Oliver Stone.

Van een onzer correspondenten.

In zijn film Nuclear Now schuift Stone kernenergie naar voren als oplossing en ‘geschenk van God’.

‘Of ik een kerncentrale in mijn achtertuin zou accepteren? Natuurlijk, wat denk jij?’,

antwoordt hij aan Edwin Timmer van het AD. Halverwege de persconferentie vat de regisseur van Natural Born Killers en Nixon de kern van zijn nieuwste film nog maar eens samen.

‘Nucleaire energie lijdt al decennia onder een immens misverstand: het grote publiek haalt de bom en de energie door elkaar. Maar een kerncentrale kan niet ontploffen zoals een atoombom. Dat is fysiek onmogelijk.’

Timmer: Wat is dan het drama van kernenergie?

‘Het is een internationale tragedie dat de uitbreiding van kernenergie vrijwel tot stilstand is gekomen in de jaren zeventig. Laten we eerlijk zijn, als we toen vol hadden ingezet op nucleaire energie, hadden we nooit opgescheept gezeten met klimaatverandering. En dat alleen maar door een paar industriële ongelukken, die amper doden hebben geëist. Terwijl fossiele brandstoffen vele malen meer slachtoffers maken.’

Timmer: Wat heeft u zelf geleerd van Nuclear Now?

‘Een heleboel. Ook ik was lange tijd deel van de onwetende massa. Ik verdiepte me nooit goed in kernenergie. Toen ik een jonge scenarioschrijver was, toerde actrice Jane Fonda door de VS om tegen nucleair te ageren. Ik had geen reden om aan haar te twijfelen. Maar ik weet nu: we zijn verkeerd voorgelicht. En als je bang bent, ben je niet in staat om goed na te denken.’

Zie voor het gehele interview van Edwin Timmer hier.

***