Door Harmen Sneer.

Hi Harmen, nu kom ik eens bij jou op bezoek. Heb je nog wat onder de kurk?”

“Natuurlijk, Gerrit, voor jou altijd, dat weet je.

“Je hebt vast wel wat in huis nog, en het liefst geen haring in tomatensaus want dat herinnert me aan mijn eerste reis toen ik zeeziek was en dat voorgeschoteld kreeg van de wat sadistische kok Gerard. Alleen de gedachte deed me al kokhalzen.”

“Nee, die troep moet ik ook niet, hoor. Maar zeg eens, je komt hier niet zo vaak en dus is er een reden.”

“Eerst mijn drankje, meester!”

Even later stonden er twee goed gevulde glazen met Schotse whisky en ijs en kon Gerrit zijn verhaal kwijt.

“Nou, je weet zelf wel,” begon hij, “dat er een gekte in de wereld is over de opwarming van de aarde.”

“Zeker, Gerrit, dat kun je niet missen. Elke dag hoor je wel hoe slecht het in de wereld gesteld is door die opwarming. Enorme overstromingen, orkanen, verschroeide aarde en ga maar door met die bangmakerij, want ik heb nog niet erg in de gaten gehad dat er wat loos is. Ja, vroeger konden we elk jaar schaatsen, dat is nu een zeldzaamheid.”

“Nou, daaraan moet je op jouw leeftijd ook niet meer aan beginnen, ouwe reus. Je moet je broze botten heel houden. Dus jij vindt eigenlijk ook wel dat er iets niet deugt aan die lieden die hel en verdoemenis uitbraken over de mensheid alsof ze in een klimaatdrammerssekte zitten.”

“Ja, Gerrit, ik heb daar toch wel wat problemen mee, maar dat er wat moet gebeuren lijkt me wel duidelijk. We hebben de aarde al flink vervuild en uitgeleefd, denk je ook niet?”

“Ik denk dat er wel wat moet gebeuren maar niet wat de meeste mensen vinden dat er moet gebeuren. We moeten maatregelen nemen om geen troep meer in de lucht te blazen dat blijft hangen en je de frisse adem beneemt, zoals we vroeger op zee hadden. Maar eerst gaan we het hebben over hoe het komt dat men vindt dat de aarde opwarmt. Heb jij daar met je technisch vernuft een idee van?”

“Het idee in de wereld is dat het door zogenaamde uitstoot van broeikasgassen komt en dat de natuur het te zwaar heeft met al die uitlaatgassen zodat er nu elektrische motoren worden gebruikt in vervoermiddelen. En er zijn teveel mensen. Maar jij bent altijd de slimste van ons tweeën geweest, Gerrit, dus jij hebt daar vast langer over nagedacht en hebt een ander idee, correct?”

“Je kent me goed, Harmen! Ja, ik heb al problemen met het woord “uitstoot”. Dat klinkt zo negatief en beschuldigend, terwijl het niets anders is dan emissie na verbranding, zoals we ook op het schip hadden. Alles wat de schoorstenen uitging en ja, dat was niet altijd even schoon natuurlijk. Maar goed, dat heeft allemaal niet te maken opwarming van de planeet. Die genoemde broeikasgassen zijn in minieme hoeveelheid aanwezig en in de eeuwen nauwelijks veranderd, en met al de maatregelen die regeringen willen nemen verandert er ook niets. Alleen je portemonnee wordt plat. Waterdamp is een broeikasgas die in veel grotere hoeveelheid voorkomt en daar hoor je niemand over. Dat vind ik maar gek.”

“Ja, dat is het zeker. Maar het gaat vast niet om die broeikasgassen dan, ben ik juist?”

“Inderdaad, Harmen! Je hebt het snel door. De aarde warmt niet op door een beetje CO2 of zo. De cijfers zijn sowieso al verkeerd weergegeven om meer effect te sorteren, maar ja, niet iedereen trapt daarin. Ik niet dus. De opwarming van de aarde heeft niets te doen met aardse gebeurtenissen. Het is de zon die de aarde verwarmd en die heeft zo vreselijk veel nergie dat het een illusie is om te denken dat de nietige domme mens daar wat aan kan
veranderen.”

“Ja, maar je gaat toch niet ontkennen dat er een zekere opwarming van de aarde is, wel?”

“Nee, nee, Harmen, die is er wel degelijk, én is er ook altijd geweest want dat alles heeft te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Niets meer en niets minder. Jij weet ook wel dat als je met je rug naar de boiler staat je rug warm wordt en je buik niet, en andersom natuurlijk. Het is simpelweg de zon die de aarde verwarmd vanaf een grote afstand. Als je ervan uitgaat dat de zon stilstaat, al lijkt me dat zeer onwaarschijnlijk want alles in de kosmos beweegt, dan is de stand van de aarde naar de zon dus de grootste factor van de verwarming van ons planeetje zonder welke we niet zouden kunnen bestaan. En het is maar goed dat er bewegingen van de aarde zijn zodat die zon niet steeds op één plaats schijnt want er zou zo een gat in de bovenlaag gebrand kunnen worden. Tja, en dan bestaan we ook niet meer.”

