Van een onzer correspondenten.

Parool: ‘We zijn wat we doen, niet wat we zeggen.’

Voorzitter Sultan Al-Jaber noemde het akkoord ‘historisch’ en prees de afgevaardigden voor hun samenwerking. ‘We kunnen nu echt zeggen dat we verenigd zijn geweest en echt hebben geleverd,’ zei hij. Al-Jaber denkt dat het akkoord zal bijdragen aan een ‘betere, schonere wereld’. Hij voegde er ook een waarschuwing aan toe: hoe goed een akkoord is, staat of valt met de uitvoering. ‘We zijn wat we doen, niet wat we zeggen.’

NOS: Hoekstra rept over historisch akkoord

‘De wereld heeft zojuist op #COP28 een historisch besluit genomen om een onomkeerbare, versnelde transitie weg van fossiele brandstoffen in gang te zetten. Daarmee hebben we bereikt wat we voor ogen hadden: de 1,5 binnen handbereik houden en het begin van het einde van de fossiele brandstoffen markeren.’

NOS-radio: ‘Glas is halfvol’, aldus SER-voorzitter.

SER Voorzitter Kim Putters voor NPO radio 1: ‘Het glas is half vol. We hadden het niet verwacht, dus is de positieve stemming begrijpelijk. Maar ik moest vanmorgen ook nog aan Greta Grunberg denken die akkoorden op klimaattopppen afdeed als ‘bla, bla…’

RTL: ‘Geen scherpe uitfasering fossiele brandstoffen.’

Bas Eickhout, GroenLinks-Europarlementariër en lid van de delegatie van het Europees Parlement spreekt van een ‘kraakhelder signaal naar fossiele landen en investeerders’. ‘Olie, gas en kolen zijn op hun weg naar buiten, duurzame energie heeft de toekomst.’ Eickhout zegt dat een scherpe uitfasering van fossiele brandstoffen voor de gehele wereldeconomie onmogelijk in de tekst te krijgen was. ‘De uiteindelijke tekst is dus een compromis, maar wel een goed compromis. We beginnen bij de energiesector en er wordt ruimte gelaten voor verschillende snelheden. Tot nog toe was het onmogelijk om überhaupt over fossiel zwart op wit te krijgen in de eindteksten, dit is dus een gigantische stap voorwaarts.’

BBC: ‘Geen uitfasering.’

‘Dit is een dag van plechtige voldoening’, zegt Wopke Hoekstra. De Europese Unie heeft tijdens de gesprekken opgeroepen tot krachtige taal over fossiele brandstoffen, tot een ‘uitfasering’ – en dat begrip staat niet in deze definitieve deal.’

NOS-radio 1: Ed Nijpels (VVD): ‘Hoekstra moet aan de slag.’

De uitkomst van de top is voor Nijpels het signaal dat de klimaatwet moet worden aangescherpt. Ook voor Nederland moet er nu een versnelling komen van het klimaatbeleid, ‘maar met de PVV valt niet over ambitieus klimaatbeleid te praten.’

Hans Grünfeld van Koninklijke VEMW stelt dat de discussie

‘nu pas gaat beginnen over wie wat gaat doen en wanneer.’

The Guardian: ‘Mazen in tekst.’

Cop28-deal kwam overeen om ‘af te stappen’ van fossiele brandstoffen. Voorzitter klimaattop juicht ‘historisch pakket om klimaatactie te versnellen’ toe, maar critici hekelen ‘litanie van mazen in de wet’ in definitieve tekst.

***