dat is volkomen legitiem.

***