“Ja, onze aarde draait gelukkig, en lekker snel ook, dus opbouw van hitte vind je niet, behalve in grote woestijnen.”

“De aarde gaat met duizelingwekkende snelheid door de kosmos en racet om de zon heen. Heb je een idee wat de snelheid is van de planeet door de kosmos en wat de oppervlaktesnelheid is?”

“Nou, nee, Gerrit. Ik zou het misschien kunnen berekenen, maar dat heb ik nooit gedaan.”

“Je vindt alles op internet, tegenwoordig, Harmen. Je hoeft zelf niets meer uit te rekenen, maar het zal je verbazen als je hoort dat de snelheid van ons planeetje rond de zon 30 kilometer per seconde is en de omtreksnelheid zo’n 1700 km per uur! Da’s indrukwekkend, niet?”

“Tsjonge, dat had ik niet gedacht, Gerrit! Dus ik zit hier nu en ga met een snelheid van 1700 km per uur in de rondte terwijl de aarde ook nog eens met 30 km per seconde, eh …. effe rekenen, dat is bijna 110.000 km per uur door de ruimte suist? Hoe is het mogelijk dat ik zo rustig kan blijven zitten!”

“Nou ja, dat is de zwaartekracht, natuurlijk. De wet van Newton is een belangrijke.”

“Ik word er duizelig van, Gerrit! Kom ik schenk nog even in.”

“Ik wou dat al vragen, ouwe reus!”

De kleine slokjes hadden onderwijl de glazen geleegd, maar Harmen had een gulle hand van schenken, dus de glazen zaten alras voller dan de eerste keer.

“Je weet natuurlijk ook dat de aarde heen en weer wobbelt, waardoor de seizoenen zijn ontstaan. Dat wil zeggen dat zon loodrecht op de aarde schijnt tussen de keerkringen waar de dag en de nacht even lang zijn. Zodanig is het in de winter koud en in de zomer warm. Bij de keerkringen keert die beweging weer om. Eigenlijk fantastisch die seizoenen. Die keerkringen bevinden zich op pakweg 23,5 booggraden vanaf de evenaar, dus tussen de keerkringen is dat 47 booggraden. Laten we eerst daarop eens wat rekenwerk loslaten, Harmen!”

“Ik ben benieuwd wat je daarvan wilt zeggen. Het zijn vaste gegevens, voor zover ik weet.”

“Ja, dat is zo, maar als we kijken naar de opwarming van de aarde moeten we kijken wat het verschil is in emperatuur op de keerkringen, dus tussen zomer en winter. Maar eerst moet ik je vertellen dat die wobbel komt door de axiale variatie van de aardas, die op zichzelf ook al niet constant is en zo’n 2,5 booggraad varieert, al is de periode die zoiets in beslag neemt zo’n 41.000 jaar.”

“Dat ga ik dan niet meemaken, denk ik, Gerrit.”

“Nee, dat is zo. Laten we eens kijken wat die temperatuurverschillen tussen de seizoenen gemiddeld zijn in Nederland, en ook daar zijn variaties mogelijk omdat de zon niet altijd even sterk is, bijvoorbeeld door zonnevlammen richting aarde. Februari is de koudste maand met gemiddeld 3,3 ̊C, maar het laagst was -26,8 ̊C en het hoogst was 20,4 ̊C, bijna 47 ̊C verschil. Juli is de warmste maand met gemiddeld 17,9 ̊C, het hoogste was 37,1 ̊C en het laagste was -0,7 ̊C, een verschil van bijna 38 ̊C. Tussen de koudste en de warmste maand is het verschil gemiddeld 14,6 ̊C, mogelijke uitschieters dus 63,1 ̊C tot pakweg 19 ̊C. De variatie is dus groot. Neem je de maximale verschillen dat zit je op 82 ̊C tussen zomer en winter die het gevolg is van de stand van de zon die tussen de keerkringen varieert, dus 47 booggraden. Voor elke booggraad variatie is dat dus 82/47=1,7 ̊C. Ja, of minder dus, maar dit is het allergrootste zoals gemeten over lange tijden. Ik vind het wel een mooi getal: 1,7 ̊C per booggraad van de aarde. Hou dat vast, Harmen.”

“Ok. Ik schrijf het wel even op mijn puzzelboekje hier.”

