Illustratie: De Telegraaf.

Door Martien de Wit.

In ‘De Telegraaf’ stond op 8 september een aardig artikeltje door Freek den Outer over de omegablokkade, waardoor we in Nederland weer enorm te lijden hebben van ‘extreem weer’.

De omegablokkade is een toestand in de atmosfeer waarbij een hogedrukgebied de weg blokkeert voor depressies. Soms neemt dat vanuit de ruimte gezien de vorm van de Griekse letter omega aan.

Volgens Buienradar kan dat ontstaan doordat de straalstroom op zo’n tien kilometer hoogte wat uitschieters naar boven en naar beneden kan hebben. De lagedrukgebieden worden daardoor als het ware afgezonderd en ontstaat er een tijdje een stabiele situatie. Het gevolg: aanhoudend zomers weer in het hogedrukgebied en langdurige regens in de lagedrukgebieden. Met soms overstromingen tot gevolg, zoals in Griekenland.

Je vraagt je dan af hoe zoiets ontstaat. Klimaatwetenschappers en de Hiemstra’s van deze wereld claimen precies te weten wat voor klimaat we over twintig jaar hebben, dus dit moet een peuleschilletje zijn. Daarover schrijft ‘De Telegraaf’ echter het volgende:

Hoewel meteorologen de blokkades al een aantal decennia geleden introduceerden, is er nog steeds veel onduidelijkheid rond het fenomeen. Op vragen als hoe ze ontstaan, waardoor ze zo lang intact blijven en waarom ze plots weer verdwijnen, heeft de wetenschap nog geen antwoord gevonden.

Gelukkig maar, want ik was alweer bang dat het door ons zondige gedrag komt; door het verstoken van fossiele brandstoffen, hetgeen de mensheid de afgelopen eeuw weliswaar een enorme welvaart en extra gezonde levensjaren heeft gebracht, maar waardoor nu de planeet gaat koken, volgens een bekende politicus die wel vaker rare dingen zegt.

Het weer op aarde is kennelijk een zodanig complex systeem dat ‘de wetenschappers’ dit nog niet helemaal begrijpen. Dat blijkt ook wel uit de weersvoorspellingen voor over twee weken. Die kloppen vaak niet, dus er komt kennelijk veel gokwerk bij meteorologie kijken. Prettig dat dat hier wordt toegegeven.

Maar bij het lezen van de laatste zin van het artikeltje, schrok ik toch hevig:

Experts denken dat de blokkades door klimaatverandering in de toekomst vaker voor dit soort uitzonderlijke temperaturen kunnen gaan zorgen.

Wat krijgen we nu? We weten toch nog niet waardoor deze blokkades ontstaan? Wie zijn die experts? Hoe komt de redacteur er dan bij dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren? Hoe dan? Welk onderzoek ligt hieraan ten grondslag?

Martien de Wit.

De redacteur noemt geen bron. Of is dit misschien weer zo’n fantasietje van een beginnende journalist die wil scoren bij de baas? Gewoon elk artikel met slecht nieuws (want goed voor de verkoop) afsluiten met de verzonnen waarschuwing dat het door klimaatverandering in de toekomst nog erger wordt?

Goed plan Freek, zo kom je vooruit bij de Belgische baas. Het heeft helaas niets met helder denken of wetenschap te maken, maar alles met loze deug-prietpraat. Dat heet in Nederland journalistiek. Sprookjesvertellers i.p.v. kritisch denkende en doorvragende reporters.

Ik rangschik de laatste zin van het verder best nuttige artikeltje dan ook in de categorie ‘nepnieuws’.

***

Bron hier.

***