Andy May.

Wim Röst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door Clintel.

Stichting Clintel publiceerde recent als eerste in de wereld een kritische analyse van het laatste IPCC-rapport. Het rapport The Frozen Climate Views of the IPCC is inmiddels ook uitgebracht als e-book en paperback. De Amerikaanse gepensioneerde petrofysicus Andy May coördineerde samen met Marcel Crok van Clintel dit belangrijke project.

Andy is nu een paar dagen te gast in Nederland en bereid om een lezing te geven over een van de boeken die hij zelf inmiddels uitgaf. Dat boek is gebaseerd op een debat dat plaatsvond tussen de Australische wetenschapper David Karoly en de Amerikaan William Happer (die eerder ook al te gast was bij Clintel in Nederland). Hun debat draaide om de vraag: is de uitstoot van CO2 nu goed of slecht voor de aarde en de mensheid. May verwerkte dit online debat tussen de twee heren tot een heus boek en zijn presentatie erover zal niet teleurstellen.

De tweede spreker van de avond is Wim Röst. Wim, die opgeleid is als sociaal geograaf, heeft zich de laatste tien jaar intensief gebogen over het klimaatvraagstuk. Hieronder een samenvatting van zijn lezing:

Het watermolecuul H2O blijkt een heel veel grotere rol te spelen in weer en klimaat dan wordt aangenomen. Bij alle weersverschijnselen speelt waterdamp een hoofdrol. Waterdamp bepaalt samen met temperatuur de luchtdruk en via de luchtdrukverdeling bepaalt het windkracht en windrichting. Het veroorzaakt bewolking en regen, sneeuw en mist, zon en schaduw en beïnvloedt door al zijn eigenschappen het gedrag van de oceanen en wat er in de tropen en op de polen gebeurt. Water is de bepalende factor in het transport van warmte, zowel poolwaarts als omhoog richting de ruimte. H2O is daarom van megabelang, niet alleen voor het weer maar ook voor het klimaat. Per definitie is Klimaat het gemiddelde van 30 jaar Weer. Verandert het Weer, dan verandert het Klimaat. Het is daarom niet meer dan verrassend dat het H2O molecuul vrijwel nooit genoemd wordt wanneer er over het Klimaat gesproken wordt. Een onderzoek naar de rol van water in het klimaatdebat leverde dan ook een daverende verrassing op. In deze lezing hoort u ook daar meer over.

Programma:

19:00 uur: inloop met koffie en thee
19:30 uur: Introductie door Marcel Crok (directeur Clintel)
19:40 uur: Andy May: Are Fossil Fuel CO2 Emissions Good or Bad? (lezing in het Engels)
20:30 uur: Pauze
20:45 uur: Wim Röst: H2O (water) is veel belangrijker voor het klimaat dan CO2 (lezing in het Nederlands)
21:30 uur: Borrel

Kosten voor de avond bedragen 10 euro per persoon, inclusief koffie/thee bij aankomst. Drankjes tijdens de pauze en de borrel na afloop zijn voor eigen rekening. Deelname is gratis voor Vrienden van Clintel. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar office@clintel.org. Vermeld in de titel “Lezingen Hillegom” en geef aan met hoeveel personen je komt. Betaling kan door vooraf het bedrag op onze rekening te storten of contant of per pin bij aankomst in de zaal.

Locatie: Hotel Flora, Hoofdstraat 55, Floraplein, Hillegom.
Parkeren: kan gratis aan de achterzijde van het hotel en ook elders rond de hoofdstraat.
OV: vanaf station Hillegom is het ongeveer 20 minuten lopen. Bus 57 (Nieuw-Vennep naar Leiden Centraal) stopt in Hillegom centrum.

Andy May is een gepensioneerd petrofysicus die na zijn pensioen vier boeken publiceerde waarvan drie over klimaatverandering. He werkte onder andere aan olie- en gasvelden in de VS, Argentinië, Brazilië, Indonesië, Thailand, China, Engeland, Canada, Mexico, Venezuela en Rusland. Zijn volledige cv staat hier: AndyMay.

 

 

 

Wim Röst is van oorsprong sociaal geograaf. Sedert tien jaar heeft hij zich fulltime gericht op het bestuderen van het klimaat. Hij publiceerde zijn bevindingen op het drukbezochte Amerikaanse klimaatblog wattsupwiththat.com. Van CO2 verschoof zijn belangstelling naar het functioneren van oceanen en later naar de rol van waterdamp, convectie en bewolking. Zijn eindconclusie: H2O kon wel eens het allesbepalende molecuul zijn, zowel in Weer als in Klimaat.

***