“Goed, Harmen. Nu hebben we de draaiing van de aarde om de zon met enorme snelheid, de draaiing om zijn eigen as waardoor we met 1700 km/uur aan de oppervlakte zitten én we hebben de draaiing van de aardas die de seizoenen veroorzaakt. Maar dat is nóg niet alles, Harmen. De aarde draait zelf ook nog, al is het maar een heel klein beetje, namelijk 1 booggraad in de 72 jaar. Je snapt dat je in een mensenleven van meer dan 72 jaar, zoals jij en ik, daarvan maar weinig tot niets merkt, maar tegenwoordig kunnen wetenschappers alles meten tot in duizendsten en dus zien ze de temperatuur van de aarde heel langzaam omhooggaan. Ze zeggen dat ze maatregelen willen nemen om te voorkomen dat de aarde meer dan 1,5 ̊C gaat opwarmen, wat vrijwel gelijk is aan die draaiing van de aarde die per booggraad 1,7 ̊C temperatuurverschil geeft. In 72 jaar tijd, dus. Vat je het, Harmen?”

“Zeker! Met mijn boerenverstand zeg ik dat die zogenaamde opwarming van de aarde niet door broeikasgassen komt maar door de verdraaiing van de aarde zodat de stand van de aarde ten opzichte van de zon iets verandert! Elke 72 jaar een booggraad, voor bijna 1,5 ̊C en dat is precies wat we hebben gehad!”

“Inderdaad, Harmen. Je blijft een echte scheepsengineer die oorzaak en gevolg weet te onderscheiden. Helaas zijn er maar weinigen die dat doorhebben, want het word je niet geleerd. Integendeel, het wordt verborgen gehouden, zodat degenen die het wel weten die theorie van opwarming van de aarde kunnen uitbuiten en te gelden kunnen maken.

Want alles wat je rond dat idee hebt gehoord is compleet vals en bedoelt om je geld in te pikken en anderen gebruiken het om je vrijheid heel ernstig in te perken tot zelfs massasterfte aan toe door oorzaken die men zegt van buitenaf komen. Niets is minder waar, Harmen. Ze geven de mensheid en de aarde op om zelfgewin en nemen maatregelen die het omgekeerde doet van wat ze willen want ze weten dat de aarde heel erg goed voor zichzelf kan zorgen en dat straks gezegd kan worden dat de opwarming 1,5 ̊C is gepasseerd, omdat dit toch niet tegen te houden is. Zou er iemand zo arrogant en dom zijn te denken dat ze een draaiing van de aarde kunnen tegenhouden? Zoveel kracht kan niet op aarde gevonden worden, neem dat van mij aan.”

“En dat doe ik, Gerrit! Tjonge, ik ben er stil van, man. Hoe kom je hier allemaal op?”

“Je weet dat ik niets in die richting heb gestudeerd, Harmen, maar internet is een enorme encyclopedie en vrijwel alles staat daar in. Nee, niet alles, want ze willen niet dat je alles weet, maar dit fenomeen wel. Je kunt het vinden onder de naam ‘precession’, of ook precession of the equinoxes’ en de equinox staat dan voor de keerkringen. Dus die keerkringen verplaatsen zich steeds een beetje en net als met de seizoenen verandert daarom het klimaat van de aarde. En zo gaat de aarde rond en krijgt elk stukje aarde in de loop der tijd een ander plekje ten opzichte van de zon. Met 1 booggraad per 72 jaar doet de aarde er dus bijna 26.000 jaar over om één keer rond te gaan. Een goed bewijs daarvan is de Zuidpool. Onder de kilometers ijs en sneeuw hebben ze de restanten gevonden van een tropisch land wat wordt toegeschreven aan Atlantis. Kijk hier maar hier,  al denk ik dat ze met hun jaren wat mis zitten. Feit is dat er over de hele wereld historische monumenten worden gevonden, ook onder water dus het zeeniveau heeft in de historie vele meters lager gestaan maar ook vele meters hoger, bijvoorbeeld ten tijde van de Ark van Noah, zoals bij Japan, maar ook aan de andere kant van de wereld in Zuid-Amerika, de Maya’s; de piramides van Egypte zijn vele malen ouder dan je wordt geleerd en stammen wellicht van na de vorige ijstijd, 13.500 jaar geleden. Kortom, Harmen, we doen alsof we alles weten, maar feitelijk weten we maar heel erg weinig. Als je wat meer daarvan wilt weten kan ik je het boek Fingerprints of the Gods van Graham Hancock, ook in audio, aanbevelen, want daarin staat al heel veel om je wijzer te maken, maar hij heeft ook veel films op YouTube gezet. Echt fascinerend om te lezen.”

“Dat zal ik gaan doen, Gerrit! Bedankt voor die tip!”

“Ok, en nu lunchen maar, Harmen. Wat heb je in gedachten?”

***