Van een onzer correspondenten.

Het Verenigd Koninkrijk wil als eerste West-Europese land de geavanceerde brandstof HALEU gaan produceren, schrijft NU.nl De brandstof, die bestaat uit een vorm van verrijkt uranium, is nodig voor de opwek van energie in de nieuwste generatie kerncentrales.

‘Dit zal van cruciaal belang zijn voor de energiezekerheid in binnen- en buitenland’, zei de Britse energieminister Claire Coutinho zondag in een verklaring. Voor de nodige investeringen trekt de Britse overheid 300 miljoen pond uit, omgerekend ruim 348 miljoen euro.

 

 

World Nucleair Association:

‘HALEU wordt gedefinieerd als uranium verrijkt tot meer dan 5% en minder dan 20% van de isotoop U-235. Uranium dat in de natuur voorkomt, bestaat grotendeels uit twee isotopen, U-235 en U-238. De productie van energie in kernreactoren vindt plaats door de ‘splijting’ of splitsing van U-235-atomen, een proces waarbij energie vrijkomt in de vorm van warmte. U-235 is de belangrijkste splijtbare isotoop van uranium. Natuurlijk uranium bevat 0,7% van de isotoop U-235. De overige 99,3% is grotendeels de U-238-isotoop, die niet rechtstreeks bijdraagt aan het splijtingsproces. De meeste reactoren die momenteel in bedrijf zijn, zijn lichtwaterreactoren (van twee typen: PWR en BWR) en vereisen dat uranium wordt verrijkt van 0,7% tot 3-5% U-235 in hun brandstof. HALEU is nodig voor veel brandstoffen voor geavanceerde energiereactoren, en voor ongeveer driekwart van de SMR-ontwerpen in ontwikkeling.’

De maatregel is ook bedoeld om minder afhankelijk te worden van Rusland. Dat is het enige land waar HALEU op dit moment commercieel verkrijgbaar is.

Het duurt naar verwachting wel nog tot de jaren dertig van deze eeuw voordat de eerste HALEU-fabriek in het noordwesten van Engeland operationeel is. In de Verenigde Staten wordt momenteel al wel HALEU gemaakt in een fabriek van uraniumverrijker Urenco. Maar daar gebeurt dat niet op commerciële schaal.

De Britse overheid heeft zich eerder ten doel gesteld in 2050 een kwart van de stroomproductie te halen uit kernenergie. Op die manier wil het land minder afhankelijk worden van gas en kolen. Ook moet dat de uitstoot van broeikasgassen beperken.

Vorig jaar kondigde de overheid ook al nieuwe subsidies aan voor de ontwikkeling van kleinere kernreactoren. Die zouden veel goedkoper en ook sneller om te bouwen zijn.

In meer landen zijn plannen om extra in te zetten op kernenergie. Niet alleen de Britten, maar bijvoorbeeld ook de VS, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten schaarden zich op de recente klimaattop in Dubai achter een oproep om de hoeveelheid kernenergie in de wereld tegen 2050 te verdrievoudigen.

***

Bron o.a. hier.

***